Projekty domów od "a" do "z". Jak wybrać projekt? Na co zwracać uwagę? Projekt typowy czy indywidualny? Przepisy, warunki zabudowy, plan zagospodarowania działki. Jakie zmiany w projektach wykonujecie?
Działka z projektem
0
Napisano: 2017-08-02 13:58:32
Witam , chcemy z żoną kupić działkę budowlaną na początku przyszłego roku ,patrzymy ogłoszenia ,szukamy i jeździmy czasem obejrzeć jak wygląda dana działka w realu.W oko wpadła nam fajna działeczka ale własciciel sprzedaje ja z projektem domu 63 m i ma już fundament który jest nieco zniszczony w jednym miejscu .Szukam porady czy warto kupić z projektem ( chcemy mieć mały dom i nawet mi nam to odpowiadało )???? Jakie są wady takiego zakupu ?
Napisano: 2017-08-03 12:59:15
Witaj, sprawdź czy pozwolenie na budowę jest ważne.. jeżeli był dziennik budowy data dwóch lat liczy się od ostatniego wpisu. Być może że będzieice musieli się starać o nowe warunki na przyłącza (wod-kan, gaz, energia) - ważne są tylko rok/dwa w zależności od województwa i firmy. co do fundamentów, musiałbyś wziąść jakiegoś speca, ewentualnie rozkopać z jednej strony aby zobaczyć jaka jest izolacja.
I ostatecznie jeśli już podejmiecie decyzję o zakupie, sprawdźcie czy fundament jest zgodny z projektem (rozmiar, położenie) różne przypadki widziałam, a szukałam działki pół roku, łącznie z domem w SSZ który jak się później okazało był wybudowany niezgodnie z projektem - czytaj niezgodny z planem zagospodarowania miejscowego..
pozdrawiam i życzę trafnych wyborów :)
I ostatecznie jeśli już podejmiecie decyzję o zakupie, sprawdźcie czy fundament jest zgodny z projektem (rozmiar, położenie) różne przypadki widziałam, a szukałam działki pół roku, łącznie z domem w SSZ który jak się później okazało był wybudowany niezgodnie z projektem - czytaj niezgodny z planem zagospodarowania miejscowego..
pozdrawiam i życzę trafnych wyborów :)
Napisano: 2023-06-12 11:47:07
Edytowano: 2023-06-12 11:48:52
Witam, czy buduje lub budował ktoś z was projekt domu Inka 2 z garażem? Ewentualnie jakie projekty zbliżone do tego możecie polecić Prosta bryła, dach dwuspadowy, z poddaszem użytkowym, garaż w bryle budynku i najważniejsze tani w budowie https://zeszklem.pl/blacha-trapezowa-jakie-ma-ona-przeznaczenie/
Czy warto jest również położyć blachę trapezową na dach? Czy się sprawdzi? No nie ukrywam, ze szukam niedrogiego rozwiązania.
Czy warto jest również położyć blachę trapezową na dach? Czy się sprawdzi? No nie ukrywam, ze szukam niedrogiego rozwiązania.