Witam,
Chciałabym zapytać od czego najlepiej zacząć budowę - obecnie jesteśmy świeżo po nabyciu działki drogą spadkową (u notariusza).Mamy ogólny akt notarialny kto co dziedziczy itp. Czy do obecnej działki musimy zakładać osobny akt i czekać na księgę wieczystą?Czy już coś można kombinować np. w elektrowni czy wodociągach? Jeśli ktoś już zaczynał budowę może zechciał by się podzielić co robić po kolei? Dodam , iż planujemy zgłosić budowę (a nie czekać na pozwolenie na budowę).Z góry będę wdzięczna za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
Wodociągi, kanalizacja, prąd i gaz. Dokumenty i formalności krok po kroku.
Jak rozpocząć budowę?Budowa 2018
Napisano: 2018-07-04 16:54:53
Witam,
Jeśli macie akt notarialny to macie dokument który poświadcza że jesteście właścicielami nieruchomości, a więc możecie wystąpić o warunki techniczne na przyłącza (prąd, woda, gaz) ponieważ kopię aktu dołącza się do wniosku. Złóżcie wniosek o wydanie map sytuacyjno - wysokościowych (starostwo ilość 5szt, cena 3,5zł/szt)(skala 1:100)również konieczne do dołączenia podczas składania wniosków o wydanie warunków technicznych). Myślę że należałoby się już rozglądać za projektem domu bo z doświadczenia wiem że chwilę trwa zanim się wybierze odpowiedni. Można zlecić geodecie wykonanie mapy do celów projektowych (będzie potrzebna do adaptacji projektu domu do działki, czas oczekiwania ok 3tyg.). Jeśli nie macie zjazdu na działkę a położona jest przy drodze gminnej należy złożyć wniosek o wydanie zgody na lokalizację zjazdu.
Jeśli macie akt notarialny to macie dokument który poświadcza że jesteście właścicielami nieruchomości, a więc możecie wystąpić o warunki techniczne na przyłącza (prąd, woda, gaz) ponieważ kopię aktu dołącza się do wniosku. Złóżcie wniosek o wydanie map sytuacyjno - wysokościowych (starostwo ilość 5szt, cena 3,5zł/szt)(skala 1:100)również konieczne do dołączenia podczas składania wniosków o wydanie warunków technicznych). Myślę że należałoby się już rozglądać za projektem domu bo z doświadczenia wiem że chwilę trwa zanim się wybierze odpowiedni. Można zlecić geodecie wykonanie mapy do celów projektowych (będzie potrzebna do adaptacji projektu domu do działki, czas oczekiwania ok 3tyg.). Jeśli nie macie zjazdu na działkę a położona jest przy drodze gminnej należy złożyć wniosek o wydanie zgody na lokalizację zjazdu.
Napisano: 2018-11-29 12:34:26
Jak będziesz robić roboty ziemne i wykopy pod przyłącza to skorzystaj z profesjonalnej firmy, bo na własną rękę to różnie bywa. Polecam firmę z Łodzi (ale wykonują pracę w całej Polsce) https://robotyziemne-urbanek.pl/roboty-ziemne-wykopy-lodz/.
Napisano: 2019-06-10 13:04:06
Jeśli szukasz gotowych rozwiązań proponuję poszukać na portalu https://www.dobryadres.pl/. Polecam
Napisano: 2024-07-16 11:06:43
Edytowano: 2024-07-16 11:08:19
Dla mnie przy remoncie ważny jest wybór mebli, dlatego wykonuję je na zamówienie. W Polsce wysokiej jakości płyty wiórowe do produkcji mebli można kupić w wyspecjalizowanych sklepach z materiałami budowlanymi i dużych hipermarketach. Zaleca się także kontakt z dostawcami [https://viyar.pl/catalog/plyta-wiorowa/ specjalizującymi się w materiałach meblowych, gdyż często oferują szeroki asortyment i mogą udzielić profesjonalnej porady w zakresie wyboru odpowiednich materiałów. Jednym z takich solidnych i zaufanych dostawców jest serwis Viyar.pl. Oferują wysokiej jakości płyty wiórowe i inne materiały do produkcji mebli z dostawą na terenie całej Polski.[dissertation services]