Witam!
Zamierzam zacząć budowę. projekt Tyberiusz 2 podpiwniczony.
Jedna z ekip budowlanych zaproponowała 58tys za robociznę w cenę wliczają:
- fundamenty + chudziak
- Ściany piwnicy wys. 2.20cm powierzchnia 150m2
- strop monolityczny
- Ściany parteru ceramika leier wys. 2,70
- strop monolityczny nad parterem
- Ścianki na poddaszu
- więźba dachowa
- dachówka, kominy okapy, okna dachowe ( dach na gotowo)
Jak myślicie czy taka cena jest do przyjęcia?
proszę o poradę lub ceny ekip budowlanych.
Budowa stanu surowego. Ściany stropy, kominy. Główne materiały budowlane - pustaki, bloczki, ceramika. Ściany jedno czy wielowarstwowe?
Stan surowy otwarty cena za robociznę
1
Napisano: 2015-03-18 22:13:08
Napisano: 2015-03-19 16:54:25
Na mój gust to dobra cena. Oby tylko byli solidni.
Napisano: 2015-03-23 09:46:39
Cena zależy od miejsca budowy. 58 tyś w okolicach Warszawy to super okazja, natomiast w innych rejonach można znaleźć taniej. Jeśli ekipa jest z polecenia i widziałeś już efekty ich poczynań to porozmawiaj z ich klientami. Często cena nie jest wyznacznikiem solidności. Dokładnie i szczegółowo spisana umowa bez zaliczek to podstawa.
Jeśli ściany fundamentowe jeszcze ocieplą to OK.
Jeśli ściany fundamentowe jeszcze ocieplą to OK.
Napisano: 2015-03-24 18:24:12
rejon może nie warszawa ale śląsk okolice Jastrzębia-zdrój tutaj też nie jest tanio. ocieplenie fundamentów to pikuś.
Ekipa solidna są z polecenia znajomego.
Ekipa solidna są z polecenia znajomego.
Napisano: 2015-04-21 10:32:26
Jeśli z polecenia a znajomu nie ma powodu do zrobienia tobie krzywdy to bierz. Czasem wybór tańszego wykonawcy mści się późniejszymi kłopotami wykonawczymi. Radzę jednak ponegocjować bo pierwsza cena czasem jest dla złapania klienta który zapłaci więcej niż dają inni. Moze zmień strop z monolitycznego na jakiś inny np: Teriva i wtedy negocjuj. Strop żelbetowy jest trochę pracochłonny.
Napisano: 2015-04-21 13:32:39
100km od Warszawy za domek parterowy130m2 bez piwnicy 52tyś , myśle fajnie Ci wycenili. :)
Napisano: 2015-04-29 14:15:06
Również uważam, że to bardzo korzysta wycena! U mnie wyszło w sumie podobnie, ale zrobiliśmy na parterze jeden rząd pustaka ceramicznego więcej, co koniec końców trochę skomplikowało budowę i wydłużyło ją w czasie. Po wymurowaniu 13 pustaków Porotherm uznaliśmy, że to jednak za mało i zdecydowaliśmy się dołożyć 14 pustak. Trzeba to było zatwierdzać u projektanta, wszystko się przeciągnęło w czasie i w końcu ekipa nas skasowała za tą operację kilka tysięcy złotych więcej niż pierwotna wycena :/
Napisano: 2015-05-10 16:30:50
Witam ja buduje koło rybnika za dom o powierzchni 218 m2 , Za robociznę mi wyceniali róznie od 45 tyś do 90 tyś . Wybrałem ofertę za 54 tyś w tym miałem wliczoną koparkę wszystkie deski szalunkowe stemple itp. Na taki dom jak twój nie wydaje się to duża suma . Też szukałem innych firm i wybrałem z polecenia . Jak chcesz zbić trochę cenne to zawszę możesz udać ze rezygnujesz od razu zmieniają zdanie .
Napisano: 2015-05-26 10:19:00
Witam, dom około 140 m2 wyceniony został na 52 tyś zł. W to wchodzi postawienie domu z wykonaniem dachu na gotowo. Tak jak poprzednik nie musiałem się martwić o stemple, wszystko mieli swoje. Patrząc przez pryzmat czasu jest to bardzo ważne.
Napisano: 2015-06-19 13:31:05
U nas cena była podobna - 56 tys. zł za dom 150 mkw. Ekipa miała wszystkie sprzęty swoje, włącznie z profesjonalnym zestawem do układania pierwszej warstwy w Porotherm Dryfix, co z reguły jest dość kosztowne przy kupowaniu i trudne do wypożyczenia...
Napisano: 2015-06-19 20:34:13
fundamenty /betonowe, lane, bez ocieplenia/ bez ocieplenia i drenażu, mury parteru, strop monolityczny, kominy, schody wewnętrzne - 24 TYS. Za dach kompletny liczyli po 60 zł za / m2. Budowa na podbeskidziu. Tyle, że piwnic nie mamy :)
Napisano: 2015-11-06 11:48:53
My budujemy 50km od Warszawy. Koszt ekipy to 30 tys.zł. W tym robią nam fundamenty, ściany, strop, dach (więźba + folia).
Napisano: 2017-05-07 11:06:52
@moniqa jak Twoja ekipa? Warta polecenia?
Mi ekipa wyliczyła 56 tys. za to samo, więc to duża różnica, a też budujemy pod Warszawą.
Mi ekipa wyliczyła 56 tys. za to samo, więc to duża różnica, a też budujemy pod Warszawą.