Mąż się uparł i nie ma rady - trzeba się budować. Papierologia ruszyła. W pewnym momencie wydawało się, że projekt jest wybrany - madera (dompasja). No ale naszły mnie wątpliwości, czy w takim usytuowaniu salonu będzie on dostatecznie doświetlony. w zasadzie znajduje on się we wnęce i boję się, że mimo dużych okien będzie dość ciemno (do tego zimą stracimy naturalne nasłonecznienie = dogrzanie). Zastanawiałam się, czy nie zrównać ściany sypialni z salonem, przez co cień byłby mniejszy. A potem odkryłam, że pojawiła się madera 2 właśnie z tym wyrównaniem ścian, o którym myślałam (madera 2 ma dodatkowo poddasze, ale przy tej powierzchni parteru na pewno go nie chcemy). Jednocześnie natknęłam się na nowość archonu - prawie identyczny projekt - dom w ismenach, gdzie ściana sypialni nie jest wyrównana z salonem, ale cofnięta, przez co salon jest mega doświetlony z dwóch stron. No ale madera 2 i dom w ismenach nie mają gabinetu (ale w zasadzie możemy go mieć w pokoju nr 3). No i zgłupiałam.
Drodzy Maderowicze - gdybyście jeszcze raz mieli wybierać, to też byście wybrali maderę ? Czy mając przed sobą te dwa nowe dodatkowe projekty nie wahalibyście się? Czy siedząc w salonie lub jadalni nie denerwuje was to, że z dwóch stron patrzycie na kawałki muru (ściana sypialni i pokoju nr 1) zamiast na szeroką panoramę ogrodu. Jeszcze nie widziałam żadnej madery na żywo i nie wiem jak to faktycznie wyglada. Głowa mnie już boli od przemyśleń, bo nie chcę potem żałować złej decyzji.
Pozdrawiam.
Projekty domów od "a" do "z". Jak wybrać projekt? Na co zwracać uwagę? Projekt typowy czy indywidualny? Przepisy, warunki zabudowy, plan zagospodarowania działki. Jakie zmiany w projektach wykonujecie?
projekt madera, madera 2 czy dom w ismenach
-1
Napisano: 2015-02-25 00:25:02
Edytowano: 2015-02-25 00:52:17
Napisano: 2015-03-12 19:39:46
Cześć,
my również na początku wybraliśmy projekt domu Madera. Jednak po tym jak znaleźliśmy kolejny projekt mocno przemyśleliśmy swoje potrzeby jak i to co oferują oba projekty. Teraz wiemy, już niedługo zaczynamy bydowę domu wg. projektu. Archon dom w ismenach (G2). http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-ismenach-g2/me6b20c1cc5884
Pozdrawiam,
Piotr
Napisano: 2015-08-04 14:10:52
Cześć Pietrof my ją również wybrałam dom w ismenach,wprowadziłeś może jakieś zmiany?
Napisano: 2015-12-15 21:37:17
Witam, mam pytanie do Państwa. Zastanawiamy się nad budową domu w projekcie w Ismenach. Państwo też budujecie ten dom? Wdzięczny bylibyśmy za odpowiedź.
Napisano: 2016-01-07 11:26:04
Witajcie wszyscy,
cieszę się, ze natknełam się na ten wątek bo tez się zastanawiam nad dużym parterowym domem, ale chciałam mieć tez opcję, zaadaptowania poddasza.
Ja chyba ( chyba ) zdecyduję się na podobny projekt SONIA 2 PS ( albo podobny projekt OTTO ) – mi pasuje tutaj ciekawszy układ sypialnia,garderoba, pokój kąpielowy z dwoma umywalkami, bezkolizyjne przejście do dużej garderoby. Obawiam się, ze kuchnia w Soni jest mniejsza ale patrzę, ze układ blatów, wyspa jest ok. No i spiżarnia.
Pokoje mają garderobę i jest przewidziana adaptacje strychu.
Pasuje mi, ze cała ściana boczna wychodząca na sąsiada ma same gospodarcze pomieszczenia, i garaż nie jest taka fatalnie wysunięty.
Czy ktoś budował SONIE ?? http://www.domenadom.pl/produkty/240/sonia-2-ps.html
cieszę się, ze natknełam się na ten wątek bo tez się zastanawiam nad dużym parterowym domem, ale chciałam mieć tez opcję, zaadaptowania poddasza.
Ja chyba ( chyba ) zdecyduję się na podobny projekt SONIA 2 PS ( albo podobny projekt OTTO ) – mi pasuje tutaj ciekawszy układ sypialnia,garderoba, pokój kąpielowy z dwoma umywalkami, bezkolizyjne przejście do dużej garderoby. Obawiam się, ze kuchnia w Soni jest mniejsza ale patrzę, ze układ blatów, wyspa jest ok. No i spiżarnia.
Pokoje mają garderobę i jest przewidziana adaptacje strychu.
Pasuje mi, ze cała ściana boczna wychodząca na sąsiada ma same gospodarcze pomieszczenia, i garaż nie jest taka fatalnie wysunięty.
Czy ktoś budował SONIE ?? http://www.domenadom.pl/produkty/240/sonia-2-ps.html
Napisano: 2016-04-20 13:06:29
Witam.
Polecam się na pełnienie funkcji Kierownika Budowy, Inspektora Nadzoru lub odbiór budynku.
Doradzimy Państwu, które etapy budowy warto skontrolować oraz wyjaśnimy ewentualne wątpliwości techniczne.
Koszty uzależnione są od rodzaju usługi oraz wielkości inwestycji. Jestem na głównych etapach budowy: m.in. fundamenty, konstrukcja stropu, konstrukcja wieńca, konstrukcja dachu. Podczas wizyt kontroluje prowadzone prace i wypełniam dziennik budowy. Doradztwo techniczne w cenie nadzoru.
Oferujemy usługi:
- kierownik budowy;
- inspektor nadzoru inwestorskiego;
- przeglądy techniczne obiektów budowlanych (kontrole okresowe) roczne, półroczne i pięcioletnie;
- ekspertyzy techniczne, opinie i oceny techniczne obiektów budowlanych;
- świadectwa charakterystyki energetycznej;
- odbiory budynków i mieszkań;
- doradztwo techniczne;
- kosztorysy;
- legalizacje samowoli budowlanych;
- inwentaryzacje;
- badania kamerą termowizyjną.
W przypadku zainteresowania proszę o kontakt:
mgr inż. Mirosław Kruczyński 505-950-412.
miroslaw.kruczynski@wp.pl
www.mirbud-nadzory.pl
Pozytywne opinie znajdą Państwo też na stronie www.kierownikbudowy2.oferteo.pl
Pozdrawiam.
Polecam się na pełnienie funkcji Kierownika Budowy, Inspektora Nadzoru lub odbiór budynku.
Doradzimy Państwu, które etapy budowy warto skontrolować oraz wyjaśnimy ewentualne wątpliwości techniczne.
Koszty uzależnione są od rodzaju usługi oraz wielkości inwestycji. Jestem na głównych etapach budowy: m.in. fundamenty, konstrukcja stropu, konstrukcja wieńca, konstrukcja dachu. Podczas wizyt kontroluje prowadzone prace i wypełniam dziennik budowy. Doradztwo techniczne w cenie nadzoru.
Oferujemy usługi:
- kierownik budowy;
- inspektor nadzoru inwestorskiego;
- przeglądy techniczne obiektów budowlanych (kontrole okresowe) roczne, półroczne i pięcioletnie;
- ekspertyzy techniczne, opinie i oceny techniczne obiektów budowlanych;
- świadectwa charakterystyki energetycznej;
- odbiory budynków i mieszkań;
- doradztwo techniczne;
- kosztorysy;
- legalizacje samowoli budowlanych;
- inwentaryzacje;
- badania kamerą termowizyjną.
W przypadku zainteresowania proszę o kontakt:
mgr inż. Mirosław Kruczyński 505-950-412.
miroslaw.kruczynski@wp.pl
www.mirbud-nadzory.pl
Pozytywne opinie znajdą Państwo też na stronie www.kierownikbudowy2.oferteo.pl
Pozdrawiam.
Napisano: 2016-09-08 15:32:44
Witajcie. Kilka razy próbowałem przełamać się co do wyboru projektu domu w ismenach, ale muszę przyznać że Madera jakoś bardziej do mnie przemawia. Jestem wzrokowcem i prawdopodobnie dlatego tak ważne jest dla mnie pierwsze wrażenie. Dom w ismenach odstrasza mnie mówiąc wprost wizualnym tandeciarstwem zastosowanych okładzin. Wygląda tak jakby projektant padł ofiarą przepychu jaki zaoferował mu program tworzący wizualizację. Sam fakt wejścia do pokoju nr 10 de facto przez garderobę jest dla mnie niezrozumiały. Nie ma sensu poruszać tematu "ogromnych" rozmiarów wiatrołapu, w którym zaproponowano jeszcze szafę w zabudowie oraz wejścia wprost z kuchni do sypialni! Madera jest projektem o bardzo funkcjonalnym rozmieszczeniu pomieszczeń.To co mnie bez wątpienia skłania do wyboru tego projektu to fakt, że w przeciwieństwie do domu w ismenach, który ze swoimi 4 kominami wygląda jak osiedlowa piekarnia - Madera jest w swej formie i szczegółach bardzo spójna. Jeżeli potrzebowałbym większą powierzchnię użytkową to bez wątpienia wybrałbym Maderę 3 ale to już inna bajka :) Madera jest ładna, funkcjonalna i daje pewność, że nikt rano nie zapuka do mych drzwi z zapytaniem : "czy są bułki"? Z całego serca polecam http://dompasjaprojekty.pl/?projekty_wordpres=madera
Napisano: 2017-02-25 12:12:16
Edytowano: 2017-02-25 12:14:35
Witam, ja też byłam zdecydowana na maderę, jednak znalazłam do w ismenach....i po prostu .... zgłupiałam :) Mam to samo co autorka, majola łączę się z Tobą, powiedz czy już coś zdecydowaliście ? Bo my niedługo musimy podjąć decyzję, a tu w głowie misz masz :) Pozdrawiam, Kasia :)
Poprawka : Oj oj, widzę, że wiadomość napisałaś w 2015 roku, to pewnie domek już jest albo niebawem będzie, co wkońcu wybudowaliście ? :)
Poprawka : Oj oj, widzę, że wiadomość napisałaś w 2015 roku, to pewnie domek już jest albo niebawem będzie, co wkońcu wybudowaliście ? :)