Projekty domów od "a" do "z". Jak wybrać projekt? Na co zwracać uwagę? Projekt typowy czy indywidualny? Przepisy, warunki zabudowy, plan zagospodarowania działki. Jakie zmiany w projektach wykonujecie?
Jaki projekt domu - nowoczesny czy tradycyjny?
1
Napisano: 2016-01-21 15:58:09
Jesteśmy ciekawi jakie projekty domów cieszą się wśród Was większym uznaniem. Czy są to projekty domów nowoczesnych czy też projekty domów w tradycyjnym stylu?
Napisano: 2016-02-05 14:07:13
Mnie osobiście podobają się niskie domy, a więc bardziej styl nowoczesny i dlatego właśnie na taki się zdecydowałem i zakupiłem już gotowy projekt w firmie projekty domów Archido.pl, polecam, gdyż służą fachową poradą i naprawdę mają spore doświadczenie, tutaj znajdziecie namiary do tej firmy http://www.archido.pl/100__dobre-domy-flak-abramowicz
Napisano: 2016-02-15 15:28:19
Jeśli ktoś szuka domku w technologii modułowej to zapraszam na stronę www.smart-mod.pl. Można tam znaleźć budynki nowoczesne z elewacją z płyt włókno-cementowych lub z tradycyjnej deski elewacyjnej.Firma Smart Mod produkuje gotowe domki modułowe montowane na działce inwestora.
Napisano: 2016-02-17 10:34:24
Edytowano: 2016-02-17 10:34:47
Wszystko zależy od tego co kto lubi i jaki ma budżet, mnie osobiście marzy się willa w stylu https://www.domywstylu.pl/projekt-domu-andante.php jednak jak na razie to stać mnie na mały domek z poddaszem :) Co do stylu to jak widać - ja preferuję nowoczesność, ale tradycyjne domki również mają swój urok :)
Napisano: 2016-02-21 17:16:10
Mi podobają się domy nowoczesne jednorodzinne niskie. Jak kiedyś będę stawiał swój własny dom to wybiorę właśnie taki http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-ariel-4-hn51/.
Napisano: 2016-02-29 21:03:26
dla mnie najważniejsze żeby dom był funkcjonalny, podobają mi się niskie domu, z kopertowym dachem i poddaszem użytkowym :)
Napisano: 2016-04-20 12:53:29
Witam.
Polecam się na pełnienie funkcji Kierownika Budowy, Inspektora Nadzoru lub odbiór budynku.
Doradzimy Państwu, które etapy budowy warto skontrolować oraz wyjaśnimy ewentualne wątpliwości techniczne.
Koszty uzależnione są od rodzaju usługi oraz wielkości inwestycji. Jestem na głównych etapach budowy: m.in. fundamenty, konstrukcja stropu, konstrukcja wieńca, konstrukcja dachu. Podczas wizyt kontroluje prowadzone prace i wypełniam dziennik budowy. Doradztwo techniczne w cenie nadzoru.
Oferujemy usługi:
- kierownik budowy;
- inspektor nadzoru inwestorskiego;
- przeglądy techniczne obiektów budowlanych (kontrole okresowe) roczne, półroczne i pięcioletnie;
- ekspertyzy techniczne, opinie i oceny techniczne obiektów budowlanych;
- świadectwa charakterystyki energetycznej;
- odbiory budynków i mieszkań;
- doradztwo techniczne;
- kosztorysy;
- legalizacje samowoli budowlanych;
- inwentaryzacje;
- badania kamerą termowizyjną.
W przypadku zainteresowania proszę o kontakt:
mgr inż. Mirosław Kruczyński 505-950-412.
miroslaw.kruczynski@wp.pl
www.mirbud-nadzory.pl
Pozytywne opinie znajdą Państwo też na stronie www.kierownikbudowy2.oferteo.pl
Pozdrawiam.
Polecam się na pełnienie funkcji Kierownika Budowy, Inspektora Nadzoru lub odbiór budynku.
Doradzimy Państwu, które etapy budowy warto skontrolować oraz wyjaśnimy ewentualne wątpliwości techniczne.
Koszty uzależnione są od rodzaju usługi oraz wielkości inwestycji. Jestem na głównych etapach budowy: m.in. fundamenty, konstrukcja stropu, konstrukcja wieńca, konstrukcja dachu. Podczas wizyt kontroluje prowadzone prace i wypełniam dziennik budowy. Doradztwo techniczne w cenie nadzoru.
Oferujemy usługi:
- kierownik budowy;
- inspektor nadzoru inwestorskiego;
- przeglądy techniczne obiektów budowlanych (kontrole okresowe) roczne, półroczne i pięcioletnie;
- ekspertyzy techniczne, opinie i oceny techniczne obiektów budowlanych;
- świadectwa charakterystyki energetycznej;
- odbiory budynków i mieszkań;
- doradztwo techniczne;
- kosztorysy;
- legalizacje samowoli budowlanych;
- inwentaryzacje;
- badania kamerą termowizyjną.
W przypadku zainteresowania proszę o kontakt:
mgr inż. Mirosław Kruczyński 505-950-412.
miroslaw.kruczynski@wp.pl
www.mirbud-nadzory.pl
Pozytywne opinie znajdą Państwo też na stronie www.kierownikbudowy2.oferteo.pl
Pozdrawiam.
Napisano: 2016-10-11 17:10:23
Wydaje mi się, że to już bardzo indywidualna kwestia stylu, w jakim chcemy mieć dom oraz naszego gustu i od tego należy zacząć. Co do budżetu, to wiadomo, że budowa zawsze wiąże się z wydatkami i tego nie unikniemy. Wcale nie jest powiedziane, iż dom w stylu nowoczesnym będzie droższy niż w stylu klasycznym, czasami bywa zupełnie odwrotnie, wiele zależy już od konkretnego projektu, czy kosztów robocizny.
Napisano: 2017-09-25 15:22:40
Ja stawiam na nowoczesne budownictwo. Niedługo wszystkie domy będą musiały być budowane w standardzie energooszczędnym i niskoenergetycznym. Czytam właśnie o technologiach w takich budownictwie na http://abcporady.pl/decydujesz-sie-na-dom-energooszczedny-pasywny-ale-jaka-technologie-wybrac/ i powoli dojrzewam do decyzji o takim domu.
Napisano: 2017-09-26 21:07:16
Dom to nie auto, które można wymienić góra 10 lat, dom buduje się na lata i to co dziś jest nowoczesna za lata będzie śmieszne (klocki z lat 80- tych). Uważam że styl tradycyjny przetrwa lata.
Napisano: 2017-09-27 01:19:47
Nie ma co patrzeć na modę, bo moda ma to do siebie, że przemija. Pamiętam jak kiedyś szczytem elegancji było futro z nutrii. A teraz... nie wiem czy ktoś by się w takim ciuchu pokazał na ulicy, nie narażając się na uśmieszki i komentarze. Jak sięgnę pamięcią, to nigdy nie kierowałem się modą tylko własnymi upodobaniami, które, czasami się zdarzało, były zbieżne z aktualnymi trendami, ale to przypadek.
Zanim zaczęliśmy budowę, to przejrzałem dziesiątki katalogów z projektami i za każdym razem mój wzrok przyciągały projekty prostych domów z użytkowym poddaszem i z dwuspadowym dachem. Parterówki oglądałem raczej z obojętnością, natomiast nie podobają mi się domy w stylu dworku szlacheckiego. Może takie przeglądanie katalogów to jest jakaś metoda, żeby określić swoje architektoniczne preferencje?
Zanim zaczęliśmy budowę, to przejrzałem dziesiątki katalogów z projektami i za każdym razem mój wzrok przyciągały projekty prostych domów z użytkowym poddaszem i z dwuspadowym dachem. Parterówki oglądałem raczej z obojętnością, natomiast nie podobają mi się domy w stylu dworku szlacheckiego. Może takie przeglądanie katalogów to jest jakaś metoda, żeby określić swoje architektoniczne preferencje?
Napisano: 2018-03-11 22:46:48
Edytowano: 2018-03-11 22:47:34
Mnie bardzo podoba się ten projekt domu https://www.mgprojekt.com.pl/uroczy Jak myślicie, będzie odpowiedni dla małej rodziny? Buduje się go ciężko? Bardzo proszę o porady, jeśli ktoś miał już z tym projektem doświadczenia. Zależy mi na czasie, ponieważ aktualnie jest on w promocji.
Napisano: 2018-04-03 14:13:07
Edytowano: 2018-04-27 07:33:23
Każdy dom czy to nowoczesny czy tradycyjny musi być tani w użytkowaniu by nie mieć kłopotu z jego utrzymaniem. Duże koszty są generowane zimą gdy trzeba ogrzać mieszkanie czy też dom. Dlatego istotną sprawą jest ocieplenie murów czy poddasza,a po rozmowie z właścicielem Hermetik System 660-719-208 zdecydowałem się ocieplić piana PUR która ma bardzo dobre właściwości izolacyjne.
Napisano: 2018-07-27 04:20:59
Edytowano: 2018-07-27 04:21:33
Jeśli już projekty domów to tylko i wyłącznie łączone - nowoczesność z pewną dozą tradycji. trudno powiedzieć co mi tutaj bardziej będzie odpowiadać. na pewno nowoczesna zewnętrzna bryła - wnętrze zaś uwielbiam w boazerii - żadnych udziwnień, żadnych tynków, gładzi, płyt G-K i malowania.
Napisano: 2018-07-30 09:38:59
Nowoczesny :)
Napisano: 2018-08-03 10:31:59
Mi podoba się projekt domu https://www.dom-projekt.pl/projekt-mirow-15gg,502.html tylko trochę bym pozmieniał :) Czy ktoś zna ten projekt lub buduje?
Napisano: 2018-08-17 11:30:29
Ja wolę nowoczesne projekty domów. Jesteśmy z żoną na etapie wyboru i póki co najbardziej skłaniamy się do projektów, które są na https://domato.pl/. Jeszcze nie wiemy który dokładnie, ale mają one w sobie "to coś" i odpowiadają naszym potrzebom.
Napisano: 2018-08-18 22:58:16
Witam! Dom Murator M89b Nasze szczęście - wariant II. Czy ktoś buduje?
Napisano: 2018-08-19 10:20:24
ja buduję parterówkę, trochę nowoczesności, troszkę tradycji
aniabudujeoberona
Wpisy na blogu: 121
Tematy: 0
Wpisy na blogu: 121
Tematy: 0
Napisano: 2018-09-01 21:32:45
Szukam stojącego już domu (w budowie bądź ukończony ) Letni Wieczór M44 w województwie warmińsko-mazurskim, chętnie zobaczę u kogoś już gotowy dom "na żywo". Planuję taki wybudować