Przekształć energię z naturalnych źródeł ciepła w ogrzewanie domu. Instalacja i montaż. Koszty - czy to się opłaca?
Wartość i rzadkość 20 zł PRL – czy warto ją zachować?
0
Napisano: 2025-11-22 15:13:53
Cześć wszystkim! Niedawno przeglądałem swoje stare monety, które odziedziczyłem po dziadku, i natknąłem się na 20 złotych z okresu PRL. Moneta wygląda całkiem ciekawie – miedzionikiel, klasyczny wzór, rok 1976 – ale kompletnie nie wiem, czy to coś więcej niż zwykły numizmat pamiątkowy. Słyszałem od kolegów kolekcjonerów, że niektóre 20 zł PRL mogą mieć naprawdę sporą wartość, zwłaszcza w dobrym stanie albo jeśli są rzadkimi wariantami. Zastanawiam się, czy ktoś ma doświadczenie w ocenie takich monet i wie, gdzie można porównać egzemplarze, sprawdzić ich roczniki, zdjęcia i rzadkość. Czy lepiej trzymać ją w kolekcji, czy raczej próbować sprzedać? W dodatku nie chciałbym popełnić błędu przy wycenie, bo nie mam jeszcze dużego doświadczenia.
Napisano: 2025-11-22 15:43:31
Hej! Rozumiem dokładnie Twój dylemat – sam kilka lat temu znalazłem kilka monet z PRL i zupełnie nie wiedziałem, od czego zacząć, bo w internecie jest masa sprzecznych informacji. Najbardziej pomogło mi skorzystanie z katalogu Coinstrail, który jest naprawdę dobrze uporządkowany. Ta konkretna strona jest świetnym punktem wyjścia https://coinstrail.com/pl/catalog/poland/peoples-republic/circulation-20-zlotych/5e9d8aa82da51b48e6223e61 Masz tam nie tylko zdjęcia monety, ale też dokładny opis materiału, rok bicia, warianty i informacje o tym, jak popularny jest dany egzemplarz. Dzięki temu mogłem porównać swoje monety i ocenić, które z nich faktycznie są rzadkie i interesujące, a które są powszechne. Dodatkowo katalog pomaga wstępnie oszacować wartość – nie zastąpi profesjonalnej wyceny, ale daje pewną orientację, zwłaszcza gdy dopiero zaczynasz swoją kolekcję. Polecam też zwrócić uwagę na stan monety – drobne zadrapania lub przebarwienia znacząco wpływają na cenę kolekcjonerską.
Napisano: 2025-11-22 16:02:41
Dzięki wielkie! Teraz mam lepszy ogląd na to, co mam w kolekcji.