Witam,
wybraliśmy działkę którą chcemy kupic, jest to dzialka rolno-budowlana powyżej 3000m2.
W drodze nie ma mediów ale w sąsiedztwie 100m z jednej strony i 200m z drugiej strony są zamieszkałe domki.
Moja prośba o pomoc w następujących tematach:
1. Czy sprzedaż działki powyżej 3000m2 jest powiązana z ANR?
2. Czy mogę nie będąc właścicielem działki uzyskac od ZE/Wodociągi informacji o przyłączu prądu/wody i ich kosztów?
3. MPZP działki dostane bezproblemowo w Gminie? Mamy projekt który spełnia 90% naszych wymogów.
To tyle na teraz ;-)
Wodociągi, kanalizacja, prąd i gaz. Dokumenty i formalności krok po kroku.
Weryfikacja działki przed zakupem
0
Napisano: 2017-07-11 20:13:08
Napisano: 2017-07-11 20:43:49
Po pierwsze sprawdź, czy jako osoba prywatna i nie rolnik, możesz kupić działkę rolną powyżej 2999 metrów kwadratowych. Koleżanka sprawdzała wątek jakoś w kwietniu razem z geodetą i nie mogła kupić. Ponoć tak duże działki może kupić w Polsce tylko rolnik lub... ksiądz. Jednak sama nie weryfikowałam tego tematu. Najlepiej zadzwoń do geodety i się upewnij.
O informacje związane z przyłączami musi wystąpić właściciel działki. Ty jako osoba prywatna ich nie dostaniesz.
Jedne gminy mają miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego (dostępny od ręki, zazwyczaj na stronie miasta lub gminy), inne go nie mają, wtedy obowiązuje wystąpienie o warunki zabudowy. Uzyskanie tego papierka trwa trzy miesiące. O ile się nie mylę, musisz mieć projekt domu i pod konkretną działkę wystąpić o warunki zabudowy pod ten konkretny projekt. To teraz robi koleżanka w porozumieniu z geodetą chyba przez właściciela działki. Jak uzyskają potwierdzenie chcą tę działkę kupić, jakoś z końcem lipca mają być decyzje jeśli wszystko będzie zgodnie z terminem.
Jeśli mogę pomóc, zapraszam:
aniabudujeoberona.mojabudowa.pl
ania.buduje.oberona@gmail.com
O informacje związane z przyłączami musi wystąpić właściciel działki. Ty jako osoba prywatna ich nie dostaniesz.
Jedne gminy mają miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego (dostępny od ręki, zazwyczaj na stronie miasta lub gminy), inne go nie mają, wtedy obowiązuje wystąpienie o warunki zabudowy. Uzyskanie tego papierka trwa trzy miesiące. O ile się nie mylę, musisz mieć projekt domu i pod konkretną działkę wystąpić o warunki zabudowy pod ten konkretny projekt. To teraz robi koleżanka w porozumieniu z geodetą chyba przez właściciela działki. Jak uzyskają potwierdzenie chcą tę działkę kupić, jakoś z końcem lipca mają być decyzje jeśli wszystko będzie zgodnie z terminem.
Jeśli mogę pomóc, zapraszam:
aniabudujeoberona.mojabudowa.pl
ania.buduje.oberona@gmail.com
aniabudujeoberona
Wpisy na blogu: 121
Tematy: 0
Napisano: 2017-07-14 22:50:45
Aniu,
gratuluje postępów w budowie! ;-)
Chciałem podpytać gdzie uzyskam dane o drogach wokół działki?
Gmina, starostwo? Jaki wniosek?
U mnie podobnie otaczają dzialke dwie drogi, jedna gminna a druga nie wiem jaki ma status.
Doczytałem ze mialas problem bo na jedna droge nie mogly wjezdzac auta powyzej 2,5t.
Jak to jest z wjazdem na dzialke?
To już jest z góry ustalone czy moge sobie wybrac ? ;-) (pewnie nie moge ;-) )
gratuluje postępów w budowie! ;-)
Chciałem podpytać gdzie uzyskam dane o drogach wokół działki?
Gmina, starostwo? Jaki wniosek?
U mnie podobnie otaczają dzialke dwie drogi, jedna gminna a druga nie wiem jaki ma status.
Doczytałem ze mialas problem bo na jedna droge nie mogly wjezdzac auta powyzej 2,5t.
Jak to jest z wjazdem na dzialke?
To już jest z góry ustalone czy moge sobie wybrac ? ;-) (pewnie nie moge ;-) )
Napisano: 2017-07-15 22:48:02
Edytowano: 2017-07-15 22:50:11
Droga z której dzialka może korzystać jest ujęta w planie zagospodarowania.
Działki rolnej niestety bez zmian nie kupi nikt prócz rolnika i księdza, nawet jeśli w planie ujęte jest przeznaczenie "rolna-z możliwością zabudowy"oraz posiada plan zagospodarowania przestrzennego.
Działki rolnej niestety bez zmian nie kupi nikt prócz rolnika i księdza, nawet jeśli w planie ujęte jest przeznaczenie "rolna-z możliwością zabudowy"oraz posiada plan zagospodarowania przestrzennego.
Napisano: 2017-07-16 16:52:51
1. Zacznij od geodety. Wszystko zależy jaka to działka. Jeśli pole (rolna) to tylko rolnik może kupić. Niech Ci to geodeta sprawdzi. Z tego, co wiem takich porad geodeta udzieli Tobie bezpłatnie lub za symboliczną opłata. 2. Jeśli chodzi o dane dotyczące dróg wokół działki - tak naprawdę rzeczywistość wszystko weryfikuje, u mnie byliśmy przekonani, jak rodzice robili podział działki, że będą wzywani sąsiedzi, a tu niespodzianka, bo geodeta ustalił, który kawałek do kogo należy. Na wskazanie kamieni granicznych wezwali sąsiadów z lewej od rodziców, od drogi powiatowej - Starostwo Powiatowe (nikt się nie pojawił), od drogi gminnej - Urząd Gminy (nikt się nie pojawił), od kawałka zieleni również - Urząd Gminy (nikt się nie pojawił). Tu wyjaśniła się jedna zagadka, ponieważ ten kawałek zieleni od lat stanowił kłótnię między moimi dwoma sąsiadami a tu niespodzianka, ani jeden sąsiad ani drugi sąsiad nie są właścicielami tego fragmentu zieleni. Ja nie dostałam zgody na wjazd od strony drogi powiatowej, bo jest po remoncie za środki unijne i przez kilka lat nic na niej nie mogą zmieniać (chyba pięć lat) i dodatkowego wjazdu ponoć nie zrobią, nie zależało mi na tym, nie drążyłam tematu, odsuwam się od drogi, buduję dom na końcu działki. Dostałam zgodę na wjazd od gminy z uliczki, niestety ta uliczka to ruch pojazdów tylko do 2,5 tony w związku z czym, nie ma zgody by tam wjeżdżały pojazdy na budowę, więc póki co roboczo korzystam z wjazdu rodziców i mam służebność tej drogi na czas budowy. Co do wjazdu to Ty decydujesz, gdzie chcesz mieć wjazd. Wydaje mi się, że jeśli się dogadasz z właścicielem drogi to potem już z górki. W tym temacie również polecam zacząć temat od rozmów z geodetą, zanim kupicie działkę niech pobierze stosowną mapę i wszystko Wam wytłumaczy. 3. Jeszcze kwestia jedna, pamiętaj, żeby budować się powyżej 4 metrów od granicy działki. Z tego co się orientuję, jeśli się okaże, że to jest przekroczone informują sąsiadów o sytuacji i czekają na ich zgody. U mnie wszystko tak zrobiliśmy, żeby ten fragment formalności pominąć.
aniabudujeoberona
Napisano: 2017-07-30 23:00:03
Edytowano: 2017-08-14 15:17:18
Wniosek do ANR zlozony.Czekamy na odpowiedz.Ale nachodza mnie watpliwosci..Na dzialce jest wiele sosen samosiejek powzej 5-6m. Zastanawiam sie jak ogarnac taka dzialke (czesc drzew chcialbym zostawic ale większosc usunąc.W gminie powidzieli ze moge je sam usunąc bez zgody. I teraz watpliwosci?- Jak ukorzenione sa takie drzewa pod kątem wyrwania przez np koparke?Czy to jest duzy i kosztowny etap?- Jak później zorganizowac na takim terenie trawnik?Czy sciolka jest do przekopania czy do wywiezienia i nawieznienia nowej ziemi?Jesli tak to na jaką głębokość?- Co z drzewami które chce wyciąc? Warte są aby w nie inwestować czy oddac za wycinke? Zdjec nie posiadam ale jesli chcecie zobaczyc to wkleje w kolejnym poscie ;-)
Nasuwa się kolejne pytanie, mianowicie chodzi o badania gleby:- czy wykonac przez zakupem dzialki?- w planach jest studnia - czy te badania są niezbedne przy planach studni i szamba?
Nasuwa się kolejne pytanie, mianowicie chodzi o badania gleby:- czy wykonac przez zakupem dzialki?- w planach jest studnia - czy te badania są niezbedne przy planach studni i szamba?
Napisano: 2019-08-05 10:22:20
Edytowano: 2019-08-05 10:23:12
Serdecznie polecam badania geotechniczne cena Szczecin