Witam,
Jako, że niedługo planujemy się pobudować- interesuje nas temat przyłączy, a głównie prądu. Czy długo czeka się na decyzję z elektrowni - o doprowadzeniu prądu (mazowieckie). Tzn postawieniu "tej skrzynki" na działce;)Jakie są koszty- czy dotyczą tylko tej skrzynki, decyzji i potrzebnych papierów, czy po drodze pojawia się coś jeszcze? Z góry będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam:)
Wodociągi, kanalizacja, prąd i gaz. Dokumenty i formalności krok po kroku.
Skrzynka z prądem na działce...
Napisano: 2016-03-26 16:04:27
Nie wiem jak jest na Mazowszu ale właśnie prąd podłączam więc służę informacją dot. PGE:
- od wniosku do warunków przyłączenia ok. 1,5 miesiąca plus podpisywanie umowy (następne 2 tygodnie na wysłanie i powrót);
- koszt przyłącza płacony dla PGE ok. 1000 zł (obejmuje odcinek od słupa do skrzynki, do 200m stawka stała bez względu na odległość a powyżej z opłatą za każdy dodatkowy metr), przyłącze wykonuje firma zatrudniona przez dostawcę prądu;
- koszt i wykonanie przyłącza od skrzynki na własną rękę.
Przed złożeniem wniosku trzeba się zastanowić czy robić od razu docelowe przyłącze czy do placu budowy. Poradzono mi bym od razu zgłaszała łącze docelowe (na razie do budynku gospodarczego) ponieważ przyłącze do placu budowy podobno więcej kosztuje. Pozostałe tematy wynikną z samej treści wniosku, np. jaką moc zamówić, jakie załączniki są potrzebne.
Już po ustaleniu warunków dowiedziałam się że istnieją dwie opcje montażu skrzynki - przy ogrodzeniu i na domu. Ta druga podobno lepsza choć nie wiem dlaczego.
Pozdrawiam
Lidka
- od wniosku do warunków przyłączenia ok. 1,5 miesiąca plus podpisywanie umowy (następne 2 tygodnie na wysłanie i powrót);
- koszt przyłącza płacony dla PGE ok. 1000 zł (obejmuje odcinek od słupa do skrzynki, do 200m stawka stała bez względu na odległość a powyżej z opłatą za każdy dodatkowy metr), przyłącze wykonuje firma zatrudniona przez dostawcę prądu;
- koszt i wykonanie przyłącza od skrzynki na własną rękę.
Przed złożeniem wniosku trzeba się zastanowić czy robić od razu docelowe przyłącze czy do placu budowy. Poradzono mi bym od razu zgłaszała łącze docelowe (na razie do budynku gospodarczego) ponieważ przyłącze do placu budowy podobno więcej kosztuje. Pozostałe tematy wynikną z samej treści wniosku, np. jaką moc zamówić, jakie załączniki są potrzebne.
Już po ustaleniu warunków dowiedziałam się że istnieją dwie opcje montażu skrzynki - przy ogrodzeniu i na domu. Ta druga podobno lepsza choć nie wiem dlaczego.
Pozdrawiam
Lidka
Napisano: 2016-03-26 23:16:41
Zgadza się,jestem z mazowieckiego do 200 m płacisz stałą opłatę jka więcej metrów to kolosalna suma u mnie było 300-350 m chcieli 7500 zł .Czas oczekiwania myślę że jeżli maz blisko ten słup to z 1 miesiąc.Dla nas robili projekt i doprowadzali linie ,czekalismy 2 lata.