Wszystkie informacje związane z budową dachu: konstrukcja więźby dachowej, pokrycie dachu oraz jego izolacja (ocieplenie)
Jakie podbitki: drewniane, czy metalowe (imitujące drewno)?
0
Napisano: 2015-03-31 14:44:30
Witam Was moi mili i jednocześnie proszę o pomoc. Zastanawiamy się z mężem nad podbitkami... Wiadomo, drewniane fajne, wygląd ładniejszy, ale liczymy się z tym, że wymagają renowacji i pielęgnacji co jakiś tam czas. Jeśli chodzi o te metalowe, to sama nie jestem tak do końca przekonana... Widziałam wprawdzie takie ostatnio na domu u znajomych, w ogóle nie zorientowałam się, że to nie drzewo. A Wy co myślicie? Doradzicie coś?
Napisano: 2015-03-31 15:35:16
My tam mamy drewniana podbitkę i jesteśmy mega zadowoleni. Co prawda mamy ja dopiero rok, ale wolimy co jakiś czas odnowić, a mieć jednak drewnianą, bo jest piękna. Po drugie - przynajmniej nasza podbitka aż tak nie jest narażona na deszcz, jedynie na słońce i to w szczytach więc tez powinna dłużej wytrzymać. Niestety zawsze jest coś za coś :)
Napisano: 2015-04-17 16:39:39
Super, dzięki za wszystkie porady i sugestie, na pewno się przydadzą ;)
Napisano: 2015-06-06 21:16:02
My zdecydowaliśmy się na podbitkę z PCV. Sama rewnowacja drewna mnie osobiście nie przerażała ale ze względu na pracowników wykonujących te prace woleliśmy mieć spokój. Pzry pracach zleconych nie zawsze jest możliwość kontroli wykonastwa a samo patrzenie kazdego dnia na ręce stwarza więcej kłopotów niż porzytku a i tak przy chwili nieuwagi kilka lub nawet kilkanaście paneli pójdzie bez jakiejkolwiek ochrony wewnątrz. Sama podbitka z PCV sprawuje się wysmienicie a ze względu na zastosowanie desek czołowych w kolorze podbitki brak jest elementów narażonych na promieniowanie słoneczne a tym samym jakiekolwiek problemy z utratą koloru itp.
Odnośnie podbitki metalowej ze specjalnych paneli słyszałem ale zrezygnowaliśmy z eksperymentowania po zastosowaniu przez sąsiada rynien ze szweckiej blachy z 5=cioma warstwami ochrony antykorozyjnej które po 5 latach wołają już o wymianę lub malowanie. Nie wiadomo co było powodem czy sam materiał czy fachowcy którzy to robili.
Odnośnie podbitki metalowej ze specjalnych paneli słyszałem ale zrezygnowaliśmy z eksperymentowania po zastosowaniu przez sąsiada rynien ze szweckiej blachy z 5=cioma warstwami ochrony antykorozyjnej które po 5 latach wołają już o wymianę lub malowanie. Nie wiadomo co było powodem czy sam materiał czy fachowcy którzy to robili.
Napisano: 2015-06-07 14:22:43
Dla mnie osobiście nie ma innej opcji niż drewniana. Już widzę te PCV za kilka lat ;-)
Napisano: 2015-06-27 16:01:17
Jeśli bierzesz pod uwagę podbitkę pvc to sprawdź Orobel. Najgrubsza ze wszystkich dostępnych na polskim rynku. Przekonał nas do niej nasz wykonawca. Przetestował już wiele i poleca właśnie tą.
Napisano: 2015-09-30 17:49:50
w mojej ocenie tylko drewno wchodzi w grę. 15 lat mam podbitkę i tylko raz musiała być konserwowana. Zrobiłem to na grubo i myślę ze na lata mam spokój. Z tymi plastykami byłbym ostrożny.