Wodociągi, kanalizacja, prąd i gaz. Dokumenty i formalności krok po kroku.
sposób zasilania na czas budowy ?
0
Napisano: 2016-04-15 22:42:10
Witam! ogólnie rzecz biorąc chciałabym poświęcić ten temat sposobie zasilania na czas budowy! jestem na etapie wypełniania wniosku o warunki przyłączenia i zastanawiam się nad sposobem zasilania obiektu. Z tego co mi wiadomo to koszt zasilania na czas budowy jest drogi ale szybki w realizacji przez firmę energetyczną zaś zasilanie docelowe jest tańsze ale trzeba czekać dłuższy okres na podłączenie? No właśnie jak długo ? do dwóch lat? Jeśli jestem zdecydowana na zaznaczenie zasilania docelowego i nie zdążą mi go podłączyć na czas budowy to myślałam o jednej z dwóch obcji. Pierwsza to zakupienie agregatu. Również nasuwa się pytanie czy jest to dobry pomysł skoro mam działkę w ścisłej zabudowie domków jednorodzinnych a słyszałam że takie agregaty są strasznie głośnie. Co wy myślicie o tymm, czy ktoś korzystał z takiej obcji i budował dom przy pomocy agregatu?nie chce sobie wrogów robić na samym początku... Druga obcja to podłączenie się do sąsiada? Jest to obcja o tyle ryzykowna że poprostu może się nie zgodzić lub mogą być potem jakieś niejasności z tytułu zużycia. No właśnie i tu następne pytanie - czy jest możliwość zamontowania takiego podlicznika ??
Napisano: 2016-11-12 14:06:32
Po pierwsze, myślałam na początku, że ta "obcja", to tylko literówka.... Ale nie! Jesteś konsekwentna. A druga sprawa - pobieranie prądu od sąsiada jest zabronione i karalne! Agregat to droga i głośna sprawa, bez sensu. Najlepiej jednak wystąpić o prąd budowlany. To nie są jakieś niebotyczne sumy, na pewno taniej niż agregat. To jest najlepsza OPCJA.
Napisano: 2016-11-15 09:31:57
My na początku ciągnęliśmy prąd od sąsiada, ale był to nasz dobry kolega.Potem mieliśmy prąd budowlany (przez ok pół roku?), a po skończeniu instalacji elektrycznej przeszliśmy na normalną taryfę.Lepiej do sąsiada się nie podłączać, bo potem jakieś niejasności często wychodzą i takie tam...Pozdrawiam
Napisano: 2019-09-26 22:51:20
Ogólnie raczej od sąsiada wyjdzie najtaniej. Później prąd budowlany z zakładu energetycznego a najdrożej agregat. Tylko jeśli sąsiad nie jest za pewny najlepiej kupić jakiś licznik żeby potem nie było niejasności.