Według mnie to ile kominów masz mieć,to tylko nasza myśl czy będzie reku czy nie . U nas bylo tak, że mamy kominy podwójne i w gospodarczym i w salonie,tylko ze w salonie mam Zaślepiony i przy odbiorze kominiarskim się nie doczepiał bo jest reku a w gospodarczym mam wentyl grawitacyjną. Według mnie to można zastosować czyjnik czadu i to powinno wystarczyć ( mam iev gazowy z zamkniętą komorą spalania). Także jak zrobicie to będzie dla was dobrze ,a odbiór kominiarski to inna sprawa .😃 Reku
jest ok 😃 😃
Czyste powietrze w Twoim domu..Instalacja klimatyzacji, montaż wentylacji. Rekuperatory. Oszczędzamy energię: odzysk ciepła z powietrza.
Rekuperacja ze wspomaganiem GWC - mam nadzieje że da radę
Napisano: 2015-11-11 22:11:12
Napisano: 2017-11-03 14:43:04
kominy to w ogóle zbędna rzecz biorąc pod uwagę, że zdecydujemy się na etapie projektu na ogrzewanie pompą ciepła + wentylacja mechaniczna i rekuperacja
Napisano: 2018-05-08 23:16:17
sasza77 napisał:
kominy spalinowe to w ogóle zbędna rzecz biorąc pod uwagę, że zdecydujemy się na etapie projektu na ogrzewanie pompą ciepła + wentylacja mechaniczna i rekuperacja, a to oznacza oszczędność przy budowie
ja też myślę o rekuperacji. Firma, która by to robiła doradza nam by nie stawiać kominów grawitacyjnych (2 szt. - bo to dodatkowy koszt), a kier.bud. mówi by na wszelki wypadek jednak dać je. Jak jest u Was?
kominy spalinowe to w ogóle zbędna rzecz biorąc pod uwagę, że zdecydujemy się na etapie projektu na ogrzewanie pompą ciepła + wentylacja mechaniczna i rekuperacja, a to oznacza oszczędność przy budowie
Napisano: 2019-02-02 17:13:09
u mnie będzie montowany RecoVar260/4. Mam nadzieje ze to wszystko współgra ze sobą
Napisano: 2019-02-02 17:13:10
u mnie będzie montowany RecoVar260/4. Mam nadzieje ze to wszystko współgra ze sobą
Napisano: 2019-02-04 08:25:42
Rekuperacja fajna rzecz, sama od dłuższego czasu się zastanawiam nad jej montażem. Z tym, że ja jeśli się już zdecyduję (a właściwie zdecydowana to już jestem, kwestie tylko odłożenia pieniędzy na to), to wszystko zlecę firmie OEM Energy. Oni montowali wentylację mechaniczną u nas w biurowcu i od razu widać, że to fachowcy. A ja na tym się nie szczególnie znam i tak naprawdę, nie mam czasu i ochoty zgłębiać tematu - więc po prostu zlecę pewnej firmie, która dobierze odpowiednie mechanizmy, a potem zajmie się całą instalacją.
Napisano: 2019-02-04 08:52:45
witam, jako założyciel tematu czuję się w obowiązku wysunąć pierwsze podsumowania użytkowania sytemu.
Na pewno komfort użytkowania:
-nie otwieram okien (zresztą połowa okien w domu jest nie uchylna) nie mam much i innego robactwa oraz ograniczona ilość kurzu,
- odzysk ciepła + GWC poprawią koszty użytkowania - mam piec gazowy i system ogrzwewania podłogowego w całym domu na pełnej automatyce i za gaz (grzanie + ciepła woda) płacę rocznie rocznie 2300zł.
- całą noc 23.30 - 5.30 chodzi rekuperator , wtedy dom się wętyluje a ja mam sen pełen świeżego powietrza i rano staję wypoczęty ( szczególnie ma to znaczenie jak na zewnątrz jest ciepło)
- łazienki czy kuchnia - wentylacja pomieszczań z dymu i pary
- akceptowalne koszty filtrów 250zł na rok (można kupić filtry które bez problemu można czyścic conajmniej dwa razy, polecam tutaj filtry z wyższej warto dopłacić !)
- mozliwość właczenia wentylatora w funkcji tylko wypompowania powietrza z domu powoduje że jakies przykre zapachy które się pojawią można usunąc w ciągu kilku minut
- markowe ręku zużywają małe ilości prądu - warto to na etapie zakupu sprawdzić , bo jeśli sprzęt chodzi cały czas to w skali np. 10 lat to robi robotę i zakup tańszych modeli noname staje się drogi,
nie mówiąc o walorach użytkowych jak hałas przy wyższych obrotach
Minus:
- koszty zakupu i montażu
- przy bardzo ciepłych dniach GWC nie daje rady utrzymać chodu w domu, dlatego mam żaluzje zewnętrzne które pomagają, mam na myśli w gorące dni reku chodzi cała nąc, a w dzień załuzje spuszczone + lekkie wentylowanie (10 min co godzina) wtedy jak jest 35 stopni na zewnatrz idzie utrzymać 24 stopnie w domu
- sytem zadziała dużo lepiej przy bardzo dobrze docieplonym domu + ukierunkowanego że okna od południa, pełne ściany od północy
Na pewno komfort użytkowania:
-nie otwieram okien (zresztą połowa okien w domu jest nie uchylna) nie mam much i innego robactwa oraz ograniczona ilość kurzu,
- odzysk ciepła + GWC poprawią koszty użytkowania - mam piec gazowy i system ogrzwewania podłogowego w całym domu na pełnej automatyce i za gaz (grzanie + ciepła woda) płacę rocznie rocznie 2300zł.
- całą noc 23.30 - 5.30 chodzi rekuperator , wtedy dom się wętyluje a ja mam sen pełen świeżego powietrza i rano staję wypoczęty ( szczególnie ma to znaczenie jak na zewnątrz jest ciepło)
- łazienki czy kuchnia - wentylacja pomieszczań z dymu i pary
- akceptowalne koszty filtrów 250zł na rok (można kupić filtry które bez problemu można czyścic conajmniej dwa razy, polecam tutaj filtry z wyższej warto dopłacić !)
- mozliwość właczenia wentylatora w funkcji tylko wypompowania powietrza z domu powoduje że jakies przykre zapachy które się pojawią można usunąc w ciągu kilku minut
- markowe ręku zużywają małe ilości prądu - warto to na etapie zakupu sprawdzić , bo jeśli sprzęt chodzi cały czas to w skali np. 10 lat to robi robotę i zakup tańszych modeli noname staje się drogi,
nie mówiąc o walorach użytkowych jak hałas przy wyższych obrotach
Minus:
- koszty zakupu i montażu
- przy bardzo ciepłych dniach GWC nie daje rady utrzymać chodu w domu, dlatego mam żaluzje zewnętrzne które pomagają, mam na myśli w gorące dni reku chodzi cała nąc, a w dzień załuzje spuszczone + lekkie wentylowanie (10 min co godzina) wtedy jak jest 35 stopni na zewnatrz idzie utrzymać 24 stopnie w domu
- sytem zadziała dużo lepiej przy bardzo dobrze docieplonym domu + ukierunkowanego że okna od południa, pełne ściany od północy
Napisano: 2020-05-20 14:02:23
Moim zdaniem rekuperacja to dobre rozwiązanie. W moim przypadku bardzo się sprawdziło. Jakość powietrza w domu zdecydowanie się polepszyła. Zniknęła wilgoć, a zimą obniżyły się rachunki za ogrzewanie.
Napisano: 2020-07-24 06:11:03
Rekuperacja to naprawdę świetne rozwiązanie. Nas namówił znajomy i zdecydowaliśmy się na rekuperator polskiej firmy Alnor. Nie ma w domu wilgoci, zaparowanych okien. A na ogrzewaniu też oszczędzamy dzięki odzyskowi ciepła.
Napisano: 2024-01-17 11:24:46
Ręku a właściwie wentylacyjna mechaniczna z odzyskiem ciepła to głównie konfort, czyściejsze powoetrze wewnątrz budynku jaki i brak problemu z wilgocia. Tego nie ma co rozważać pod względem finansowym a użytkowym i z pod tym względem jak najbardziej warto.
https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/porady-i-wiedza/poradnik/rekuperatory/dlaczego-warto-miec-rekuperator/
Od siebie polecam zajrzeć sobie na stronę. Opisane jest tutaj więcej zalet posiadania rekuperatora w domu.
https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/porady-i-wiedza/poradnik/rekuperatory/dlaczego-warto-miec-rekuperator/
Od siebie polecam zajrzeć sobie na stronę. Opisane jest tutaj więcej zalet posiadania rekuperatora w domu.