Budowa stanu surowego. Ściany stropy, kominy. Główne materiały budowlane - pustaki, bloczki, ceramika. Ściany jedno czy wielowarstwowe?
płyta żelbetowa czy strop teriva? Za i przeciw ! Dziękuję
0
Napisano: 2016-12-04 14:22:15
Witam ! jestem na etapie zakupu projektu gotowego i nie wiem na jaki strop się zdecydować ? Płyta żelbetowa czy strop Teriva ? Proszę o wszystkie za i przeciw. Z góry dziękuję za pomoc
Napisano: 2016-12-15 16:42:56
Płyta jest mocniejsza i daje większe możliwości - np. przy przebudowie pierwszej kondygnacji (można sobie dowolnie ustawiać ścianki działowe. Jest jednak dużo droższa i bardziej skomplikowana w wykonawstwie (konieczność pełnego deskowania i wykonywania dużej liczby punktów podparcia. Ze względu na proces technologiczny jest też znacznie bardziej czasochłonna, niż stropy gęstożebrowe.
Natomiast plusem tej drugiej technologii na pewno jest bardzo korzystny stosunek jakości do ceny i szybkość wykonania (u mnie strop gęstożebrowy Porotherm był wykonywany 4 dni :). Trzeba się jednak potem trzymać projektu i nie można stawiać ścianek gdzie popadnie. Dla niektórych to minus... Dla mnie osobiście jest to w 100% wystarczające rozwiązanie i raczej polecałbym tę technologię prywatnym inwestorom.
Natomiast plusem tej drugiej technologii na pewno jest bardzo korzystny stosunek jakości do ceny i szybkość wykonania (u mnie strop gęstożebrowy Porotherm był wykonywany 4 dni :). Trzeba się jednak potem trzymać projektu i nie można stawiać ścianek gdzie popadnie. Dla niektórych to minus... Dla mnie osobiście jest to w 100% wystarczające rozwiązanie i raczej polecałbym tę technologię prywatnym inwestorom.
Napisano: 2020-03-31 21:18:10
W budownictwie jednorodzinnym nośność stropu nie jest jakoś szczególnie kluczowa - raczej liczy się łatwość wykonania i stosunek jakość/cena. Płyty monolityczne to drogie i czasochłonne w wykonawstwie rozwiązanie. W moim przekonaniu stropy gęstożebrowe spokojnie wystarczą - najlepiej z wypełnieniem ceramicznym (system Porotherm), który jest najlepszy akustycznie.