Witam,
może głupie pytanie, ale co tam....
czy ktoś z Was się orientuje jak wygląda sprawa kominów w domu, gdy planowana jest rekuperacja oraz pompa ciepła. Trzeba je murować jak nie będą używane? ;?
Czyste powietrze w Twoim domu..Instalacja klimatyzacji, montaż wentylacji. Rekuperatory. Oszczędzamy energię: odzysk ciepła z powietrza.
wentylacja mechaniczna, pompa ciepła a kominy
0
Napisano: 2016-03-24 11:35:44
wymarzonagienia
Wpisy na blogu: 143
Tematy: 3
Napisano: 2016-03-31 09:34:53
Nie ma takich wymogów. Możesz budować dom bez kominów. W mojej okolicy kilka już takich widziałem. Ja taki zaczynam. Pozwolenie dostałem bez problemu, więc...
Ja częściowo komin zostawiam (tak na wszelki wypadek na przyszłość), tzn. jest uwzględniony w ścianie i wyprowadzony na poddasze a tam zaślepiony i póki co nie wyprowadzam go na dach.
Ja częściowo komin zostawiam (tak na wszelki wypadek na przyszłość), tzn. jest uwzględniony w ścianie i wyprowadzony na poddasze a tam zaślepiony i póki co nie wyprowadzam go na dach.
Napisano: 2016-03-31 11:36:09
Dzięki za odpowiedź. Już wszystkiego się dowiedziałam. Kiero budowy to również nasz architekt i on sobie coś tam odnotował, że kominów nie będzie, bo w kotłowni nie będzie spalania. Będziemy mieli tylko komin do kominka w salonie. Pozdrawiam również z Wielkopolski :)
wymarzonagienia
Napisano: 2017-10-06 16:46:42
jasne, że nie musisz. co więcej nie musisz budować kotłowni, a to w połączeniu daje duże oszczędności przy budowie domu!
Napisano: 2018-01-08 11:18:33
Jeśli chodzi w domu o wentylację to ja mam kupiony ze sklepu domiwoda.pl rekuperator jak projektowano mi dom to od razu brano to pod uwage i dobrze, bo to jest wazne przekonalem sie o tym.
Napisano: 2018-02-01 23:11:00
Sama wentylacja mechaniczna z rekuperacją nie daje korzyści energetycznych wbrew powszechnie panującej opinii. Wentylacja mechaniczne wymusza dużo większe straty energii niż klasyczna wentylacja grawitacyjna. Moduł rekuperacji stosuje się, aby pokryć straty wynikające z zastosowania bardzo energochłonnej wentylacji mechanicznej.
Napisano: 2018-03-20 08:01:38
Nad rekuperacją warto się zastanowić już w fazie projektowania domu. Można wtedy zaplanować, np. przewierty, przekucia i uniknąć związanych z tym kosztów w momencie, kiedy przyjdzie czas montażu instalacji..Projekt i wykonanie warto powierzyć fachowcom....http://www.ecofan.com.pl/
Napisano: 2018-05-23 07:33:43
Pewnie, że rekuperacja najlepiej planować jak najwcześniej, bo wtedy jest przy montażu mniej roboty i wychodzi to taniej. Druga sprawa to dobra firma, która zamontuje wszystko i pomoże dobrać odpowiedni sprzęt. Zobaczcie sobie ofertę firmy http://oemsolar.pl/ - oni wcześniej robili duże realizacje dla samorządów itp. a teraz także oferują swoje usługi dla domów jednorodzinny. W każdym razie solidna firma z dobrymi referencjami.
Napisano: 2018-07-18 11:52:52
Jeśli decydujecie się na wentylację mechaniczną, to warto też zastanowić się nad modułem rekuperacji, który stosuje się, aby pokryć straty wynikające z zastosowania bardzo energochłonnej wentylacji mechanicznej.
Napisano: 2020-07-07 21:08:33
Jeśli mowa o rekuperacji to ja polecam system HRU-WALL. U mnie sprawdził się on rewelacyjnie.