Witam wszystkich
ostatnio tafiłem w necie na strop SMART
http://www.fabrykastropow.pl/lekki-strop-panelowy-smart
czy ktoś z was zastosował to rozwiązanie podczas swojej budowy? jesli tak proszę o info jak wrażenia i koszty z zastosowania tej technologii
pozdrawiam
Budowa stanu surowego. Ściany stropy, kominy. Główne materiały budowlane - pustaki, bloczki, ceramika. Ściany jedno czy wielowarstwowe?
strop panelowy typu smart
0
Napisano: 2015-07-21 21:43:22
Napisano: 2015-07-24 12:01:51
To jest hybryda Terivy z pustakami keramzytowymi ze standardowym betonowym płytowym.
W porównaniu do wylewanego na budowie faktycznie odchodzi mozolne szalowanie, stemplowanie zbrojenie i wylewanie nad-betonu, ale za to jak nie dźwig to HDS.
Płyty SMART keramzytowe są podobne do płyt z suporeksu.
Może i to jest szybkie ale czy wygodne i ciepłe w porównaniu do Terivy Keramzytowej gdzie w pustakach możemy mieć ciepłą wersję 8 lub 12 kanałową i układamy ją ręcznie bez użycia dźwigu.
Problemy są natomiast jak w każdym stropie prefabrykowanym płytowym w zależności od typu projektu przy kominach i schodach gdzie trzeba czasem zaszalować zazbroić i dolać kawałek którego nie pokryjemy bez ściany nośnej.
W porównaniu do wylewanego na budowie faktycznie odchodzi mozolne szalowanie, stemplowanie zbrojenie i wylewanie nad-betonu, ale za to jak nie dźwig to HDS.
Płyty SMART keramzytowe są podobne do płyt z suporeksu.
Może i to jest szybkie ale czy wygodne i ciepłe w porównaniu do Terivy Keramzytowej gdzie w pustakach możemy mieć ciepłą wersję 8 lub 12 kanałową i układamy ją ręcznie bez użycia dźwigu.
Problemy są natomiast jak w każdym stropie prefabrykowanym płytowym w zależności od typu projektu przy kominach i schodach gdzie trzeba czasem zaszalować zazbroić i dolać kawałek którego nie pokryjemy bez ściany nośnej.
Napisano: 2015-08-13 12:52:13
Takie panele to raczej na większe inwestycje. Na zdjęciach z realizacji też pokazują duże domy albo hale... Dla zwykłego jednorodzinnego zwykły strop gęstożebrowy spokojnie wystarczy - i pod kątem nośności, akustyki i termiczności. Poza tym mega dużym plusem jest to, że terivę czy Porotherm z pustakami ceramicznymi można spokojnie wymurować bez zamawiania HDSa, na którego często trzeba czekać dość długo. W moim przypadku stop gęstożebrowy porothermu był kładziony przez trzy osoby przez dwa dni i nie użyliśmy do tego nawet pompy do betonu... Stemplować też oczywiście nie trzeba było, także strop gęstożebrowy jest prostszy i wygodniejszy do samodzielnego zrobienia!
Napisano: 2016-02-03 10:47:31
Z przedmówcami muszę się na pewno zgodzić w kwestii szybkości. To fakt, że akurat w moim wypadku też był to dom z dużym metrażem, jednak wydaje mi się, że płyty SMART sprawdzają się również w zwykłych domach jednorodzinnych. Odnośnie utrzymywania temperatury to tak jak teraz były mrozy, to ciepło nie ucieka, także na termoizolacyjność nie można narzekać.
Napisano: 2016-04-02 00:10:04
Płyty mają też jedną bardzo konkretną wadę: w 90% przypadków łączenia są widoczne na stropie w mieszkaniu i żadną fizeliną czy inną taśmą nie idzie tego zamaskować. Dlatego zdecydowałem się na strop gęstożebrowy, bo tam tego zagrożenia nie ma.
Napisano: 2016-10-03 11:56:27
Według mnie nie jest to bardzo drogie w porównaniu do innych technologii, sam w swoim domu to zastostowałem i jestem zadowolony.
parasole handlowe
parasole handlowe
Napisano: 2016-10-17 22:04:59
A my zrezygnowaliśmy z tego rozwiązania, bo wychodziło bardzo drogo i trzeba się było ekstra umawiać na podjazd na budowę HDSem. Zdecydowaliśmy się na strop gęstożebrowy Porothermu i zrobiła go nam ta sama ekipa, która murowała ściany. Na robociźnie na pewno mocno oszczędziliśmy. Co do jakości - nie mam zastrzeżeń :)
Napisano: 2016-10-30 20:40:44
może przydałoby się trochę danych. Jeżeli chodzi o wytyczne z firmy RECTOR od stropów belkowo pustakowych to minimalna grubość nadbetonu wynosi 4cm. W zależności od zastosowanego układu masa stropu wynosi 235 kg/m2 lub więcej. Minimalne zużycie betonu wynosi 48 l/m2. Chyba nie powinno się schodzić poniżej grubości 10cm, ale to też zależy od tego co budujemy i od rozpiętości.
Napisano: 2016-11-02 12:16:06
magic napisał:
Magic- to albo jestem w tych 10% szczęśliwców, albo jednak te 90% przypadków to gruba przesada :) Też mam smarta i żadnych łączeń u mnie nie widać.
Płyty mają też jedną bardzo konkretną wadę: w 90% przypadków łączenia są widoczne na stropie w mieszkaniu i żadną fizeliną czy inną taśmą nie idzie tego zamaskować. Dlatego zdecydowałem się na strop gęstożebrowy, bo tam tego zagrożenia nie ma.
Magic- to albo jestem w tych 10% szczęśliwców, albo jednak te 90% przypadków to gruba przesada :) Też mam smarta i żadnych łączeń u mnie nie widać.
Napisano: 2016-11-30 21:42:54
Dodatkowym, koniecznym do zastosowania w stropach elementem jest izolacja stropu płytami styropianowymi, która zwiększa jego izolacyjność akustyczną i termiczną. Do takich zastosowań dedykowany jest styropian KNAUF Therm PRO Dach/Podłoga EPS 100 λ 36 lub jego odmiana KNAUF Therm TECH Dach/Podłoga EPS 80 λ 37.
Napisano: 2017-01-20 17:59:50
polecam poczytac o Rectobeton z firmy RECTOR o prefabrykowanych stropach sprężonych Stropy te składają się ze strunobetonowych belek stropowych oraz wypełnień w postaci żwirobetonowych, wibroprasowanych pustaków.
wiecej tutaj
http://www.rector.pl/pl/rectobeton
wiecej tutaj
http://www.rector.pl/pl/rectobeton
Napisano: 2017-05-18 13:38:15
Podsumowując to wydaje mi się, że jeżeli przy kładzeniu stropu nie ma problemów z podjazdem HDS, to smart jest ciekawą alternatywą dla innych stropów.
Napisano: 2017-05-23 10:08:31
Stropy panelowe mają podstawową wadę - widoczne łączenia płyt w postaci drobnych pęknięć tynku. Nie da się tego zamaskować dopóki dom nie osiądzie, czyli jakieś 2-3 lata trzeba z czymś takim żyć. Ja tak nie chciałem, dlatego pomimo mega plusów stropów panelowych zdecydowałem się na strop gęstożebrowy w systemie Porotherm (z pustakami ceramicznymi jako wypełnienie). Rewelacja, strop bardzo dobrze izoluje akustycznie, nie ma ugięcia i nie widać żadnych pęknięć. Polecam serdecznie :-)
Napisano: 2019-02-26 13:02:53
Do smarta przekonał mnie projektant. Początkowo byłem nastawiony sceptycznie, ale muszę przyznać, że to był jednak dobry wybór. Bardzo szybki i sprawny montaż. A do tego bardzo dobra akustyka bez konieczności stosowania dodatkowych warstw izolacji akustycznej.
Napisano: 2019-03-01 06:57:22
A mnie od tego rozwiązania odwiódł widok łączeń płyt wyłążący przez tynk na stropach, które mają 1-2 lata. Nie do zamaskowania to jest. U mnie jest inna konstrukcja - strop gęstożebrowy Porotherm (belki żelbetowe + pustaki ceramiczne). Do tego warstwa nadbetonu.
Napisano: 2019-05-02 22:07:37
Zgadzam się całkowicie. Stropy gęstożebrowe nie mają problemu z widocznymi pęknięciami idącymi wzdłuż np. belek stropowych. U nas też jest strop Porothermu i sprawdza się doskonale.
Napisano: 2019-08-29 06:44:08
Tu też sporo moim zdaniem zależy od wykonawstwa, od dobrze zrobionego zbrojenia wokół np. otworów na schody, itp. System Porotherm też ma jakieś tam swoje trudniejsze elementy, ale generalnie całkiem łatwo można wykonać strop bez tak naprawdę używania jakiegokolwiek cięższego sprzętu. Najgorsze elementy to belki żelbetowe, które potrafią ważyć po kilkadziesiąt kilogramów, ale w 3-4 osoby idzie to podnieść :) Nie jest potrzebny HDS jak przy płytach stropowych. U mnie np. była taka sytuacja, że na montaż stropu z HDSu trzeba było czekać kilkanaście dni. Rozładunek to jedno, ale podstawienie dźwigu na cały dzień na budowę to już inny temat (i koszty :P). Tak więc jeżeli ktoś nie ma jakichś szczególnie wyszukanych wymagań wobec stropu to pustaki stropowe ceramiczne będą optymalnym wyborem.