Budowa stanu surowego. Ściany stropy, kominy. Główne materiały budowlane - pustaki, bloczki, ceramika. Ściany jedno czy wielowarstwowe?
Nadmiar materiałów budowlanych
0
Napisano: 2017-09-01 19:46:00
Do budowy domu SSO podpisalam umowe z firma, ktora bedzie budowac i zakupowac materialy. Przelewam szefowi firmy pieniadze na zakup materialow, a po wykonaniu danego etapu dostaja kase za robocizne. Zauważyłam, że zaczyna zostawać troche materialow. Zastanawia mnie teraz czy to co zostaje to moje czy firma budowlana moze to zabrać bo oni to kupowali na swoja firme?
Napisano: 2017-09-01 22:14:24
Jeśli płacisz za materiały to są twoje. Skąd to pytanie? :D Jeśli kupowali na swoją firmę być może kupowali na VAT 8% nie 23% , czyli przy rozliczeniu rocznym odzyskają 15% podatku. Domniemam jednak , że ty płacisz za materiał z Vatem 23% więc oni jeszcze dodatkowo zarobią 15% z tego co przelewasz na materiał..... Nie wierz kiedy mówią , że materiał masz taniej .... chyba , że umówiliście się wszyscy łącznie z hurtownia na materiał bez vatu w co jednak wątpię - nikt nie chce ryzykować wizyty urzędu skarbowego. Tak czy inaczej ty płacisz więc jest twoje - najlepiej przyjechać i zabrać co swoje z placu budowy.
PS.
Swoją drogą nigdy bym się nie zgodził na to żeby firma , która buduje kupowała materiał. Być możne mają układ z hurtownią na materiał bez vat lub vat po połowie - co jest nie legalne swoją drogą. Jednak zdecydowanie taniej wychodzi załatwiać i płacić samemu za materiał podczas budowy ( trzeba jednak wszystkiego samemu pilnować i obdzwaniać składy/hurtownie pytając o ceny - wybrać najlepszą). Budowlańcy będą brali gdzie popadnie ich interesuje żeby wszystko było pod ręką a nie cena a jeśli interesuje ich cena to na pewno nie z myślą o Tobie ( co by nie mówili) taka już jest budowlanka ;)
Pozdrawiam!.
PS.
Swoją drogą nigdy bym się nie zgodził na to żeby firma , która buduje kupowała materiał. Być możne mają układ z hurtownią na materiał bez vat lub vat po połowie - co jest nie legalne swoją drogą. Jednak zdecydowanie taniej wychodzi załatwiać i płacić samemu za materiał podczas budowy ( trzeba jednak wszystkiego samemu pilnować i obdzwaniać składy/hurtownie pytając o ceny - wybrać najlepszą). Budowlańcy będą brali gdzie popadnie ich interesuje żeby wszystko było pod ręką a nie cena a jeśli interesuje ich cena to na pewno nie z myślą o Tobie ( co by nie mówili) taka już jest budowlanka ;)
Pozdrawiam!.
Napisano: 2017-09-03 22:52:42
Ja kupuję w własnym zakresie to co mówią, Porotherm, cement, piasek itd.
Uważam, że jest to zdecydowanie lepszy wariant, zazwyczaj składy budowlane (te lepsze) mają tak, że przyjmują zwroty tego, co zostaje inwestorowi po wykonaniu pewnego etapu. Niektóre też mają możliwość przechować materiał, który zaliczkujesz, bez dopłat. Często transport jest w cenie.
Moim zdaniem można zaoszczędzić płacąc wykonawcy wynagrodzenie za dany etap robót, a drugie tyle można zaoszczędzić na materiale, ja zazwyczaj odpytuję kilka hurtowni o ceny, a różnice w cenie sa spore, podam Ci prosty przykład... Porotherm na cały dom, między jednym a drugim składem budowlanym różnica 1.000 zł netto.
Uważam, że jest to zdecydowanie lepszy wariant, zazwyczaj składy budowlane (te lepsze) mają tak, że przyjmują zwroty tego, co zostaje inwestorowi po wykonaniu pewnego etapu. Niektóre też mają możliwość przechować materiał, który zaliczkujesz, bez dopłat. Często transport jest w cenie.
Moim zdaniem można zaoszczędzić płacąc wykonawcy wynagrodzenie za dany etap robót, a drugie tyle można zaoszczędzić na materiale, ja zazwyczaj odpytuję kilka hurtowni o ceny, a różnice w cenie sa spore, podam Ci prosty przykład... Porotherm na cały dom, między jednym a drugim składem budowlanym różnica 1.000 zł netto.
aniabudujeoberona
Wpisy na blogu: 121
Tematy: 0
Wpisy na blogu: 121
Tematy: 0