Witam padła decyzja będziemy budować dom narazie załatwiamy warunki przyłączy i zabudowy, działka jeszcze należy do rodziców dość wąska 15,5 m x 48m.Do warunków z elektrowni mam załączyć dokument potwierdzający tytuł prawny do korzystania z nieruchomości i mam pytanie czy to ma być ksero aktu własności czy może napisane upowaznienie "upoważniam ..............do uzyskania warunków przyłącza. ......
Wodociągi, kanalizacja, prąd i gaz. Dokumenty i formalności krok po kroku.
Warunki przyłączy
Napisano: 2015-03-23 09:37:34
Upoważnienie to rodzice mogą wam napisać z tym że często operatorzy nie biorą pod uwagę takiego rozwiązania i żądają aktu notarialnego. Możecie spróbować takiego rozwiązania ale po rozpoczęciu budowy każdy urząd przy załatwianiu jakiejkolwiek sprawy będzie chciał tego upoważnienia. Polska jak wiadomo to piękny kraj i przepisy często interpretowane są różnie. Z tego powodu odradzam rozwiązanie z upoważnieniem i postarajcie się najpierw przepisać działkę na was a potem występować o wszelkie dokumenty. Energetyka, Kanalizacja, wodociągi i gazownia to już są cztery upoważnienia, następnie urząd gminy lub miasta dla uzyskania warunków zagospodarowania to piąte. Pozwolenie na budowę nam załatwiała nasza kierownik budowy posiadając nasze pełnomocnictwo więc jest taka możliwość z tym że w naszym przypadku kierowniczka pracowała kiedyś w tym urzędzie a taka znajomość jest jak wiadomo na wagę złota.
Przez ten czas naliczyłem 6 upoważnień a ile jeszcze zginie w przepastnych aktach urzędników. Na samym końcu jednak trafi się na urzędnika który takiego rozwiązania nie będzie chciał przyjąć i będziecie mieli problem z całością dokumentacji załatwianej w takim trybie.
Przez ten czas naliczyłem 6 upoważnień a ile jeszcze zginie w przepastnych aktach urzędników. Na samym końcu jednak trafi się na urzędnika który takiego rozwiązania nie będzie chciał przyjąć i będziecie mieli problem z całością dokumentacji załatwianej w takim trybie.
Napisano: 2015-03-23 12:29:34
Edytowano: 2015-03-26 00:01:57
Temat do zamknięcia cymbał w elektrowni dał mi zły druk do wypełniania :/ dostałem odpowiedni druk i sprawa załatwiona