Okna energooszczędne - jakie wybrać, co polecacie, na co zwrócić uwagę, jakie sami macie?
Pozdrawiam
Wszystkie tematy dotyczące stolarki. Drzwi zewnętrzne i wewnętrzne, okna fasadowe, okna dachowe, drzwi garażowe. Jakie wybrać? Gdzie kupić?
OKNA ENERGOOSZCZĘDNE
0
Napisano: 2016-04-08 10:35:32
wymarzonagienia
Wpisy na blogu: 143
Tematy: 3
Wpisy na blogu: 143
Tematy: 3
Napisano: 2016-05-20 12:20:24
Na ilość szyb, grubość, przepuszczalność, wentylację, a najlepiej skonsultować swoje potrzeby ze sprzedawcą np. z http://naszeokna.com/ , niech Ci coś doradzą :)
Napisano: 2016-05-20 14:23:59
Kupując okna to najważniejsze jest:
Współczynnik przenikalności ciepła
- Ilość szyb na pewno pakiet 3 szybowy o współczynniku 0,5 Uw
- Rama okienna o współczynniku > 1,0 Uf
- Całość okna mniejsza > 0,8 Ug
Ciepła ramka zmniejsza Ug
Grubość, wentylacja, przepuszczalność czy inny skład jest zależny od współczynnika przenikalności ciepła dlatego im jest on niższy parametry pozostałe jak grubość ulegają zmianie.
Ja mam osobiście okna z KNS na profilu VEKA
- Veka Klasa A Softline 82mm
- Okucia Roto Nt
- Potrójny system uszczelek
- Klamki Secustic Koniak
- Ciepła ramka
- Szyba 0,5 Ug
- Kolor dwustronny złoty dąb.
Współczynnik przenikalności ciepła
- Ilość szyb na pewno pakiet 3 szybowy o współczynniku 0,5 Uw
- Rama okienna o współczynniku > 1,0 Uf
- Całość okna mniejsza > 0,8 Ug
Ciepła ramka zmniejsza Ug
Grubość, wentylacja, przepuszczalność czy inny skład jest zależny od współczynnika przenikalności ciepła dlatego im jest on niższy parametry pozostałe jak grubość ulegają zmianie.
Ja mam osobiście okna z KNS na profilu VEKA
- Veka Klasa A Softline 82mm
- Okucia Roto Nt
- Potrójny system uszczelek
- Klamki Secustic Koniak
- Ciepła ramka
- Szyba 0,5 Ug
- Kolor dwustronny złoty dąb.
Napisano: 2016-05-28 21:30:39
Edytowano: 2016-05-28 21:30:57
Kryterium energooszczędności tworzą parametry termiczne okna, a przede wszystkim wartość współczynnika określającego jego przepuszczalność termiczną. Ja kupowałem PCV w systemie Veka i klasie Swingline od firmy Stolmar www.stolmar24.com
To akurat wariant z ramami i skrzydłami 70 mm, a zastosowane w nich rozwiązania techniczne zapewniają maksymalną efektywność energetyczną (zakres od domu energooszczędnego po dom pasywny). Generalnie tego producenta mogę mocno polecić - okna z najwyższej półki materiałów, bezołowiowe i do tego z wszystkimi certyfikatami. Polecam za jakość, rzetelność i profesjonalizm.
To akurat wariant z ramami i skrzydłami 70 mm, a zastosowane w nich rozwiązania techniczne zapewniają maksymalną efektywność energetyczną (zakres od domu energooszczędnego po dom pasywny). Generalnie tego producenta mogę mocno polecić - okna z najwyższej półki materiałów, bezołowiowe i do tego z wszystkimi certyfikatami. Polecam za jakość, rzetelność i profesjonalizm.
Napisano: 2016-08-03 11:03:57
Jedna rzecz na którą na pewno trzeba zwrócić uwagę to to jak okna są zainstalowane. Często instaluje się okna zupełnie bezwiednie. Tak jakby samo kupno lepszych okien obniżało potem koszta ogrzewania. Niestety tak nie jest. Jeśli nie ma izolacji dookoła okien, to tą przestrzenią będzie ciepło uciekać. Jeśli już decydujemy się na okna energooszczędne to niech są postawiona na profilach podokiennych na przykład takich: http://klinar.pl/Profil-podokienny-PR02XT. Inaczej taka inwestycja ma mały sens.
Napisano: 2018-01-04 11:02:24
Polecamy zapoznać się z naszymi oknami. Posiadamy szeroką ofertę stolarki otworowej: http://wwokna.pl/oferta/. WW Okna SP. ZO.O. Wrocław, ul. Jaracza 75D, tel. +48 577 017 001, biuro@wwokna.pl.