Czyste powietrze w Twoim domu..Instalacja klimatyzacji, montaż wentylacji. Rekuperatory. Oszczędzamy energię: odzysk ciepła z powietrza.
Wentylacja mechaniczna - czy warto?
Napisano: 2018-01-10 14:44:16
Edytowano: 2021-11-22 10:19:58
no dziwne, żeby nie miała, skoro rekuperacja to inaczej wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.
Napisano: 2018-01-11 14:09:35
Edytowano: 2018-01-11 14:15:24
Witam... wracam do tematu wentylacji mechanicznej.... kiedy rozpoczynalam dyskusję na forum nie do konca przekonana bylam do slusznosci zakladania went. Mech. I rekuperatora, ale po prawie osmiu miesiacach od przeprowadzki śmiało mogę stwierdzic, ze byla to bardzo dobra decyzja... Wentylacja dziala bez zarzutów... powietrze w domu jest zawsze świeże, nie ma sie wrazenia, ze jest duszno, nie trzeba otwierac okien, a podczas gotowania wszystkie niechciane zapachy momentalnie mozna wywietrzyc... Ja jak najbardziej polecam!
Napisano: 2018-01-23 11:13:49
Sama wentylacja mechaniczna z rekuperacją nie daje korzyści energetycznych wbrew powszechnie panującej opinii. Wentylacja mechaniczne wymusza dużo większe straty energii niż klasyczna wentylacja grawitacyjna. Moduł rekuperacji stosuje się, aby pokryć straty wynikające z zastosowania bardzo energochłonnej wentylacji mechanicznej.
Napisano: 2018-02-21 08:48:39
Edytowano: 2018-02-21 08:50:32
W kwestii ]rekuperatora głównie spotykany jest w budynkach budowanych w technologii energooszczędnej i pasywnej. Jednak zanim zostanie zamontowany warto sprawdzić czy taka wentylacja mechaniczna rzeczywiście się sprawdzi. Najlepiej by wziąć jedną firmę http://infinityenergia.pl/, która przeprowadzi badania, założy i będzie serwisować w razie czego tego rodzaju system wentylacji.
Napisano: 2018-02-21 11:24:36
W kwestii wentylacji mechanicznej - projekt, dobór urządzenia, wykonanie - zaufałem firmie http://www.ecofan.com.pl/ i jestem zadowolony..
Napisano: 2018-05-22 20:47:52
uzyteczny napisał:
Sama wentylacja mechaniczna z rekuperacją nie daje korzyści energetycznych wbrew powszechnie panującej opinii. Wentylacja mechaniczne wymusza dużo większe straty energii niż klasyczna wentylacja grawitacyjna. Moduł rekuperacji stosuje się, aby pokryć straty wynikające z zastosowania bardzo energochłonnej wentylacji mechanicznej.
Wraz z mężem zastosowaliśmy wentyalcję mechaniczną w domu.
Napisano: 2018-06-12 23:00:26
Edytowano: 2018-06-12 23:05:04
Ja nie zakładam. Dużo czytałam o rekuperacji, bo miałam wrażenie, że jest wciskana trochę na siłę. Pierwsze co to myślałam, że po co mi tłoczyć świeże powietrze jeśli mam okna a mieszkam pod lasem na wsi? Coś mi tu nie pasowało. Wiadomo, filtry bajery, ale... Rozmawiałam w końcu z dwoma inżynierami budowy, którzy sami budowali swoje domy (jeden kończy w tym roku a drugi skończył w 2017) i oni u siebie rekuperacji nie mają i mówią, że ona po prostu nie ma sensu, jeśli nie mieszkam w Bełchatowie (tak usłyszałam od jednego wprost). Mówili, że oszczędności (jeden powiedział, że nie ma żadnych) z odzysku ciepła są praktycznie niezauważalne w stosunku do kosztów instalacji i utrzymania a jak chce mieć świeżo w domu to wystarczy okno otworzyć. Na pewno dobrze mieć rekuperację w przypadku mieszkania przy głównej ulicy czy zimą jak w okolicy palą w piechucach, ale samo za siebie mówi, że wielu znawców tematów nie instaluje rekuperacji w domu (tam wyżej też ktoś pisał, że osoba sprzedająca te systemy u siebie nie zainstalowała). Tak czytam, że rekuperacja zabiera zapach obiadu - raz, że po to jest okap a dwa, dla mnie zapach obiadu w domu to coś wspaniałego. Uwielbiam to. Aż mi ślinka leci. Każdy po prostu ma inne wymagania. Ja Latem mam praktycznie tarasowe drzwi otwarte cały dzień (teraz też mieszkam w domu bez rekuperacji), także mi osobiście rekuperacja jest niepotrzena, ale na pewno znajdzie swoich zwolenników.
Napisano: 2018-06-14 14:14:42
Zgodzę się z tym, że latem rekuperacja jest bez sensu. Też mamy cały dzień otwarty taras ale wtedy po prostu rekuperację wyłączamy. Porównania nie mam bo dom od początku ma rekuperację ale zimą jest bardzo duży komfort. Faktycznie nie trzeba wietrzyć a jednak jest różnica zasysania powietrza o temp -15 stopni albo takiego ogrzanego podczas przepływu przez instalację reku. Rekuperacja ma tę zaletę, że wietrzy wszędzie. Nie tylko tam gdzie są okna, np garderoby czy łazienki (ja obie mam bez okien). Efekt nie do uzyskania bez otwarcia wielu okien albo robienia przeciągu.
Napisano: 2018-06-20 15:04:38
Zgadzam się z golla. Takie rozwiązanie najlepiej sprawdza się w sytuacji, kiedy chcemy z jakiś względów uciec od warunków zewnętrznych i zamknąć się w szczelnym domu. Jeżeli mamy pod samym domem głośną ulicę lub jakiś nieprzyjemny zapach w okolicy (ulica, oczyszczalnia, fabryka, sąsiad z hodowlą,...) to wentylacja mechaniczna może być dobrym rozwiązaniem.
Napisano: 2018-06-22 10:16:13
Mam rekuperator firmy http://www.varma.pl/budynki-niskoenergetyczne-pasywne/ i muszę zgodzić się z przedmówcami. Dom musi być szczelny, dopiero wtedy wentylacja mechaniczna ma sens. Mam dom energooszczędny, dlatego mi się to opłacało. Dla starego budownictwa zazwyczaj jest to bezsensowne.
Napisano: 2018-06-25 21:27:58
Witam, Jacek zeszłym roku budowałem dom. Rekuperację zaplanowałem od razu co pozwoliło mi zlikwidować kominy wentylacyjne. Całą instalację zrobiłem sam tylko rekuperator vanas 550 zamontowała mi firma żebym miał gwarancję no i na 7%vat. Całość przy 210m2 kosztowała mnie 11tys, a ekipa od rekuperatora wyceniła na przynajmniej 25tys. Komfort po pół roku mieszkania bardzo dobry tylko o filtrach trzeba pamiętać bo już 4 razy wymieniałem. Jeśli chodzi o hałas to tylko na najwyższym biegu słychać. Oszczędności w ogrzewaniu chyba niewielkie. Ogólnie polecam i namawiam na samodzielne wykonanie instalacji.
Napisano: 2018-07-04 13:43:08
Planowałem w swoim domu zrobić wentylacje mechaniczną ale byłem w ty zielony. Napsałem maila do dudimexu i skorzystałem z ich usługi.
Napisano: 2018-07-17 14:11:22
Bardzo polecam instalację rekuperatora, to korzystne i bardzo oszczędne urządzenie, które powinno się zwrócić w krótkiej perspektywie czasu. Najlepiej zamówić taki sprzęt od godnej zaufania hurtowni np. http://ozepro.pl/ z Zakroczymia.
Napisano: 2018-07-24 12:29:50
Można kupić Lunę i wraz z rurami wydać 3tysiące złotych na wentylacje, ale nikt gwarancji nie da, że ktoś będzie z tego rozwiązania zadowolony :D Można też kupić profesjonalny sprzęt, niekoniecznie z najwyższej półki cenowej, a projekt i wykonanie powierzyć firmie, która da ci na wszystko gwarancję. Przykład rzetelnej firmy to BCS z Żelazowej Woli.
Napisano: 2018-08-08 11:33:12
janusz36 napisał:
Czy poza rekuperatorem masz też wentylację mechaniczną? Moduł rekuperacji stosuje się, aby pokryć straty wynikające z zastosowania bardzo energochłonnej wentylacji mechanicznej. Takie rozwiązanie najlepiej sprawdza się w sytuacji, kiedy chcemy z jakiś względów uciec od warunków zewnętrznych i zamknąć się w szczelnym domu.
Bardzo polecam instalację rekuperatora
Czy poza rekuperatorem masz też wentylację mechaniczną? Moduł rekuperacji stosuje się, aby pokryć straty wynikające z zastosowania bardzo energochłonnej wentylacji mechanicznej. Takie rozwiązanie najlepiej sprawdza się w sytuacji, kiedy chcemy z jakiś względów uciec od warunków zewnętrznych i zamknąć się w szczelnym domu.
Napisano: 2018-11-22 09:04:14
Witam,
czy jest może tu jakiś fachowiec, który by opowiedział mi trochę bardziej czym są rekuperatory http://instaltechnik.pl/oferta/rekuperacja-i-klimatyzacja/rekuperacja/ . Nie do końca rozumiem na jakiej zasadzie to działa, a w Internecie nie jest to do końca wyjaśnione.
czy jest może tu jakiś fachowiec, który by opowiedział mi trochę bardziej czym są rekuperatory http://instaltechnik.pl/oferta/rekuperacja-i-klimatyzacja/rekuperacja/ . Nie do końca rozumiem na jakiej zasadzie to działa, a w Internecie nie jest to do końca wyjaśnione.
Napisano: 2019-03-04 13:32:31
djdj [url=http://www.icewind.pl] jj [/url]
Napisano: 2019-03-24 22:34:44
Edytowano: 2019-03-24 22:35:48
Kiedyś o to pytałem fachowców z firmy Multi System Naszewski Sebastian, którzy zakładali mi klimatyzację i serwisują też tego rodzaju urządzenia , najlepiej pytać takich osób które mają z tym na co dzień do czynienia
Napisano: 2020-04-21 15:42:20
Ja mam rekuperator HRU-PremAIR-450 od kilku lat i jestem bardzo zadowolony. Sam system jest bezawaryjny. Zdecydowanie polepszyła się jakość powietrza w domu i w dodatku zimą mam spore oszczędności na ogrzewaniu.
Napisano: 2020-05-27 18:46:45
Moim zdaniem rekuperacja to dobre rozwiązanie. Można sporo zaoszczędzić na ogrzewaniu. J polecam rekuperator HRU-PremAIR-450 polskiej marki Alnor. Bardzo wydajny i bezawaryjny sprzęt.