Witam,
Być może to nie w tej dziedzinie powinnam pisać ale mam problem.
Otóż architekt zgłosił się do mnie związku z zakończeniem budowy (budowa polegała na przebudowie domu i została zakończona parę lat temu), gdyż przechodzi na emeryturę i chce wszystkie sprawy zakończy.
Wytyczył mi 3 punkty potrzebne do zamknięcia budowy:
Kominiarza,
Elektryka
Geodetę.
Moje pytanie brzmi, czy potrzeby jest kolejny pomiar geodety skoro na samym początku już był wykonywany. Mało tego, to w związku z wykonywaniem tarasu (w sierpniu) potrzeby był projekt i również wzywany był geodeta.
Nie stać mnie na wydawanie ok. 1000.00 zł na ponowne pomiary.
Z góry będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Projekty domów od "a" do "z". Jak wybrać projekt? Na co zwracać uwagę? Projekt typowy czy indywidualny? Przepisy, warunki zabudowy, plan zagospodarowania działki. Jakie zmiany w projektach wykonujecie?
Geodeta. Kolejne naciąganie?
Napisano: 2016-02-11 13:20:28
Jeśli budowa została zakończona parę lat temu to wtedy aby zgłosić ten fakt do urzędu i uzyskać pozwolenie na zamieszkanie potrzebowałaś odpowiednich dokumentów od elektryka protokół pomiarów, kominiarza protokół odbioru kominów i instalacji gazowej, i geodetę aby wykonał mapkę po wykonawczą.
Jeśli takie dokumenty posiadasz to daj architektowi kopię i po sprawie.
Tak na marginesie to on w ogóle ich nie potrzebuje no chyba że jeszcze nigdzie nie zgłaszałaś zakończenia budowy a geodeta był tylko po to aby wyznaczyć miejsce na taras i teraz architekt opiekujący się twoją przebudową chce zgłosić to do urzędu.
Geodeta zawsze najpierw wytycza miejsce gdzie ma stanąć dom lub taras zgodnie z projektem, a następnie po ukończeniu prac sporządza mapkę po-wykonawczą potrzebną do zgłoszenia do urzędu zakończenia budowy lub przebudowy.
Wraz z tym dokumentem są inne załączniki takie jak wymienione protokoły kominiarskie i elektryczne.
Budowa tarasu z reguły nie dotyczy kominów i wentylacji ale jeśli są przy okazji jakieś przeróbki np: elektryczne to protokół odbiorczy jest potrzebny.
Jeśli takie dokumenty posiadasz to daj architektowi kopię i po sprawie.
Tak na marginesie to on w ogóle ich nie potrzebuje no chyba że jeszcze nigdzie nie zgłaszałaś zakończenia budowy a geodeta był tylko po to aby wyznaczyć miejsce na taras i teraz architekt opiekujący się twoją przebudową chce zgłosić to do urzędu.
Geodeta zawsze najpierw wytycza miejsce gdzie ma stanąć dom lub taras zgodnie z projektem, a następnie po ukończeniu prac sporządza mapkę po-wykonawczą potrzebną do zgłoszenia do urzędu zakończenia budowy lub przebudowy.
Wraz z tym dokumentem są inne załączniki takie jak wymienione protokoły kominiarskie i elektryczne.
Budowa tarasu z reguły nie dotyczy kominów i wentylacji ale jeśli są przy okazji jakieś przeróbki np: elektryczne to protokół odbiorczy jest potrzebny.