Budowa stanu surowego. Ściany stropy, kominy. Główne materiały budowlane - pustaki, bloczki, ceramika. Ściany jedno czy wielowarstwowe?
Szczyty - kąt
0
Napisano: 2015-08-19 23:07:20
Cześć Mam pytanie i prośbę o pomoc. Co ile centymetrów na warstwie muszę przesuwać kolejną cegłę aby uzyskać kąt nachylenia dachu 30 stopni. Chcę rozpocząć szczyty, a później dostosuję się do cieśli, chciałem wyjść z kątem mniej więcej.
Napisano: 2015-08-20 11:40:46
Przesunięcie mozesz ustalić zwykłym kątomierzem biorąc poprawkę na grubość zaprawy ale nie zrobisz idealnie.
Jeśli od razu dostosujesz przesunięcie do 30 stopni spadku dachu z jednej strony dachu dwuspadowego to z drugiej strony będziesz miał 60 stopni i do uzyskania 30 będziesz się bawił w połówki lub ćwiartki.
Muruj środek do wysokości kalenicy nie dochodząc do krokwi normalnym wiązaniem a potem uzupełnisz brakujące po obu stronach dachu dwuspadowego.
Jeśli od razu dostosujesz przesunięcie do 30 stopni spadku dachu z jednej strony dachu dwuspadowego to z drugiej strony będziesz miał 60 stopni i do uzyskania 30 będziesz się bawił w połówki lub ćwiartki.
Muruj środek do wysokości kalenicy nie dochodząc do krokwi normalnym wiązaniem a potem uzupełnisz brakujące po obu stronach dachu dwuspadowego.