Wodociągi, kanalizacja, prąd i gaz. Dokumenty i formalności krok po kroku.
Jak dobrać odpowiedni zawór hydrauliczny?
0
Napisano: 2025-03-10 13:51:34
Cześć wszystkim! Mam pytanie dotyczące zaworów hydraulicznych. Mam w warsztacie starą prasę hydrauliczną i chcę wymienić zawór, bo obecny już nie działa tak, jak powinien. Nie wiem jednak, jaki model będzie najlepszy. Czy zawory różnią się pod względem ciśnienia i zastosowania? Może ktoś doradzi, na co zwrócić uwagę przy wyborze? No i jak dbać o taki zawór, żeby wytrzymał jak najdłużej?
Napisano: 2025-03-10 14:10:05
Tak, Zawory hydrauliczne różnią się pod względem ciśnienia, funkcji i typu przepływu. W Twoim przypadku ważne jest, aby dobrać zawór wysokociśnieniowy, który będzie odpowiedni do instalacji hydraulicznej prasy. Sprawdź maksymalne ciśnienie pracy układu – jeśli przekracza 250 bar, to zwykły zawór może nie wystarczyć. Co do konserwacji – najważniejsze jest regularne sprawdzanie stanu uszczelek i czyszczenie zaworu z zanieczyszczeń. Zbyt duże zabrudzenie oleju hydraulicznego może spowodować szybkie zużycie zaworu.
Napisano: 2025-03-10 14:23:45
Ja też wymieniałem zawór w podobnej maszynie i nauczyłem się, że warto wybierać modele z możliwością regulacji przepływu. Jeśli masz prasę, to może Ci się przydać zawór dławiąco-zwrotny, żeby lepiej kontrolować ruch siłownika. No i koniecznie zwróć uwagę na materiał – zawory stalowe ocynkowane są bardzo trwałe, ale jeśli masz warunki, gdzie jest dużo wilgoci, to lepiej postawić na nierdzewkę. A co do konserwacji – polecam regularnie wymieniać olej hydrauliczny, bo to chyba najczęstsza przyczyna problemów z zaworami.