Budowa stanu surowego. Ściany stropy, kominy. Główne materiały budowlane - pustaki, bloczki, ceramika. Ściany jedno czy wielowarstwowe?
Pilne ! STROP
0
Napisano: 2015-01-14 09:22:15
Witam ! Własnie jesteśmy na etapie adaptacji naszego projektu Daktyl 2 http://www.projektydomfort.pl/projekt,daktyl_2,4819.htm , potrzebujemy porady jaki wybrać strop (oryginalny w projekcie jest żelbetowy), zastanawiamy się pomiędzy stropem drewnianym a stropem prefabrykowanym. Poddasze nie użytkowe ma służyć jako strych i graciarnia. Z góry dziękujemy za cenne porady . Pozdrawiamy :)
Napisano: 2015-01-19 15:23:04
Rozpiętość twojego stropu to 10 X 13m więc na temat wyboru stropu skonsultuj się najlepiej z kierownikiem budowy adaptującym projekt. W środku dwie ściany można zrobić jako nośne więc jak na moje oko jeśli ta graciarnia na poddaszu z upływem czasu nie stanie się użytkowa to może być i drewno. Z żelbetowym to wszystko zależy jaką masz ekipę, jak wybierzesz inny niż żelbetowy to negocjuj cenę. Przy drewnie tyle roboty nie ma, Terriva też nie jest zbyt pracochłonna i mozna ją zrobić praktycznie bez urzycia dzwigu, natomiast zazbrojenie żelbetu jest najbardziej pracochłonne. Niestety ten ostatni jest najzimniejszy więc bez dodatkowej warstwy wełny ani rusz.
Napisano: 2015-01-29 22:47:02
Co za geniusz zaprojektował płytę żelbetową pod nieużytkowe poddasze?! Przecież to jak strzał z armaty do mrówki :) Strop drewniany ma jeden poważny minus - po latach belki stropowe zmienią trochę wymiary i zaczną pracować - strop zacznie skrzypieć. Ja bym tego efektu nie był w stanie wytrzymać :) U siebie (na użytkowym poddaszu) zdecydowaliśmy się na strop gęstożebrowy Porotherm. Pracy przy tym nie ma zbyt dużo - jedyne "sztuka" dotyczyła jedynie zbrojenia otworu na schody. Ale to wszystko można rozwiązać na etapie projektu - tzn. tak zaprojektować ściany nośne, żeby minimalizować robienie zbrojenia na stropie. Sama budowa bajecznie prosta, w 2-3 osoby bez doświadczenia można ją spokojnie zrobić. Ciężki sprzęt nie jest potrzebny - belki stropowe dwóch chłopów osadzi na miejscu, a nadbeton można lać z taczki.
Napisano: 2015-02-01 16:35:51
Gdyby ktos chciał sobie ocieplic strop polecam styropian od termoorganiki a takze inne materiały tak jak kleje,tynki. Sprawdził się na moim domu. Maja bardzo dobra jakosc.
Napisano: 2015-03-30 16:36:19
Dla izolacji akustycznej i termicznej stropu doskonale nadaje się styropian akustyczny Knauf Therm Expert Podłoga Acoustic.
Bardzo dobrze tłumi dźwięki uderzeniowe - wskaźnik tłumienia 25-27 dB.
e-rzecznik Knauf Therm
Bardzo dobrze tłumi dźwięki uderzeniowe - wskaźnik tłumienia 25-27 dB.
e-rzecznik Knauf Therm
Napisano: 2015-07-09 12:38:59
Warto wybrac stropy Teriva, bo są lekkie i szybkie w montażu i jeszcze wiele innych mają zalet, poczytaj sobie http://www.uciechowski.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=62
Napisano: 2015-10-01 11:39:38
Rozwiązując przegrodę stropu pomiędzy pomieszczeniem ogrzewanym i nieogrzewanym należy założyć, że stanowi ona ostatnią przegrodę termiczną pomiędzy ciepła i zimną częścią budynku. Dlatego też wykonanie izolacji powinno po pierwsze zapewniać wymagania termiczne – mieć odpowiedną grubość, oraz bezwzględnie powinno być wykonane w sposób ciągły bez przerw. Dlatego też wykonując tę przegrodę należy przestrzegać następujących zasad:
1. Podstawowa – wszelkie prace powinny być wykonywane zgodnie z założeniami projektu – nie należy dokonywać jakichkolwiek zmian pod względem grubości jak i rodzaju materiału.
2. Wszelkie prace izolacyjne i warstwy muszą być wykonane w sposób ciągły, a izolacja termiczna powinna zostać tak dobrana aby przenieść dodatkowe obciążenia pionowe – warstwy wylewki obciążenie użytkowe – najlepiej do tego celu nadają się styropiany Knauf Therm Expert Podłoga EPS 100.
3. Na warstwie izolacyjnej należy ułożyć folie PE w celu eliminacji możliwości zalewania przez wylewkę styków, połączeń płyt dociepleniowych.
1. Podstawowa – wszelkie prace powinny być wykonywane zgodnie z założeniami projektu – nie należy dokonywać jakichkolwiek zmian pod względem grubości jak i rodzaju materiału.
2. Wszelkie prace izolacyjne i warstwy muszą być wykonane w sposób ciągły, a izolacja termiczna powinna zostać tak dobrana aby przenieść dodatkowe obciążenia pionowe – warstwy wylewki obciążenie użytkowe – najlepiej do tego celu nadają się styropiany Knauf Therm Expert Podłoga EPS 100.
3. Na warstwie izolacyjnej należy ułożyć folie PE w celu eliminacji możliwości zalewania przez wylewkę styków, połączeń płyt dociepleniowych.
Napisano: 2016-01-06 12:42:21
Witam, strop drewniany, belki 10x20cm. co 55-65 cm. na belkach przykręcone deski z całej budowy(ślepa podłoga). Do desek od dołu przyklejam i przykręcam styropian 10 cm. Strych nie użytkowy i deski od góry będę ocieplał folia+wełna+płyta osb + ocieplenie dachu. Belki stropowe mają być w połowie widoczne dlatego 10 cm. styropianu. Mam pytanie czy na styropian można przykleić tapetę ocieplającą Saarpor i pomalować, byłoby najmniej roboty. Czy może siatka +klej+ tynk lub gładz szpachlowa. Płyty KG nie wchodzą w rachubę , więc nie chcę też gładzi gipsowych.Mam też obawy co do tynku, czy nie będzie pękał bo drewno pracuje. Proszę o porady i sugestie, może ktoś ma lepsze pomysły.W salonie chcę między belki stropowe dać szeroką boazerię świerkową, oczywiście pod deskowanie fola+wełna+ folia i boazeria. Zastanawiam się nad sufitem w łazience, może panele pvc.
Napisano: 2016-04-23 14:38:37
Witam, ja osobiście nie jestem zwolennikiem drewnianego lub systemowego stropu, sam w swoim projekcie "TK-28" zmieniłem strom z systemowego na tradycyjny krzyżowo zbrojony strop a to z przyczyny że nie chcę mieć za kilka lat pęknięć na suficie, lecz każdy może mieć inne zdanie
Napisano: 2016-04-25 17:02:24
ojo17 napisał:
Strop krzyżowo zbrojony to dość pancerne rozwiązanie jak na zwykły domek jednorodzinny z użytkowym poddaszem. Przy systemowym stropie gęstożebrowym (np. w systemie Porotherm) tak czy inaczej belki stropowe są ze sobą powiązane krzyżowo, więc pęknięcia zdarzają się rzadko. To raczej dotyczy stropów kanałowych, płyt żerańskich itp.
Witam, ja osobiście nie jestem zwolennikiem drewnianego lub systemowego stropu, sam w swoim projekcie "TK-28" zmieniłem strom z systemowego na tradycyjny krzyżowo zbrojony strop a to z przyczyny że nie chcę mieć za kilka lat pęknięć na suficie, lecz każdy może mieć inne zdanie
Strop krzyżowo zbrojony to dość pancerne rozwiązanie jak na zwykły domek jednorodzinny z użytkowym poddaszem. Przy systemowym stropie gęstożebrowym (np. w systemie Porotherm) tak czy inaczej belki stropowe są ze sobą powiązane krzyżowo, więc pęknięcia zdarzają się rzadko. To raczej dotyczy stropów kanałowych, płyt żerańskich itp.
Napisano: 2016-04-25 19:38:47
Poddasze jest nieużytkowe. Osobiście nie lubię systemowych rozwiązań dlatego jestem za zbrojeniom krzyżowym dodatkowo sam fakt mocowania czego kolwiek do sufitu.
Napisano: 2016-05-01 22:10:25
Hmm ciężko o "niesystemowy" strop, jeżeli nie chcesz robić monolitu. Akurat strop Porothermu jest względnie mało wymagający konstrukcyjnie i nie wpływa aż tak na konstrukcję budynku (jest wymaganych względnie mało podciągów). Tak więc jako strop do domu jednorodzinnego, gdzie rozpiętości są po max 6-7 metrów jest to idealne rozwiązanie. Ale oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania w tej kwestii :) Pytanie też czy strop krzyżowy wyjdzie taniej - tam swoje pochłonie na pewno robocizna, bo wynajęcie fachowca może być kosztowne...
Napisano: 2016-06-26 07:10:08
Witam. Również polecam strop Porothermu. Jest bardzo łatwy w wykonaniu (ja robiłem sam, ze szwagrem :P) i względnie tani. Funkcjonalnie bez zarzutu - nie przenosi odgłosów, nie napina się i nie ugina. Mogę polecić
Napisano: 2024-08-21 10:27:00
Ja wylewam 150 m stropu metodą tradycyjną i uważam to za najlepszy stosunek jakości do ceny. Nie ma to jak stal i żel beton. Tylko trzeba pamiętać o kupnie betonu z chemią , żeby szybko związało . Tak trzeba dedykować ale to raptem 1 dzień więcej .
Jeśli będziecie chcieli strop robić samodzielnie, pamiętajcie o zakupie zacieraczki do betonu https://www.norwit.pl/shop/category/zacieranie-betonu-zacieraczki-do-betonu-291
Na pewno się sprawdzi.
Jeśli będziecie chcieli strop robić samodzielnie, pamiętajcie o zakupie zacieraczki do betonu https://www.norwit.pl/shop/category/zacieranie-betonu-zacieraczki-do-betonu-291
Na pewno się sprawdzi.