Jak budować dom energooszczędny? Jakie materiały budowlane, ocieplenie, jakie okna? Przepisy dotyczące domów energooszczędnych. Certyfikat energetyczny projektu i domu. Instalacje domów energooszczędnych: przydomowe oczyszczalnie, panele słoneczne, elektrownie wiatrowe i wiele innych.
Dom z bali
0
Napisano: 2025-04-18 09:53:32
Bardzo podoba mi się pomysł domu z bali, ale trochę się boję, że przy 150 m² koszty ogrzewania będą wysokie. Ktoś może się podzielić, jak to wygląda zimą? Ocieplenie, straty ciepła, te sprawy?
Napisano: 2025-04-18 11:02:06
To wszystko zależy od tego, jak zrobiona jest izolacja i jaki system grzewczy wybierzesz. Domy z bali mają naturalnie dobre właściwości termoizolacyjne, ale ważne, żeby wszystko było dobrze spasowane i uszczelnione. U mnie sprawdza się ogrzewanie podłogowe + pompa ciepła i rachunki naprawdę nie są straszne. Sporo osób myśli, że drewno „ucieka” z ciepłem, ale to mit, jeśli dom jest porządnie wykonany. Ten projekt pokazuje, jak to może wyglądać z perspektywy praktycznej: https://www.jawordomy.com/dom-z-bali-150m2/ . Warto też od razu pomyśleć o wentylacji z rekuperacją – ciepło zostaje, a powietrze się wymienia.