Budowa stanu surowego. Ściany stropy, kominy. Główne materiały budowlane - pustaki, bloczki, ceramika. Ściany jedno czy wielowarstwowe?
Projekt domu PUK 2 Strop 18 cm
-1
Napisano: 2015-03-11 08:51:19
Przede wszystkim chciałbym się przywitać bo jestem nowy na forum. Z wiosną zaczynam budowę domu. Jest to domek 118 m2 z użytkowym poddaszem. Kupiłem gotowy projekt domu. Strop w nim jest 18 cm. Czy to nie jest za dużo nie za grubystrop???. Rozpiętość nad salonem to 5x6m. Konsultowałem się z różnymi użytkownikami i maksymalna grubość stropu to 14 mm. Proszę o fachową poradę.
Napisano: 2015-04-21 10:24:22
Edytowano: 2015-04-21 10:25:14
Grubość stropu zależy od użytej technologii oraz rozpiętości. Jeśli jest to strop betonowy wylewany to wystarcza 14 cm, natomiast strop gęstoebrowy taki jak Teriva to już w zależności od rodzaju pustaków min. 18 cm.
Osobiście po przeglądnięciu projektu w którym jest chyba strop żelbetowy lany, radzę porozmawiać z kierownikiem budowy podczas adaptacji nad zmianą na strop Teriva. Pustaki keramzytowe są bardzo ciepłe a dostosowanie otworu na schody też nie przysporzy kłopotu.
Osobiście po przeglądnięciu projektu w którym jest chyba strop żelbetowy lany, radzę porozmawiać z kierownikiem budowy podczas adaptacji nad zmianą na strop Teriva. Pustaki keramzytowe są bardzo ciepłe a dostosowanie otworu na schody też nie przysporzy kłopotu.
Napisano: 2015-06-01 10:01:58
Dla polepszenia parametrów izolacyjnych i akustycznych stropu, proponuję zastosować styropian akustyczny Knauf Therm Expert Acoustic , który tłumi dźwięki uderzeniowe o 24-27 dB (to są dźwięki powstające np. podczas chodzenia...). Grubość płyt już od 2 cm.
Napisano: 2016-04-25 15:03:13
Prawdopodobnie ma być zastosowany strop żelbetowy na prętach, a wszelkie zmiany w projekcie na pewno trzeba konsultować z kierownikiem budowy oraz projektantem. Może projekt wymaga szczególnie solidnej konstrukcji z jakichś względów. Gdyby ktoś w związku z tym szukał solidnego dostawcy prętów zbrojeniowych, to firma VIMEX http://www.vimex.com.pl/ ma bardzo dobre opinie w branży budowlanej.
Napisano: 2016-04-27 13:17:05
Ale masz w projekcie laną płytę stropową 18 cm? To potężna płyta jak na domek o takim metrażu. Przy maksymalnych rozpiętościach 5-6 metrów spokojnie mógłbyś to zamienić na strop gęstożebrowy. Nie wiem tylko czy uda się to zrobić bez choćby jednego podciągu (czyli słupa podtrzymującego, żeby strop nie opadał i się nie klawiszował). To już musiałby sprawdzić konstruktor. Na pewno zapłacisz mniej za takie rozwiązanie oparte na systemowym stropie Porothermu albo na terivie. Lana płyta 18 cm to będzie spory koszt. Ja się raczej zawsze spotykam z płytami 12 cm, a i one przy wielu konstrukcjach nie są uzasadnione.
Napisano: 2017-05-09 15:10:53
Piekny projekt, tez go kupilismy ale jednak uwazamy ze jest za duzy :( po prostu nas na niego nie bedzie stac. Ciekawa jestem waszych postepow :)
A moze ktos zainteresowany odkupieniem puk 2 odbicie lustrzane 1700zl czysciutki, nie uzywany w 4 egzemplarzach ze wszystkimi dodatkami od biura (m.in. tablica budowy) kontakt priv. Szysza_16@wp.pl
Pozdrawiam.
A moze ktos zainteresowany odkupieniem puk 2 odbicie lustrzane 1700zl czysciutki, nie uzywany w 4 egzemplarzach ze wszystkimi dodatkami od biura (m.in. tablica budowy) kontakt priv. Szysza_16@wp.pl
Pozdrawiam.