Wszystkie informacje związane z budową dachu: konstrukcja więźby dachowej, pokrycie dachu oraz jego izolacja (ocieplenie)
Cegła klinkierowa na wykonczenie komina
0
Napisano: 2016-02-25 15:12:44
Witam serdecznie, mam pytanie, tzn, czy jesli mam system kominowy to na jego wykonczenie potrzebuje cegle klinkierowa, czy jednak w tym przypadku nie jest ona potrzebna? czy tylko np. sa mi potrzebne takie klinkierowe kafelki?:)
Napisano: 2016-02-25 22:21:19
My też mamy system kominowy ale jednak trzeba było obłozyć dookoła cegłą klinkierową. Tez nie wiedziałam ale murarz wytłumaczył mi , że cegła koniecznie a nie płytka ponieważ pod wpływem ciepła poprostu zaczne ona odpadać.Pozdrawiam
Napisano: 2016-02-26 06:01:26
W jaki sposób maja sie nagrzac płytki przyklejone na kominie systemowym??Chyba od słońca :)
Napisano: 2016-02-26 14:21:31
Dziekuje za odpowiedz. Wczoraj kontaktowalam to jeszcze z osoba, ktora bedzie stawiac ten caly system kominowy i powiedziala, ze nie ma koniecznosci aby to obklejac pozniej cegla klinkierowa. SPytalam o pomoc u Was, poniewaz mialam okazje kupic cegle w dobrej cenie, ale po co wydawac te 1100zl za cegle, skoro okaze sie, ze jest pozniej niepotrzebna.
Napisano: 2016-03-23 14:04:11
truskawka2n napisał:
Racja. Płytki odpadają.
My też mamy system kominowy ale jednak trzeba było obłozyć dookoła cegłą klinkierową. Tez nie wiedziałam ale murarz wytłumaczył mi , że cegła koniecznie a nie płytka ponieważ pod wpływem ciepła poprostu zaczne ona odpadać.Pozdrawiam
Racja. Płytki odpadają.
Napisano: 2016-03-30 11:22:46
Najtaniej jest znaleźć sobie cegły klinkierowe szczelinowe, z dopuszczeniem ITB na kominy. Takie cegły ma na pewno w ofercie Terca. Są to pełnoprawne cegły, ale dość odchudzone, przez co względnie tanie. Jakość na kominie wg producenta jest taka jak cegły pełnej.