Witam,
Co myślicie na temat pralnio-suszarni w domu czy jest potrzebna czy się sprawdza?
My wybieramy z mężem projekt domu. Po obejrzeniu bardzo wielu zdecydowaliśmy się na projekt domu przy Rubinowej 3.
https://www.extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-rubinowej-3-KRK1273
Jednak w tym projekcie brakuje pralnio-suszarni na której bardzo nam zależy. Głowy nam pękają gdzie można byłoby taka pralnio-suszarnie wygospodarować. Może kosztem garderoby, która znajduje się na dole i jest zdecydowanie za mała. Dodam że chcemy poszerzy trochę wiatrołap kosztem spiżarni, i wstawić szafę wnękową na ubrania więc garderoba nie będzie nam tak potrzebna jak pralnia. Tylko to pomieszczenie w którym mogłaby być pralnia ma tylko 1,5m2, wiec nie wiele. Czy mogę liczyć na waszą pomoc i świeże spojrzenie? Bo nasze głowy już mają dość :) Proszę podpowiedzcie jakieś dobre rozwiązania !
Pozdrawiam
Projekty domów od "a" do "z". Jak wybrać projekt? Na co zwracać uwagę? Projekt typowy czy indywidualny? Przepisy, warunki zabudowy, plan zagospodarowania działki. Jakie zmiany w projektach wykonujecie?
pralnio-suszarnia w domu
0
Napisano: 2017-08-13 20:04:34
Edytowano: 2017-08-13 20:06:23
Napisano: 2017-08-16 12:08:46
Hmmm 1,5 m na pralnie i suszarnię to baardzo mało. A myśleliście, żeby zabrać pralkę z łazienki? Możesz wtedy zmniejszyć łazienkę na rzecz pralni i tam umieścić pralkę? Innej mo zliwości nie widzę. My też zrezygnowaliśmy z garderoby na rzecz pralni. Ale u nas to pomieszczenie ma 3,65m x 2m. Pytanie też czym będziecie grzać dom. Jeśli np pompą, która jest czyściutka to można troszkę zwęzić garaż na rzecz kotłowni i w niej mieć pralnię.
Napisano: 2017-08-16 13:08:58
Pralnia z suszarnią to imho jedno z najbardziej luksusowych miejsc w domu - można wszystko schować, suszarki na pranie nie walają się po wypasionych sypialniach i łazienkach ;)
1,5m2 to pralka + opuszczana z sufitu suszarka, przydałoby się jeszcze miejsce na miotłę, mopa itp
1,5m2 to pralka + opuszczana z sufitu suszarka, przydałoby się jeszcze miejsce na miotłę, mopa itp
Napisano: 2017-08-16 17:17:27
Hej. Tez analizowalam ten projekt dla siebie. Ostatecznie wybralam zupelnie inny. A w tym planowalam zamiast spizarni zrobic pralnie, powiekszajac ja troche kosztem kuchni. To zalezy czy jestes wielka fanka gotowania i zbierania przetworow. Pomysly poprzedniczki tez bym przemyslala, mi najbardziej zalezalo na schowaniu suszarek,mopa,szczotek i calej chemi potrzebnej do czyszczenia domu,dlatego moja pralniosuszarnia ma okolo 5-6m2 (tez nie za duza ale dla mnie okey) i ulokowana jest przy wejsciu do garazu. Pozdrawiam i zycze trafnego wyboru! :)
Napisano: 2017-08-24 09:18:10
Dzięki wszystkim za odpowiedź;) Po przemyślenia h jest jeszcze opcja aby zlikwidować spiżarnia i robić tam WC a poszerzyć garderobę ( w której przewidujemy pralni-suszarnie) a regał na słoiki po prostu wstawić do garażu;) A czy według was takie pomieszczenie jak pralnia jest potrzebne w domu czy wystarczająco jest gdy pralka po prostu znajduje się w łazience??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano: 2017-08-24 15:21:10
Pralnia to nie tylko miejsce gdzie stoi pralka. Zwykle ląduje tam też suszarka (obojetnie tradycyjna czy elektryczna), deska do prasowania, chemia, wiadra, komody na tekstylia domowe itp. Jeśli rozważasz pralnię tylko jako miejsce na pralkę, to ta równie dobrze może stać w łazience. Nie przepadam za gotowaniem, w kuchni robię tylko to co konieczne więc u mnie automatycznie spiżarnia wypadłaby z projektu na rzecz pralni. Łatwiej upchnąć jedzenie w szafce czy na regale w garażu niż postawić gdzieś suszące się pranie. Tyle, że ja namiętnie prasuje wszystko i potrzebuje na to miejsca. Jeśli Ty zdecydowanie wolisz przebywać w kuchni potrzebujesz tam przestrzeni a z kolei nie lubisz prasować i nie poświęcasz temu wiele czasu, to będziesz miała inne priorytety. Wszystko fajnie mieć, tyle, że warto się zatrzymać i pomyśleć co naprawdę jest Ci niezbędne w domu. A potem zmieścić tylko najważniejsze rzeczy :) Powodzenia i trafnych wyborów :)
Napisano: 2017-08-25 15:55:11
wenaplus świetnie napisane !
Ze wstępnym obliczeń wynika, że jeśli zlikwiduje garderobę i poszerzymy ja o cześć WC uzyskamy pomieszczenie 110 na 170 czyli wydaje mi się że całkiem nieźle.
Pozostaje teraz wyboru gdzie zamieścić drzwi czy na krótsze czy na dłuższej ściance. Wydaje mi się to warte przemyślenia ponieważ dzięki temu będziemy mogli już teraz zaplanować sobie, gdzie rozmiescic pralkę i suszarkę czy stojąca czy elektryczna. Jak myślicie lepsze węższe czy szersze pomieszczenie ?
Pozdrawiam
Ze wstępnym obliczeń wynika, że jeśli zlikwiduje garderobę i poszerzymy ja o cześć WC uzyskamy pomieszczenie 110 na 170 czyli wydaje mi się że całkiem nieźle.
Pozostaje teraz wyboru gdzie zamieścić drzwi czy na krótsze czy na dłuższej ściance. Wydaje mi się to warte przemyślenia ponieważ dzięki temu będziemy mogli już teraz zaplanować sobie, gdzie rozmiescic pralkę i suszarkę czy stojąca czy elektryczna. Jak myślicie lepsze węższe czy szersze pomieszczenie ?
Pozdrawiam
Napisano: 2017-08-27 22:33:46
Pralnię planuję zaprojektować tak by było miejsce na automat, suszarkę automatyczną, suszarkę taką zwykłą z sznurkami, myślę też o dużym zlewie na wiadro, jakimś regale na kosze na pranie, może jakiś dodatkowy regał na kalosze do ogrodu i takie tam, może jeszcze upcham w pralni jakiś regał na zapasy słoików z smakołykami na zimę :) to tyle mojej wizji :) Przyda się moim zdaniem :)
aniabudujeoberona
Wpisy na blogu: 121
Tematy: 0
Wpisy na blogu: 121
Tematy: 0
Napisano: 2017-09-14 09:43:10
U mnie w suszarni musi się zmieścić szafa na chemię (planuję trzymać tam wszystko, prócz środków które muszą być pod ręką zawsze), mop, odkurzacz i tym podobne, zapasy papieru toaletowego ;), pralkę, suszarkę i tym podobne - generalnie będzie to pomieszczenie gospodarcze do wszystkich "domowych rzeczy", więc musi być spore. I oczywiście po powieszeniu prania muszę mieć możliwość swobodnego poruszania się w środku. Dlatego wybrałem projekt z podpiwniczeniem i to w piwnicy zaaranżuję pralnio-suszarnię. Tam też będzie kotłownia, graciarnia - i liczę na to, że może mała spiżarka też się wepchnie, ale zobaczę jak to będzie wyglądało jak już postawię domek :)