Wodociągi, kanalizacja, prąd i gaz. Dokumenty i formalności krok po kroku.
kanalizacja kto płaci
0
Napisano: 2014-08-07 20:38:14
mam problem wyliczyli mi około 10 tys za przyłączenie kanalizacji bo około 25 metrów mam do granicy i zarazem drogi a w drodze po drugiej stronie jest studzienka do której trzeba się wpiąc , teraz pytanie brzmi czy gmina powinna zrobić od studzienki do mojej granicy przyłącze na swój koszt ?
Napisano: 2014-08-08 10:11:37
wg.mnie to tylko w praktyce gaz i prąd przeważnie należy do dostawcy mediów doprowadzenie do granicy; woda i kanaliza to już bardziej różne gminne praktyki i to zależy od polityki danej gminy
Napisano: 2014-08-09 11:51:27
najlepiej pisać jest pismo, w którym w jakiś sposób argumentować przyłączenie na koszt gminy... my takie coś robiliśmy, podpisało kilku właścicieli działek przy nas, że w jakiejś tam perspektywie będą budować, a że 2 budowy już zaczęte. Rozpatrzyli pozytywnie i do działek przyłączyli na swój koszt - ujęli to w planie zagospodarowania na kolejny rok (to było w 2010, a w 2011 wykonali przyłącz).
Ogólnie chodziło o to, by pokazać im korzyści z tego, że jak to zrobią, to będą mieli więcej klientów...
Ogólnie chodziło o to, by pokazać im korzyści z tego, że jak to zrobią, to będą mieli więcej klientów...
Napisano: 2014-08-09 12:10:58
Dobry plan tylko ze działka obok tez jest moja i nie zamierzam jej sprzedać więc sąsiada nie będzie , ale sprubuje uderzyć do nich z takim argumentem tylko znając zycie brak kasy będzie
Napisano: 2014-08-13 10:20:48
Edytowano: 2014-08-13 10:23:00
U mnie w warunkach przyłączenia napisano ze przyłączam się do studzienki na własny koszt a oni potem mi zwracają odkupując ten fragment przykanalika.
Studzienka po drugiej stronie drogi to nie jest problem ale wszystko zależy co to za droga, czy utwardzona czy asfalt itp.
W drodze przykanalik do granicy działki powinien być wzmocniony tzn. rura w rurze.
Wykop oczywiście tak jak jest napisane należy odpowiednio podsypać a potem zagęścić a na to wszystko kazali ci jeszcze zrobić projekt z mapką a oni przyjadą i w otwartym wykopie odbiorą robotę.
Droga to oczywiście także problem z odpowiednim oznakowaniem i wyznaczeniem objazdów itp. ale to wszystko tak jak mówię zależy od jakości drogi.
Te twoje 10 tyś to chyba jednak zbyt wygórowana kwota nawet wraz z materiałem.
Zamiast poszukiwać firmy udaj się do brygady remontowej w Gminie........... powinien być odpowiedni zakład odpowiadający za wodociąg i kanalizację i pogadaj z fachowcami to po godzinach pracy zrobią ci to za pół ceny.
Odnośnie przykanalika do granicy tak jak poprzednicy najpierw radzę napisać pismo jedno lub ze dwa to może w budżecie na ten lub następny rok ujmą i w ramach remontów lub inwestycji rozbudują na swój koszt.
Odpowiedni argument to podstawa
Studzienka po drugiej stronie drogi to nie jest problem ale wszystko zależy co to za droga, czy utwardzona czy asfalt itp.
W drodze przykanalik do granicy działki powinien być wzmocniony tzn. rura w rurze.
Wykop oczywiście tak jak jest napisane należy odpowiednio podsypać a potem zagęścić a na to wszystko kazali ci jeszcze zrobić projekt z mapką a oni przyjadą i w otwartym wykopie odbiorą robotę.
Droga to oczywiście także problem z odpowiednim oznakowaniem i wyznaczeniem objazdów itp. ale to wszystko tak jak mówię zależy od jakości drogi.
Te twoje 10 tyś to chyba jednak zbyt wygórowana kwota nawet wraz z materiałem.
Zamiast poszukiwać firmy udaj się do brygady remontowej w Gminie........... powinien być odpowiedni zakład odpowiadający za wodociąg i kanalizację i pogadaj z fachowcami to po godzinach pracy zrobią ci to za pół ceny.
Odnośnie przykanalika do granicy tak jak poprzednicy najpierw radzę napisać pismo jedno lub ze dwa to może w budżecie na ten lub następny rok ujmą i w ramach remontów lub inwestycji rozbudują na swój koszt.
Odpowiedni argument to podstawa
Napisano: 2014-08-13 17:20:14
zgadzam się najlepiej powierzyć robotę tej brygadzie z miejscowego przeciębiorstwa, nawet odbiór będzie bezproblemowy