Do moich okien narożnych kupiłam parapety zewnętrzne PCV polskiej firmy Celko. Mam jednak problem - czy ktoś spotkał się z łącznikiem 90° do tych parapetów (grubość 8 mm, kapinos pod kątem prostym długość 40 mm). Może ktoś zna prosty sposób na połączenie tych parapetów i podzieli się nim ze mną?
Wszystkie tematy dotyczące stolarki. Drzwi zewnętrzne i wewnętrzne, okna fasadowe, okna dachowe, drzwi garażowe. Jakie wybrać? Gdzie kupić?
Łączenie parapetów zewnętrznych w oknie narożnym
Napisano: 2014-11-12 09:34:58
Wydaje mi się, że fachowiec nie będzie miał z tym problemów. Wystarczy tylko zrobić dobre nacięcia.
Napisano: 2014-11-13 10:57:29
Dziękuję peter za zainteresowanie, ale Twoja wiara w fachowów nie udziela się mi. To, że mam zrobić dokładne nacięcie pod kątem 45 stopni to wiem, ale chodzi mi o to czym skleić przeciętą powierzchnię - nie jest to jednolita masa, a spienione PCV.
Napisano: 2014-12-05 05:30:50
Ewo są specjalne kleje do łączenia PCV. Opcją też jest łącznik PCV do parapetów stalowych tylko nie wiem czy estetyka połączenia będzie ci odpowiadać.
Napisano: 2015-01-06 11:01:24
Edytowano: 2015-01-06 11:27:21
Łączniki przy połączeniu narożnym nic nie dają, jedynie docięcie pod kątem 45 stopni i klejenie klejem lub silikonem przyniosło by pożądany efekt.
POLECAM MAFIX Alkafen - profesjonalny klej do PCV W TUBCE 200 ml Jest bezbarwny i biały po wyschnięciu. Drugim sposobem jest poszukanie w okolicy specjalistów os spawania i klejenia zderzaków samochodowych. Mają oni specjalne preparaty lub też można by spróbować złączyć dwa parapety w gotowy moduł kątowy. Klej jest używany także oprócz zgrzewania do produkcji okien więc powinien się nadać
POLECAM MAFIX Alkafen - profesjonalny klej do PCV W TUBCE 200 ml Jest bezbarwny i biały po wyschnięciu. Drugim sposobem jest poszukanie w okolicy specjalistów os spawania i klejenia zderzaków samochodowych. Mają oni specjalne preparaty lub też można by spróbować złączyć dwa parapety w gotowy moduł kątowy. Klej jest używany także oprócz zgrzewania do produkcji okien więc powinien się nadać
Napisano: 2015-04-30 21:58:08
I koniecznie trzeba pamiętać o izolacji pod parapetem ze styropianu Knauf Therm Podłoga. Niweluje to powstanie liniowego mostka cieplnego pod samym oknem.