"Zielono mi" czyli wszystko co znajdzie się dookoła domu. Tarasy, podjazdy, chodniki oraz odwodnienie terenu, ogrodzenie działki, bramy, furtki oraz oświetlenie zewnętrzne.
Sauna ogrodowa (ruska bania) tanim kosztem - czego potrzeba
1
Napisano: 2018-08-20 10:59:29
Edytowano: 2020-02-15 14:35:16
Witam, nosimy się z zamiarem budowy sauny w ogrodzie i zastanawiamy się czego tak naprawdę do tego potrzeba. Wiem że kosztami można dobić spokojnie do kilkudziesięciu tys. zł jeśli zleca się to firmie i chce się mieć opcję wypasionej sauny, ale jako że jesteśmy fanami robienia rzeczy samodzielnie to chcemy to zrobić samodzielnie i jak najtańszym kosztem, tak jak wspomniano o tym tutaj http://dom-i-ogrod.jigsy.com/entries/ogrod-2/sauna-zalety-rodzaje-jak-zbudowac-koszt-cena Zastanawiam się czego tak naprawdę potrzeba do zrobienia sauny, tak na logikę biorąc to nie trzeba tu żadnych specjalnych materiałów i specjalistycznych pieców, musi być po prostu jakieś kamienne/betonowe podłoże, pomieszczenie z drewna i jakieś palenisko w środku (ewentualnie z kamieniami jeśli chcemy aby to była sauna mokra). Czyli ogólnie powinno wyjść stosunkowo niedrogo, wylanie podłoża, deski sosnowe i jakiś piec. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w robieniu takich rzeczy i może udzielić jakichś sensownych rad jak się za to zabrać? Najbardziej chodzi o ten piec/palenisko, jak to ogarnąć tak żeby przy okazji nie spalić całej konstrukcji?
Napisano: 2020-02-13 14:34:41
Fajnie byłoby mieć taką saunę. Nie wiem, czy nie potrzeba mieć do tego pozwolenia. W sumie to by mnie to nie zdziwiło, bo w tym kraju nawet na własnej działce nie można zrobić niczego, bez papierka z urzędu.