Mam zrobiony strop Terriva I. Chciałbym mieć ogrzewanie podłogowe i zastanawiam się nad wyborem systemu tj. czy zrobić tradycyjnie wylewkę czy jakiś lekki system ogrzewania podłogowego (bez wylewki). Chodzi głównie o możliwości nośne stropu. Nie chciałbym go nadmiernie obciążać. Może ktoś ma takie połączenie w swoim domu i może się podzielić doświadczeniami.
Pozdrawiam,
Budowa stanu surowego. Ściany stropy, kominy. Główne materiały budowlane - pustaki, bloczki, ceramika. Ściany jedno czy wielowarstwowe?
Strop Terriva I a ogrzewanie podłogowe.
-1
Napisano: 2017-10-17 10:22:01
Napisano: 2017-10-23 22:25:07
Witam, ja mam podłogówkę na stropie gęstożebrowym Porotherm. Na pustakach jest warstwa betonu, potem ułożony podkład ze styropianu i na nim jest rozprowadzona instalacja. Od góry jest włókno szklane i panele. Nic więcej nie potrzebujesz :-) Stropy typu Porotherm mają sporą nośność i raczej ciężko byłoby je zbytnio obciążyć podłogówką...
Napisano: 2020-02-27 22:51:01
Ja też mam podłogówkę rozłożoną na stropie gęstożebrowym Porothermu i szczerze mówiąc niespecjalnie rozumiem pytanie - w czym miałby przeszkadzać strop w zakresie podłogówki? Możliwości nośne takiego stropu są duże, poza tym ogrzewanie podłogowe nie stanowi też aż tak dużego obciążenia. Strop powinien być przeliczony w taki sposób, żeby uwzględnić dodatkowe obciążenie wynikające z podłogówki, co może skutkować dołożeniem np. kilku dodatkowych żeber rozdzielczych. Podciągów raczej się w takiej sytuacji nie robi. Natomiast to absolutnie nie jest tak, że użycie stropu gęstożebrowego wyklucza możliwość wykonania podłogówki. Jeśli już to miałoby to mały sens przy stropie drewnianym, ze względu na dużą bezwładność termiczną drewna.
Napisano: 2020-02-27 22:51:10
Ja też mam podłogówkę rozłożoną na stropie gęstożebrowym Porothermu i szczerze mówiąc niespecjalnie rozumiem pytanie - w czym miałby przeszkadzać strop w zakresie podłogówki? Możliwości nośne takiego stropu są duże, poza tym ogrzewanie podłogowe nie stanowi też aż tak dużego obciążenia. Strop powinien być przeliczony w taki sposób, żeby uwzględnić dodatkowe obciążenie wynikające z podłogówki, co może skutkować dołożeniem np. kilku dodatkowych żeber rozdzielczych. Podciągów raczej się w takiej sytuacji nie robi. Natomiast to absolutnie nie jest tak, że użycie stropu gęstożebrowego wyklucza możliwość wykonania podłogówki. Jeśli już to miałoby to mały sens przy stropie drewnianym, ze względu na dużą bezwładność termiczną drewna.