Budowa stanu surowego. Ściany stropy, kominy. Główne materiały budowlane - pustaki, bloczki, ceramika. Ściany jedno czy wielowarstwowe?
Jaki tynk do domu jednorodzinnego?
0
Napisano: 2015-02-19 16:41:59
Hej, mam pytanie - Jaki polecacie tynk do domku jednorodzinnego budowanego w technologii tradycyjnej, czyli pustak ceramiczny + styropian? Gipsowy, czy cementowo-wapienny? Czy tynk gipsowy nadaje się do piwnicy? Czytam w internecie i widze , że opinie są podzielone. Proszę o odp.
Napisano: 2015-02-20 14:25:18
Witaj Rafał, rzeczywiście opinie są podzielone, a zwolenników tynku gipsowego jest tylu co jego przeciwników. Ja u siebie w domu miałem podobną sytuacje i też nie wiedziałem na co się zdecydować. Znajomy wykonawca podpowiedział mi żebym zastosował tynk gipsowy Diamant, jest to o wiele twardsza odmiana tynku gipsowego i u mnie sprawdziła się świetnie. Piwnicy nie mam, ale w łazienkach położyłem tynk cementowo-wapienny ponieważ w tych pomieszczeniach jest bardzo duża wilgotność. I innych wadach i zaletach tych tynków możesz poczytać na stronie: http://www.maraf.pl/tynki-maszynowe )
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano: 2015-03-01 15:00:17
W moim przypadku był to tynk termoizolacyjny Porotherm TO. Tynk na bazie perlitu, bardzo łatwy w nakładaniu, spora przepuszczalność pary wodnej... Mogę spokojnie polecić.
Napisano: 2015-03-23 09:52:15
W pomieszczeniach mieszkalnych tylko i wyłącznie tynk gipsowy, natomiast garaż, piwnica i kotłownia to cementowo wapienne. Często te pomieszczenia nie będą ogrzewane więc z tego powodu nie polecam.
Napisano: 2015-07-01 13:49:22
Jeżeli zastosuje się tynk gipsowy to proszę poczekać z izolacją zewnętrzną , aż do wyschnięcia ścian. Potrwa to kilka tygodni ale uchroni przed ewentualnymi kłopotami podczas eksploatacji późniejszej.
Napisano: 2015-10-14 13:52:17
Tynk gipsowy to dobre rozwiązanie.
Napisano: 2015-10-15 11:57:36
mareks77 napisał:
Dlaczego tylko i wyłącznie? Jakie są przeciwwskazania aby w pomieszczeniach mieszkalnych stosować tynki tradycyjne? To opinia poparta jakimiś badaniami czy subiektywne zdanie internauty? Pozdrawiam
W pomieszczeniach mieszkalnych tylko i wyłącznie tynk gipsowy, natomiast garaż, piwnica i kotłownia to cementowo wapienne. Często te pomieszczenia nie będą ogrzewane więc z tego powodu nie polecam.
Dlaczego tylko i wyłącznie? Jakie są przeciwwskazania aby w pomieszczeniach mieszkalnych stosować tynki tradycyjne? To opinia poparta jakimiś badaniami czy subiektywne zdanie internauty? Pozdrawiam
Napisano: 2015-10-16 08:45:13
Witam
Ja na ściany będę kładł cementowo wapienny z agregatu a wykończony będzie ręcznie cienką warstwą, mam pytanie czy w łazienkach też dawaliście tynk pod płytki? i pytanie do tych co robili cały dom w tynkach gipsowych, czy w łazienkach na sufity też dawali gipsówkę?
Ja na ściany będę kładł cementowo wapienny z agregatu a wykończony będzie ręcznie cienką warstwą, mam pytanie czy w łazienkach też dawaliście tynk pod płytki? i pytanie do tych co robili cały dom w tynkach gipsowych, czy w łazienkach na sufity też dawali gipsówkę?
danuta--dariusz
Wpisy na blogu: 63
Tematy: 0
Wpisy na blogu: 63
Tematy: 0
Napisano: 2015-10-23 15:50:11
Także mam tynk gipsowy.
Napisano: 2015-10-23 18:52:52
A ja bym namawiała na tynk cementowo-wapienny. Dlaczego? Ze względu na to, że tynk gipsowy kojarzy mi się z takim dusznym i "nie oddychającym" pomieszczeniem. Wiadomo też, że tynki gipsowe nie są takie twarde i łatwo go uszkodzić, obić, itd....Moja siostra mieszka dwa lata w domu z tynkami gipsowymi i niestety już widać po ścianach jaki "trwały" jest ten tynk... Masakra! A tynki strukturalne, nie całkowicie gładkie, są teraz jak najbardziej w modzie:)
Napisano: 2018-09-12 18:56:23
Ja mam akrylowy i jest super! Coś takiego https://www.docieplajdom.pl/pol_m_Styropian_Styropian-grafitowy-2234.html zastosowałam u siebie. Dodatkowo można jego myć gdy się pobrudzi i nic ale to NIC się z nim nie staje !
Napisano: 2019-02-24 20:26:16
W moim odczuciu najlepszy jest jednak silikonowy. Mój sąsiad ma porównanie. Wcześniej, wiele lat temu tynkował właśnie akrylowym i co tu dużo gadać - kilka lat i elewacja została bardzo przybrudzona. Odświeżył fasadę tynkiem silikonowym Foveo Tech - nie minęło wiele czasu od położenia, ale chwali, że jednak jest to trochę inna jakość jak się dowiedział niż tynk akrylowy.
Napisano: 2019-07-31 22:53:55
Moim zdaniem najlepsze są tynki ciepłochronne, które zredukują mostki termiczne i skutecznie pozalepiają mikropęknięcia... Polecam np. tynk Porotherm TO na bazie perlitu. Jeden z niewielu tynków z wyliczonym parametrem izolacyjności termicznej :)
Napisano: 2019-08-28 12:27:26
Tynk ciepłochronny to dobre rozwiązanie dla energooszczędnego budownictwa, jednak nie jest wystarczający, aby uzyskać wymagany efekt termoizolacyjności dla ścian zewnętrznych. Osiąga się to poprzez zastosowanie warstwy materiału termoizolacyjnego o odpowiednio dobranym parametrze przewodzenia ciepła lambda i grubości. Biorąc pod uwagę obowiązujące warunki techniczne, optymalnym rozwiązaniem w wielu przypadkach będzie 15 cm styropianu grafitowego o parametrze lambda 0,031 W/mK. Rodzaj tynku zewnętrznego należy zawsze dopasowywać do konstrukcji przegród i warunków otoczenia budynku.
Napisano: 2023-07-25 13:17:01
Ja mam gipsowe tzw miękkie ( Dolina Nidy Alfa). Jeszcze nie mieszkamy, jesteśmy w trakcie wykończeniówki. Tynki miło mnie zaskoczyły a miałam sporo obaw. Czy nie będą się łatwo uszkadzać? Czy będą piły wodę i gromadziły wilgoć? Czy uda się je zrobić tak, żeby efekt był na tyle zadawalający aby nie trzeba było kłaść gładzi? Po jakimś czasie użytkowania ( budowa więc poligon, zawsze się czymś machnie po ścianie) mam takie przemyślenia: Tynki może nie są tak twarde jak cw ale nie można też stwarzać wrażenia, że to jakieś „masełko”, które non stop trzeba będzie łatać. Jeśli zdarzy się jakiś wypadek to wystarczy trochę gipsu i papier ścierny i po problemie. Tynki gipsowe ładnie zrobione są gładkie i naprawdę można je od razu pomalować. Gładzie można oczywiście położyć gdy ktoś jest naprawdę wymagający i zależy mu np. na efekcie podświetlonej ściany. Tu nic się nie ukryje i jest to naprawdę zasadne. Co do wilgoci, nie zauważyłam problemu. Odkąd tynki ładnie wyschły nie ma plam ani zacieków, nie czuć wilgoci. (Dom jest jeszcze nie ocieplony a kiedy pada na jedną ze ścian mocno zacina deszcz). Tyle ode mnie. Mam nadzieję, że z czasem nie zmienię zdania
https://www.siniat.pl/pl-pl/centrum-wiedzy/instrukcje-montazu/111481/plyta-g-k-czy-tynk-ktore-rozwiazanie-jest-lepsze/
Na stronie jest opis rozwiązań - płyta k-g czy tynk
https://www.siniat.pl/pl-pl/centrum-wiedzy/instrukcje-montazu/111481/plyta-g-k-czy-tynk-ktore-rozwiazanie-jest-lepsze/
Na stronie jest opis rozwiązań - płyta k-g czy tynk