Witam, ja buduje w okolicy Rzeszowa dom energooszczedny, powoli ale do przodu :-)
podstawa to bardzo dobre ocieplenie budynku i fundamentu, rekuperacja z GWC, szczelne okna
Witam, ja buduje w okolicy Rzeszowa dom energooszczedny, powoli ale do przodu :-)
podstawa to bardzo dobre ocieplenie budynku i fundamentu, rekuperacja z GWC, szczelne okna
Jaki docieplenie planujesz ?_ ściany ?
_podłoga ?
Solary też planujesz ? Jakie ogrzewanie?
dach dachówka + 35 cm cm wełny układanej w 2 warstawach 20 + 15cm żeby zlikwidować do minimum mostki termiczne
sciany 20cm styropian + pustak Silka, okna enegooszczedne w pakiecie 3 szybowym montowane na ciepło
podłoga też T 20cm termoorganika Gold Plus,
przeszklenie domu od poludnia, całość domu na ogrzewniu podłogowym z pełna automatyka,
piec 14KW Junkers kondensacyjny, Rekuperator ComfoAir 350 VV Luxe ze sterownikiem Ease z GWC Rehau,
Co do solarów to nie planuje na ta chwile, ale zostawiam sobie możliwość przyłacza
Ja mam w dachu 15cm w krokwiach i 10 cm na przemian , ściany 2x10 cm. grafitowy , reku ,piec viessmann kondense, w podłodze 15cm i cała podłogówka góra i dół. Od lipca mam mieszkać, zobaczymy co to będzie . Druga warstwa styro bedzie dawana w tym roku , i nie zapomnij sobie szczytów ocieplić styropianem , coś takiego zrobiłem http://www.gregor.mojabudowa.pl/?id=87788 w zimie zobaczyłem u sąsiada od teścia ,ze w zimie w tym miejscu nie było śniegu (czyli grzeje ściana dach :))
Bardzo fajny domek, no i w lipcu już papapetówa :-)))
Z zainteresowaniem będziemy śledzić postępy w budowie ![]()
Powodzenia!
Wszędzie tam, gdzie nie jest możliwe ocieplenie budynku od zewnątrz, np. mieszkanie w bloku, budynek zabytkowy, budynek usytuowany w granicy działki lub posiadający wspólną ścianę z nieogrzewanymi pomieszczeniami.
Gdy budynek jest ocieplony od zewnątrz, ale zastosowana izolacja jest niewystarczająca. Można w wygodny i tani sposób znacząco poprawić parametry cieplne pomieszczeń, bez konieczności kłopotliwego i kosztownego zrywania starej izolacji zewnętrznej i nakładania nowej.
Przy nowych budynkach, gdzie jest zastosowana dobra izolacja zewnętrzna, jest kilka miejsc, które ze względów technologicznych zawsze powodują powstanie mostków termicznych: