witam wszystkich :)
jestem ciekawa opinii na temat drzwi Thermo Pro Plus Hormann.
Wspołczynnik przenikania ciepła dla drzwi pełnych 0,8 W/(m2K). Sprawdzałam w różnych źródłach, ze to wystarczający wskaźnik dla drzwi do takich właśnie domów.
Podstawowe informacje o tych drzwiach :Drzwi zewnętrzne zbudowane są ze stalowej płyty o grubości 65 mm i aluminiowej ościeżnicy o grubości 80 mm. Zarówno skrzydło, jak i ościeżnica mają wbudowaną przegrodę termiczną i wypełnione są pianką poliuretanową. Drzwi Hörmann wyposażone są w podwójne uszczelki na wszystkich krawędziach płyty drzwiowej oraz dodatkowe uszczelnienie w ościeżnicy. W drzwiach z przeszkleniem jako przeszklenie zastosowano pakiet trójszybowy ze szkła termoizolacyjnego. Dodatkowo jako element zapewniający ograniczenie strat ciepła wykorzystano próg z aluminium i tworzywa sztucznego, z przegrodą termiczną o wysokości 20 mm. Podstawą stabilnej konstrukcji i izolacji jest wykonany z kompozytu profil ramy skrzydła.
Moje pytanie- czy są w tej chwili na rynku drzwi LEPSZE OD tych Hormanna?
Zależy nam z mążem na naprawdę dobrej jakości :)
Jak budować dom energooszczędny? Jakie materiały budowlane, ocieplenie, jakie okna? Przepisy dotyczące domów energooszczędnych. Certyfikat energetyczny projektu i domu. Instalacje domów energooszczędnych: przydomowe oczyszczalnie, panele słoneczne, elektrownie wiatrowe i wiele innych.
Drzwi do domow energoszczednych
Napisano: 2016-05-06 08:47:46
Edytowano: 2016-05-06 08:48:29
Z tego co kojarzę my też mamy takie drzwi, ale musiałbym jeszcze dokładnie sprawdzić specyfikację... w każdym razie u mnie się sprawdzają...______________________________________________________________________________________Dobre ogrodzenia ażurowe na budowę: http://wcserwis.pl/przenosne-ogrodzenie-azurowe/
Napisano: 2016-07-19 15:52:36
Dobrze, że stawiacie na energooszczędne rozwiązania, ale zauważ, że nawet jeżeli istnieją lepsze drzwi, to z pewnością ta różnica będzie tak nieduża, że wręcz niezauważalna.
Napisano: 2017-07-03 15:41:46
Thermo Pro Plus Hormann - wyglądają super, trochę jak w USA :)
Napisano: 2017-08-29 10:08:44
Będzie trzeba przejrzeć :)
Napisano: 2017-12-20 09:39:29
Chyba najlepiej by było sobie popatrzeć, jakie drzwi montują firmy, które zajmują się budową domów energooszczędnych. Takie firmy, jak np. http://www.wascovilla.pl/ na pewno mają sprawdzonych producentów drzwi, z którym współpracują, bo nie mogą sobie pozwolić na fuszerkę.
Napisano: 2018-05-20 13:48:04
My również wybraliśmy model Thermo65 i pomimo, że temat został stworzony dość dawno to nadal jestem za wyborem tego modelu. Piękny design, stalowa płyta drzwiowa wyposażona w przegrodę termiczną oraz bezpieczny zamek z ryglowaniem w 5 punktach. Hormann również zadbał o ciekawy design i idealnie wykończenie każdego elementu. Podsumowując, jak najbardziej warto :)