Dla budujących domy z bali, z drewna, oraz budynki z prefabrykatów. Jaki zabezpieczyć drewno, czym je malować? Jakie zabezpieczenia przeciw pożarowe? Ocieplenie domów z drewna i wiele innych.
Zamieszkać w domu z bali
0
Napisano: 2015-05-18 12:44:20
Witam. Marzy nam się z mężem dom z bali. Choć podobno są dość drogie, chcielibyśmy mieć możliwość zamieszkania w takim domu. Powiedzcie mi proszę, jakie są orientacyjne koszty takiego domu, jak wygląda sprawa utrzymania itp. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Napisano: 2015-05-20 15:07:51
Jeśli ma to być całoroczny dom mieszkalny to chyba najlepiej sprawdzi się technologia łączona czyli szkielet drewniany i elewacja z bali. Taki dom ma lepsze właściwości cieplne i wilgotnościowe niż dom wykonany w całości z bali okrągłych. Czyli mówiąc po ludzku koszty eksploatacji takiego budynku są niższe przy zachowaniu wyglądu domu z bali. Zakres cenowy jest bardzo duży, nie podałaś żadnych konkretów (metraż, stan surowy czy pod klucz) więc najlepiej byłoby gdybyś w tej sprawie skontaktowała się z firmą, która się tym bezpośrednio zajmuje (np. http://www.megadrew.pl/ ).
Napisano: 2015-06-08 11:09:45
Stan pod klucz, a metraż około 100 m kwadratowych. Dzięki za namiary, ale wolałabym jakąś firmę z okolic Krakowa. Czy jesteś w stanie kogoś polecić?
Napisano: 2015-06-29 10:37:56
Marzy mi się na starość taka chata z bali
Napisano: 2015-07-27 10:12:35
Dom z bali to świetna inwestycja. Wydawać by się mogło, że ciężko ogrzać taki dom, ale to tylko pozory. Drewno jest bardzo dobrym izolatorem i długo utrzymuje ciepło. Ważna jest jednak solidna konstrukcja i sposób łączenia bali. Jeśli wszystko zostanie dobrze uszczelnione, nie ma obaw o straty ciepła. Na http://www.proeko.com/realizacje-domow-z-bali jest mnóstwo zdjęć z różnych etapów budowy takich domów. Poza tym znajdziesz tam również sporo przydatnych informacji. Pozdrawiam i życzę powodzenia! :)
Napisano: 2015-08-11 09:45:05
Zapraszamy do naszej firmy Drewneo (http://drewneo.pl) na kawę i odpowiemy na Państwa wszystkie pytania i rozwiejemy wątpliwości odnośnie budowy domów z bali:)
Napisano: 2015-08-20 16:07:39
Drewno jest w cenie. Także jak kogoś stać to niech buduje. Zawsze lepsza opcja niż taki betonowy bloczek.
Napisano: 2015-10-01 08:41:38
Domy z bali na pewno są zdrowe i ekologiczne. Dość trwałe oraz łatwe do utrzymania i ogrzania. Trzeba tylko pamiętać o bardzo starannym przygotowaniu instalacji elektrycznej i ogólnie ostrożnie z ogniem :)
Napisano: 2015-11-03 15:10:42
Zajrzyjcie na stronę http://www.proeko.com/ To dobra doświadczona firma z wieloma realizacjami. Można tam znaleźć sporo informacji nt. kosztów inwestycji, ogrzewania itp.
Napisano: 2015-12-06 21:08:14
Zawsze zastanawiałem się jak jest z ogrzewaniem takich domów, niektórzy twierdzą że bardzo ciężko jest utrzymać optymalną temperaturę przy wysokich mrozach. Z drugiej strony mam znajomych którzy zainwestowali w taki domek i nie narzekają, choć póki co bardzo wysokich mrozów jeszcze nie przeżyli w tym domku.
Napisano: 2016-04-20 13:32:01
Witam.
Polecam się na pełnienie funkcji Kierownika Budowy, Inspektora Nadzoru lub odbiór budynku. Posiadamy doświadczenie przy budowach domów drewnianych.
Doradzimy Państwu, które etapy budowy warto skontrolować oraz wyjaśnimy ewentualne wątpliwości techniczne.
Koszty uzależnione są od rodzaju usługi oraz wielkości inwestycji. Jestem na głównych etapach budowy: m.in. fundamenty, konstrukcja stropu, konstrukcja wieńca, konstrukcja dachu. Podczas wizyt kontroluje prowadzone prace i wypełniam dziennik budowy. Doradztwo techniczne w cenie nadzoru.
Oferujemy usługi:
- kierownik budowy;
- inspektor nadzoru inwestorskiego;
- przeglądy techniczne obiektów budowlanych (kontrole okresowe) roczne, półroczne i pięcioletnie;
- ekspertyzy techniczne, opinie i oceny techniczne obiektów budowlanych;
- świadectwa charakterystyki energetycznej;
- odbiory budynków i mieszkań;
- doradztwo techniczne;
- kosztorysy;
- legalizacje samowoli budowlanych;
- inwentaryzacje;
- badania kamerą termowizyjną.
W przypadku zainteresowania proszę o kontakt:
mgr inż. Mirosław Kruczyński 505-950-412.
miroslaw.kruczynski@wp.pl
www.mirbud-nadzory.pl
Pozytywne opinie znajdą Państwo też na stronie www.kierownikbudowy2.oferteo.pl
Pozdrawiam.
Polecam się na pełnienie funkcji Kierownika Budowy, Inspektora Nadzoru lub odbiór budynku. Posiadamy doświadczenie przy budowach domów drewnianych.
Doradzimy Państwu, które etapy budowy warto skontrolować oraz wyjaśnimy ewentualne wątpliwości techniczne.
Koszty uzależnione są od rodzaju usługi oraz wielkości inwestycji. Jestem na głównych etapach budowy: m.in. fundamenty, konstrukcja stropu, konstrukcja wieńca, konstrukcja dachu. Podczas wizyt kontroluje prowadzone prace i wypełniam dziennik budowy. Doradztwo techniczne w cenie nadzoru.
Oferujemy usługi:
- kierownik budowy;
- inspektor nadzoru inwestorskiego;
- przeglądy techniczne obiektów budowlanych (kontrole okresowe) roczne, półroczne i pięcioletnie;
- ekspertyzy techniczne, opinie i oceny techniczne obiektów budowlanych;
- świadectwa charakterystyki energetycznej;
- odbiory budynków i mieszkań;
- doradztwo techniczne;
- kosztorysy;
- legalizacje samowoli budowlanych;
- inwentaryzacje;
- badania kamerą termowizyjną.
W przypadku zainteresowania proszę o kontakt:
mgr inż. Mirosław Kruczyński 505-950-412.
miroslaw.kruczynski@wp.pl
www.mirbud-nadzory.pl
Pozytywne opinie znajdą Państwo też na stronie www.kierownikbudowy2.oferteo.pl
Pozdrawiam.
Napisano: 2016-08-18 11:14:44
ostatnio weekend spedzilam w takim domu drewnianym. Spalismy u znajomych nad jeziorem. Opowiadali nam ze bardzo ciezko taki dom utrzymac, musza czesto renowacje robic. To tez byla jedna z najgorszych nocy w moim zyciu. Spalismy na podddaszu a nad nami grasował kornik. Tam głosno jadł drewno ze spac sie w nocy nie dało. Bałam sie ze zaraz mi na glowe spadnie.
Napisano: 2017-03-07 16:35:13
Jeśli macie ograniczony budżet to polecam tego dewelopera: http://www.artado.pl/ można od niego kupić sprytne domki w cenie mieszkania. Myślę, że to genialne rozwiązanie dla tych, których nie stać na budowę od zera.
Napisano: 2017-03-09 14:30:52
To nie prawda, że taki dom jest drogi. Nie dość, że jest tańszy w budowie to jego utrzymanie wcale nie jest droższe od zwykłego domu, to mit!
Napisano: 2017-05-23 11:05:08
walos20
Też zastanawiałem się nad mroźną zimą w domu z bali. Pewnie jest jakiś sposób na utrzymanie odpowiedniej dla domowników temp., tylko nie miałem okazji wpaść na takowy.
Też zastanawiałem się nad mroźną zimą w domu z bali. Pewnie jest jakiś sposób na utrzymanie odpowiedniej dla domowników temp., tylko nie miałem okazji wpaść na takowy.
Napisano: 2017-05-30 12:35:42
Domy z bali mają akurat całkiem dobrą izolacyjność termiczną, więc o to bym się nie martwił. Gorzej, że takie domy są bardzo słabe akustycznie i po kilku latach po prostu skrzypią. Ja jestem zdania, że nie ma co kombinować i po prostu zrobić sobie dom w technologii murowanej (np. pustaki ceramiczne Porotherm). Inaczej niestety można popłynąć na kosztach, a nie mieć wcale czegoś lepszego niż taki standard.
Napisano: 2017-07-03 15:51:32
panta_rhei napisał:
Jakby nie patrzeć to w każdym domu trzeba ostrożnie postepować z ogniem ;)
Domy z bali na pewno są zdrowe i ekologiczne. Dość trwałe oraz łatwe do utrzymania i ogrzania. Trzeba tylko pamiętać o bardzo starannym przygotowaniu instalacji elektrycznej i ogólnie ostrożnie z ogniem :)
Jakby nie patrzeć to w każdym domu trzeba ostrożnie postepować z ogniem ;)
Napisano: 2017-12-23 22:56:13
dom z bali jest tak samo trwaly jak murowany albo i lepiej wszystko w porzadnym wykonastwie,minusem jest cena za calosc,pewnie mozna taniej ale kosztem wlasnie gorszych materialow lub slabych fachowcow..tak myslimy-)
Napisano: 2018-10-16 11:34:03
Edytowano: 2018-10-16 11:34:27
O cenę zawsze można podpytać na konstrukcjadrewniana.pl
Napisano: 2018-10-17 17:18:34
nie polecam pytac firm przypadkowych...cena ktora dostaniecie bedzie dalece odbiegac od prawdy..