Wszędzie jest cała masa informacji o oknach pcv drewnianych aluminiowo drewnianych .Jednak tak naprawdę to okna aluminiowe są najbardziej trwałymi oknami. Obserwując rynek tzw okien ekskluzywnych z drewna wyraźnie widać jak drewno jest zastępowane przez ciepłe aluminium .
Najwięksi potentaci to widzą i tworzą działy aluminium Np Wiśniowski jest kojarzony z bramami garażowymi jednak ostatnio poszerzył ofertę o drzwi wejściowe aluminiowe oraz okna z aluminium. Oknoplast postawił na całkiem nowy zakład i nową markę nastawioną na produkcję ślusarki aluminiowej klasy Top Premium o nazwie ALUHAUS Oknoplast Group.Firma ta produkuję bardzo nowoczesne drzwi aluminiowe i bardzo wytrzymałe okna oraz ogrody zimowe .więcej na:
http://www.aluhaus.com.pl
Wszystkie tematy dotyczące stolarki. Drzwi zewnętrzne i wewnętrzne, okna fasadowe, okna dachowe, drzwi garażowe. Jakie wybrać? Gdzie kupić?
Okna aluminiowe .
0
Napisano: 2017-02-27 14:41:04
Napisano: 2017-06-19 21:11:04
Ale to wcale nie oznacza, że okna PCV są złe, bo są popularne. Bardzo dużo producentów produkuje okna w tej technologii i można spotkać naprawdę różne rozwiązania, zaspokajające różne potrzeby klientów. Sama mam okna Boch z Myślenic, a dokładniej to model Prime z pakietem 3 szyb i jestem zadowolona. Jak wybierałam okna to oglądałam też aluminiowe. Dlaczego ich nie wybrałam? Były zimne w dotyku. Może to tylko wrażenie ale w głowie jednak odczucie zostało.
Napisano: 2017-06-20 12:13:44
Mam spore wątpliwości co do "ciepłego" aluminium. Wystarczy zerknąć na jakiekolwiek zestawienie, aby zobaczyć, że aluminium ma niezwykle wysoki wskaźnik przewodności cieplnej. Większość radiatorów chłodniczych i obudów urządzeń wytwarzających ciepło podczas pracy wykonuje się właśnie z aluminium z uwagi na jego znakomite właściwości przewodnictwa cieplnego - prawie 4-krotnie lepsze od stali. Aluminium ok. 200 W/(m·K) stal ok. 55 W/(m·K) dla porównania drewno w zależności od gatunku, ale w okolicach 0,2 W/(m·K)
Pełna zgoda jeśli chodzi o trwałość. Odpowiednio zabezpieczone aluminium przetrwa znacznie dłużej niż drewno.
Jest też zdecydowanie mniej podatne na odkształcenia. I zapewni większa wytrzymałość. Z drugiej jednak strony, dzisiaj powszechnie używa się nie litego drewna, ale klejonek o zdecydowanie mniejszej podatności na odkształcenia, a ramy z gatunków egzotycznych są podatne w stopniu bardzo niewielkim i także mają bardzo wysoką wytrzymałość. Ale prawda jest taka,że po około 20-30 latach ma sens wymiana stolarki z uwagi na starość "technologiczną" Sam w ubiegłym roku wymieniłem w całym domu wszystkie okna, pomimo że były to PCV z pakietami 2- szybowymi i to dobrej firmy. Po 22 latach użytkowania okucia w często otwieranych oknach się po prostu wyrobiły, od słońca uszczelki zewnętrzne pakietów szybowych zaczęły delikatnie murszeć i cały szereg drobnych dolegliwości przekładający się na decyzję o wymianie. Teraz założyłem PCV, dużo fixów i z pakietami 3-szybowymi i 3 uszczelkami, dobrej firmy ale bez mega dopłat za ciepłe ramki itp. Różnica kolosalna - termiczna, akustyczna i w rachunkach. Zapewne za kolejne 20-25 lat będzie miała uzasadnienie wymiana na nowsze, ciężko dzisiaj powiedzieć w jakiej technologii.
Zapewne budynki użyteczności publicznej muszą mieć dłuższy żywot niż w domu i tam rozumiem potrzebę stosowania aluminiowych lub innych w najnowszej technologii. Jako ciekawostkę powiem, że przez pewien czas pracowałem w instytucji publicznej i budynek oddany w 1995r już miał okna w mocno przeszklonych klatkach schodowych z ramami aluminiowymi i pakietami 3-szybowymi, które dzisiaj są jeszcze pewną nowością. Ale ramy alumiowe w tamtym budynku promieniowały zimą mega zimnem a w kolnych partiach przy piwnicy potrafił wleźć na nie szron, pomimo całych baterii grzejników :)
Pełna zgoda jeśli chodzi o trwałość. Odpowiednio zabezpieczone aluminium przetrwa znacznie dłużej niż drewno.
Jest też zdecydowanie mniej podatne na odkształcenia. I zapewni większa wytrzymałość. Z drugiej jednak strony, dzisiaj powszechnie używa się nie litego drewna, ale klejonek o zdecydowanie mniejszej podatności na odkształcenia, a ramy z gatunków egzotycznych są podatne w stopniu bardzo niewielkim i także mają bardzo wysoką wytrzymałość. Ale prawda jest taka,że po około 20-30 latach ma sens wymiana stolarki z uwagi na starość "technologiczną" Sam w ubiegłym roku wymieniłem w całym domu wszystkie okna, pomimo że były to PCV z pakietami 2- szybowymi i to dobrej firmy. Po 22 latach użytkowania okucia w często otwieranych oknach się po prostu wyrobiły, od słońca uszczelki zewnętrzne pakietów szybowych zaczęły delikatnie murszeć i cały szereg drobnych dolegliwości przekładający się na decyzję o wymianie. Teraz założyłem PCV, dużo fixów i z pakietami 3-szybowymi i 3 uszczelkami, dobrej firmy ale bez mega dopłat za ciepłe ramki itp. Różnica kolosalna - termiczna, akustyczna i w rachunkach. Zapewne za kolejne 20-25 lat będzie miała uzasadnienie wymiana na nowsze, ciężko dzisiaj powiedzieć w jakiej technologii.
Zapewne budynki użyteczności publicznej muszą mieć dłuższy żywot niż w domu i tam rozumiem potrzebę stosowania aluminiowych lub innych w najnowszej technologii. Jako ciekawostkę powiem, że przez pewien czas pracowałem w instytucji publicznej i budynek oddany w 1995r już miał okna w mocno przeszklonych klatkach schodowych z ramami aluminiowymi i pakietami 3-szybowymi, które dzisiaj są jeszcze pewną nowością. Ale ramy alumiowe w tamtym budynku promieniowały zimą mega zimnem a w kolnych partiach przy piwnicy potrafił wleźć na nie szron, pomimo całych baterii grzejników :)
Napisano: 2017-08-08 21:05:32
Edytowano: 2017-08-08 21:06:03
Jakoś okna z aluminium do mnie nie przemawiają. Znacznie bardziej wolę klasyczne okna z PCV: https://oknarolety.com Jest to klasyczny rodzaj okien, ale sprawdza się i dlatego ludzie najczęściej go wybierają. U mnie takie okna są już od kilkunastu lat i nadal są w świetnym stanie. Nigdy nie było z nimi żadnego problemu.
Napisano: 2017-08-09 09:10:14
Produkty aluminiowe są również wykonane z dbałością o środowisko naturalne, stolarka aluminiowa można być stosowane w pełni jako surowiec wtórny, wykluczając jakiekolwiek straty jakościowe. http://yaidea.pl/zastosowanie-stolarki-aluminiowej-budownictwie/
Napisano: 2017-09-06 09:40:05
Często ludzie nie są przekonani do stolarki aluminiowej, bo wydaje im się zimna, mniej przyjazna niż PVC, bardziej odpowiednia do budynków biurowych. Ale ten trend na aluminiowe szarości bujnie się teraz rozwija – w modzie są okna z szarymi, wręcz metalicznymi ramami. Moi znajomi po długim namyśle zdecydowali się ostatnio na duże przesuwne okno balkonowe z aluminium – efekt jest imponujący, bo ramy znacznie węższe niż w przypadku drzwi PVC, a przy tym bardzo ciepłe. Coś takiego jak tu: www.rim.com.pl/portfolio-item/rezydencja-prywatna-warszawa-1/ Bardzo stylowo i nowocześnie.
Napisano: 2017-10-11 01:30:26
Mało ludzi zastanawia się pomiędzy PCV a aluminiowymi. Osoby które myślą o drewnie zastanawiają się nad aluminum. PCV jest znacznie tańsze. Jego główną wadą jest mniejszy prestiż. Dobre okna PCV będą szczelne, ciepłe i mniej podlegały starzeniu niż drewniane. Stare okna jeszcze z ołowiem były nie zniszczalne.
Napisano: 2017-10-25 14:09:01
Mieszkamy w Warszawie i gdy nadszedł czas na montaż okien w nowo budowanym domu korzystaliśmy z usług firmy Anex Okna, ponieważ oprócz szerokiej oferty najlepszych producentów z gwarancjami oraz aprobatami technicznymi ITB, także chętnie doradzają co w naszym przypadku będzi odpowiednim rozwiązaniem z uwzględnieniem budżetu i warunków jakie postawiliśmy. Montaż okien po zamowieniu wykonywała ich grupa montażowa, więc można załatwić u nich wszystko z jednej fachowej i co nważne uczciwej "reki" ;)
Napisano: 2017-12-15 12:33:26
Ja mnie więcej widzę to tak:
- pcv - nietrwałe
- drewniane - piękne, ale parametry beznadziejne
- aluminiowe - dobre i ciepłe
Mamy w domu aluminiowe od Alumexu i mocno nie narzekamy.
- pcv - nietrwałe
- drewniane - piękne, ale parametry beznadziejne
- aluminiowe - dobre i ciepłe
Mamy w domu aluminiowe od Alumexu i mocno nie narzekamy.
Napisano: 2018-01-19 12:26:07
Edytowano: 2018-01-19 12:35:39
Okna aluminiowe potrafią być bardzo ciepłe, mogą posiadać nawet parametry pasywne, i są trwalsze niż PVC, choć większość osób uważa, że są nadal zbyt drogie. Wraz ze zmianą świadomości prawdopodobnie będzie się to zmieniać na korzyść okien aluminiowych, choć są takie rodzaje budownictwa, gdzie zawsze będą pasować tylko okna PVC czy drewniane. Bez względu na materiał, ważne, by dobrze chroniły wnętrze przed niekorzystnymi warunkami na zewnątrz. W tym kontekście warto zaznaczyć, że dobre okno to tylko połowa sukcesu, bo jeśli jest źle zamontowane, nie pełni swoich funkcji.
Pozdrawiam, e-rzecznik Knauf Therm
Pozdrawiam, e-rzecznik Knauf Therm
Napisano: 2018-01-26 12:53:50
Wszystko się zmienia drodzy Państwo, również stolarka otworowa. Postęp w tej dziedzinie może nie jest tak zauważalny, ale jak zauważyli przedmówcy aluminium to trwałe i bardzo dobre rozwiązanie. Nie mylmy nowoczesnych okien aluminiowych z konstrukcjami znanymi z czasów byłego systemu, które były... zimne.
Ja z mojej strony mogę polecić profile firmy BLYWEERT, doskonała forma, jakość...
Na tych profilach pracuje firma z okolic Poznania - Bauservice-aluminium (T. 798 99 48 48)
Ja z mojej strony mogę polecić profile firmy BLYWEERT, doskonała forma, jakość...
Na tych profilach pracuje firma z okolic Poznania - Bauservice-aluminium (T. 798 99 48 48)
Napisano: 2018-05-23 09:04:05
No nie wiem, okna aluminiowe z firmy drutex spełniły moje wymagania. Jestem z nich zadowolony, głównie ze względu na zastosowanie kauczuku syntetycznego EPDM, który chroni okna przed przeciekaniem. W standardzie okna mają dwa zaczepy antywyważeniowe, które świetnie spełniają swoje zdanie
Napisano: 2018-06-20 14:56:16
Z mojego doświadczenia lepiej wybierać producentów, którzy specjalizują się w produkcji okien z aluminium i znają się na wszystkich kwestiach związanych np. ze skutecznym uszczelnieniem czy termoizolacją tego typu konstrukcji. Okna na bazie aluminium wymagają bowiem odpowiednich izolatorów czy przekładek termicznych, żeby mogły spełniać kryteria związane m.in. ze współczynnikiem przenikania ciepła. Okna aluminiowe w standardach pasywnych można znaleźć między innymi w ofercie tej firmy: http://www.rim.com.pl/klient-indywidualny/ Warto ich polecić, bo mają bardzo duże doświadczenie.
Napisano: 2018-06-29 15:33:02
To prawda, okna aluminiowe są teraz produkowane w bardzo zaawansowanych technologiach, zapewniających ich wysokie parametry związane chociażby z energooszczędnością. Najlepiej jednak wybierać przebadane systemy, które mają odpowiednie certyfikaty. Wtedy ma się pewność, że kupuje się produkt, który spełni oczekiwania w 100%. Jak dla mnie taką zaufaną firmą jest np. Empol. http://empol.pl/aktualnosci Produkują okna i drzwi w sprawdzonych systemach Schuco, a to znana i zaufana marka.
Napisano: 2018-07-04 13:44:23
Na rynku jest sporo małych producentów okien i warto zwrócić uwagę na odpowiednie papierki potwierdzające cechy produktu. Nie tylko liczy się cena.
Napisano: 2018-07-10 08:53:57
Jak dla mnie okna z profilem aluminiowym to totalny hit - super właściwości, bardzo ładnie wyglądają i nie tracą właściwości. Sam postawiłem na nieco droższy wariant i jestem zadowolony.
Napisano: 2018-08-20 09:13:31
Polecam OknoPlus bardzo dobra polska marka są na rynku od dawna, wiem że parę lat temu to moja siostra ze szwagrem ich drzwi kupowali i ciągle im służą. Ja mam od nich okna aluminiowe radzą sobie bardzo fajnie w każdych warunkach. Jest w Krośnie ich przedstawiciel na Składowej, pan Max dobrze zorientowany w ofercie potrafi dobrać okna pod klienta i konkretną inwestycję.
Napisano: 2018-08-29 16:59:55
Jest dużo dobrych producentów stolarki okiennej, ważne, aby na oknach nie oszczędzać przesadnie, w tym wypadku cena idzie w parze z jakością. Ktoś wspominał wcześniej o drutexie, oni mają naprawdę dobre okna, ja zwróciłem na nie uwagę ze względu na większą powierzchnię szklenia i duży wybór kolorystyczny. Mają też modele aluminiowe, wydaje mi się, że to dobre rozwiązanie, bo okna są bardziej wytrzymałe, niż pcv i prezentują się zgrabniej.
Napisano: 2018-09-21 16:56:59
Produkcja okien aluminiowych wymaga sporo doświadczenia, więc warto raczej wybrać firmę, która się w tym specjalizuje i ma niezbędny know-how. Szczególnie dobrą jakość mają okna aluminiowe Schuco, są tak przemyślane żeby spełniać najwyższe wymagania cieplne. Z producentów tych okien można z czystym sumieniem polecić R&M Alufasady z Jędrzejowa, od lat specjalizują się w tym, co robią.
Napisano: 2018-09-26 14:25:56
Będę namawiał na stolarkę OknoPlus bardzo dobra jakość w nowoczesnej eleganckiej estetyce. Nam się ich okna balkonowe które kupowaliśmy w Warszawie w Protect bardzo podobają. Żadnych usterek nic nie pęka uszczelki trzymają klamki chodzą łatwo bez jakiś oporów i przeskakiwania