Witam, obecnie stoję przed dylematem koloru okien z zewnątrz, drzwi zewnętrznych i bramy garażowej. Dach mamy antracytowy, a elewację będę chciała mieć jasną (białą) do tego może jeszcze elementy drewna. I teraz mam problem jaki kolor wybrać?
1) Bardzo nam się podobają do takiego zestawienia okna, drzwi, brama w kolorze antracytu.
+ będzie ładnie komponowało się z dachem
+ jak zrobimy na elewacji elementy drewniane i taras to nie będą się "gryzły" kolory/odcienie drewna
- niestety boję się że na takim kolorze będzie mocno widać brud, kurz, błoto itp. a nie chciałabym stać się niewolnikiem domu i ciągle go czyścić. Może ktoś z was ma już dłuższy czas ma okna, drzwi i bramę garażową w tym kolorze i nie ma tragedii? Czy może ktoś się podzielić ze mną swoimi spostrzeżeniami na ten temat?
2) Kolor winchester
+ mam wrażenie że nie będzie widać tak mocno brudu co by było ogromnym plusem
+ ciepły wizerunek domu
- nie wiem czy to pasuje do dachu antracytowego
- nie wiem czy to nie za jasny kolor drewna
- czy nie będzie się ten kolor gryzł z ewentualnie z innymi elementami drewnianymi (na elewacji czy tarasie) bo takiego samego koloru się nie dobierze
A może złoty dąb, orzech (te się wydają już takie oblatane) czy dąb bagienny (ten znowu jest bardzo ciemny i tez pewnie będzie widać brud)
Sama już nie wiem :-(
Wszystkie tematy dotyczące stolarki. Drzwi zewnętrzne i wewnętrzne, okna fasadowe, okna dachowe, drzwi garażowe. Jakie wybrać? Gdzie kupić?
Jaki kolor okien i drzwi wejściowych
Napisano: 2016-11-28 18:49:20
Złoty dąb. Naturalny, uniwersalny kolor. Jaki masz kolor drzwi wewnętrznych?
Napisano: 2016-11-28 22:15:43
Mam u siebie od prawie 5 lat dwie bramy i dach w kolorze antracytu oraz okna w złotym dębie. Powiem w ten sposób, jak chodzi o dach jest ok, brudu nie widać, natomiast jeśli chodzi o bramę to sprawę mogę przedstawić w dwojaki sposób. Jeśli mieszka się przy ruchliwej ulicy lub obok znajduje się nieutwardzona powierzchnia, a do tego dach jest praktycznie równo z bramą (u mnie z tej strony jest wysunięty o ok 0,5 m) to podczas zimy i deszczu brama garażowa ma tendencję się brudzić. Praktycznie po każdych opadach są mniejsze lub większe zabrudzenia na dole bramy. Ale, jeśli zadaszenie jest wysunięte do przodu (u mnie to druga strona budynku, gdzie dach wypuszczony został o jakieś 1,2m) to brud pojawia się znacznie rzadziej na antracytowej bramie, ale jednak się pojawia (można powiedzieć że jak są bardzo mocne opady to zabrudzeń jest tyle co po drugiej stronie budynku przy lekkich opadach). Oczywiście dach ma wokół rynny więc woda z dachu nie spływa po dachu na dół i brudzi bramy tylko woda z dachu jest odprowadzana rynnami, a brud na bramach pojawia się tylko i wyłącznie od deszczu i wiatru. Reasumują brama w kolorze antarcytu ma tendencję do dosyć łatwego brudzenia się. Jeśli natomiast chodzi o okna w złotym dębie brud jest praktycznie niewidoczny. Warto tutaj jeszcze wspomnieć, że w przypadku okien w złotym dębie, z obu stron budynku jest podobnie, brudzą się o wiele trudniej. Więc jeśli miałbym coś doradzić to raczej nie pchałbym się więcej w bramę antracytową i pewnie kiedyś zamienię ją na złoty dąb. Z okien w złotym dębie jestem zadowolony i na pewno nie zamienił bym je na antracyt. Co do drzwi, które mam w złotym dębie, ale od strony gdzie dach jest więcej wypuszczony to można powiedzieć, że tendencji do chwytania brudu nie mają. Więc z mojej perspektywy, po ponad 4 latach użytkowania, mogę polecić drzwi zewnętrzne w kolorze złoty dąb.
Napisano: 2016-12-08 10:52:01
Edytowano: 2016-12-12 08:38:21
a może okna pcv w kolorze drewna? I wtedy drzwi również w takim samym odcieniu i brama garażowa również. Jeśli myslisz o drewnianych elementach, to będą bardzo ładnie wyglądały. Zobacz na ofertę Grupy Solo http://www.oknasolo.pl/ , bo naprawdę mają świetny asortyment. Drewna w różnym odcieniu zawsze dobrze ze sobą wyglądają. Nie wiem czemu ludzie boją się łączyć dwa odcienie drewna w pomieszczeniach, czy tak jak Ty na elewacji.
Napisano: 2016-12-14 10:11:05
A może ciemny dąb: http://www.ekoplast-krakow.pl/produkty/okna/climatic? Wydaje mi się, że jeśli elewację masz jasną, to w pozostałych elementach możesz pójść w ciemniejsze kolory. :) Myślę, że będzie to wyglądało oryginalnie i ciekawie, bo zazwyczaj ludzie robią wszystko w jasnych kolorach :)
Napisano: 2016-12-15 00:00:42
My zastanawialiśmy się nad dębem i antracytową bramą do garażu i drzwiami wejściowymi oraz zestawem pełny winchester (brama, okna i drzwi w jednym kolorze). Zdecydowaliśmy się na tę ostatnią opcję, ponieważ wydaje się nam, że wszystko w jednolitym kolorze lepiej się prezentuje.
Napisano: 2016-12-22 11:35:42
Najnowszym rozwiązaniem w kolorystyce profili są powłoki DEKOR, które oddają strukturę drewna np.: buk, dąb, sosna, wiśnia.
znalazlem to na stronce Monstal firma od okien i drzwi aluminiowych
znalazlem to na stronce Monstal firma od okien i drzwi aluminiowych
Napisano: 2016-12-23 13:06:01
Kolor okien biały jest kolorem uniwersalnym, tańszym, oraz pasującym do każdego koloru drzwi i bram garażowych. Jest to bezpieczne rozwiązanie.
Napisano: 2016-12-28 19:26:12
Moim zdaniem biel jest ponadczasowa, bez dwóch zdań. Z resztą moim zdaniem design jest ważny, ale bardziej zwróciłbym uwagę na dobry montaż i specyfikację.
Napisano: 2017-01-26 22:30:15
Edytowano: 2017-01-26 22:34:20
We wnętrzach biel jest ciężka w utrzymaniu. Tu bardziej uniwersalne są kolory jak ciemny orzech, jasny dąb.Takie coś:
A tu ciemny orzech:
http://erkado.pl/wp-content/uploads/2016/11/orzech_premium.jpg
A tu ciemny orzech:
http://erkado.pl/wp-content/uploads/2016/11/orzech_premium.jpg
Napisano: 2017-02-28 13:42:29
Najczęściej wybierane zestawienia kolorystyczne to drzwi + brama garażowa w jednym kolorze, okna w innym. Zgadzam się z przedmówcą - okna często są wybierane białe. Drzwi i bramy natomiast w antracyt, orzech i dąb - czyli uniwersalne kolory. Zdarzają się też przypadki zamawiania z palety RAL - czyli malowane.
Napisano: 2017-02-28 13:48:31
Edytowano: 2017-02-28 13:49:11
my mamy białą elewację antracytowy dach a okna i drzwi oraz podbitka w kolorze złoty dąb
Napisano: 2017-03-28 14:09:20
Edytowano: 2017-03-28 14:12:20
nateaa - atracytowe drzwi, brama garażowa i dach nie będą się gryzły z elementami drewnianymi. Daje to ładny kontrast, świetnie komponuje się z jasnymi elementami na elewacji - poniżej drzwi Wikęd, brama Wiśniowski:Co do koloru Winchester, na drzwiach stalowych ładny ma Wikęd, KMT, na drewnianych świetnie wygląda Urzędowski.
Napisano: 2017-11-24 21:25:20
Polecam zajrzeć do oferty firmy www.okna-dsystem.com.pl. W swoim asortymencie posiadają drzwi zewnętrzne, bramy garażowe, okna PCV oraz inne produkty wiodących producentów polskich i zagranicznych. Polecam
Napisano: 2018-08-20 23:05:37
Jeżeli chodzi o drzwi zewnętrzne to szeroki wybór kolorów, wzorów oraz rodzajów przeszkleń możesz znaleźć w ofercie producenta Hormann w zakresie modelu Thermo65 które jednocześnie wyróżniają się świetna izolacją, dobrą ceną i przystępnymi warunkami gwarancyjnymi.
Napisano: 2018-09-05 11:04:01
W architekturze budynków teraz triumfy święcą szarości, które pojawiają się na elewacji, dachu, a także stolarce okiennej i drzwiowej, na zmianę z bielą czy elementami drewna w różnych odcieniach. Antracyt czy ogólniej szarości mają taką zaletę, że dobrze komponują się ze wszystkimi kolorami. Bardzo eleganckim i modnym rozwiązaniem są drzwi w kolorze naturalnego aluminium, ale warto je dokładnie dopasować do charakteru elewacji, np. dodając wstawki z drewna czy w jakimś ożywczym odcieniu. Wybór jest tak duży, że ciężko może być się zdecydować, więc niektórzy producenci udostępniają na swoich stronach konfiguratory, które pozwalają sprawdzić różne możliwości,
np.: http://www.mitbau.pl/CMS/galeria/drzwi.html
np.: http://www.mitbau.pl/CMS/galeria/drzwi.html
Napisano: 2018-09-08 09:39:35
My mamy problem z tym ,do bali wlasciwie kolor dobrany ale stolarka ciagle rozne pomysly...najblizej do zlotego debu, ale..hmm
Napisano: 2019-02-12 15:27:47
Nasze ostatnio wymieniane drzwi maja kolor szarości i bardzo fajnie się prezentują. Zakupowaliśmy je u producenta "Vayna" maja bardzo duży wybór kolorów RAL i nie tylko. Ogólnie można bardzo pochwalić tą firmę co do montażu i wykonania drzwi.
Napisano: 2019-03-21 12:17:10
Preferuję odcienie drewna, dąb albo olcha. Choć przyznam że połączenia kolorystyczne też prezentują się ciekawie. Ale barwy drewna są najmniej ryzykowne.
Napisano: 2019-04-04 17:44:29
Ja u siebie mam okna w złotym dębie a drzwi w pięknym nowoczesnym szarym kolorze. Veyna ma wiele ekskluzywnych pięknych modeli, które warto zobaczyć.