Witam,
był Pan od ocieplenia domu i twierdzi że ma bardzo dobre ceny (robocizna plus materiał)
styropian w kropki 12 cm
metr kwadratowy 70 zł ze strukturą
metr kwadratowy 50 zł w kleju
Jak to u Was wyglądało ? Dobre są te ceny ??
Jak ocieplić dom? Wełna mineralna a może styropian? Jaka elewacja? Tynk strukturalny?
Koszt ocieplenia
Napisano: 2014-06-18 12:41:18
czemu 12 cm a nie 20 cm ? Koszt robocizny taki sam kleju także .
Napisano: 2014-06-19 00:38:53
Ale styropian nie jest tani ,mati..
Napisano: 2014-06-19 08:35:01
Witam.
My z 12 przejdziemy na 15 cm styropianu.
Musisz jeszcze się upewnić co to za styropian - bo w kropki ok - ale jakie jego parametry.
Bo cena wydaje się średnia - teraz kwestia co on zakupi. A wiadomo, że każdy chce zarobić jak najwięcej.
Dla porównania - kupowałem teraz styropian grafitowy 032 niewielką ilość -cena 190zł/m3. Przy grubości 12 cm wyjdzie Ci z tego około 8m2 . Więc jest to warte przemyślenia.
Pozdrawiam
My z 12 przejdziemy na 15 cm styropianu.
Musisz jeszcze się upewnić co to za styropian - bo w kropki ok - ale jakie jego parametry.
Bo cena wydaje się średnia - teraz kwestia co on zakupi. A wiadomo, że każdy chce zarobić jak najwięcej.
Dla porównania - kupowałem teraz styropian grafitowy 032 niewielką ilość -cena 190zł/m3. Przy grubości 12 cm wyjdzie Ci z tego około 8m2 . Więc jest to warte przemyślenia.
Pozdrawiam
Napisano: 2014-06-19 21:49:52
Zgadzam się z marzena1202 - czytałem (tu: http://styronet.pl/styropian-w-kropki.html i w wielu innych miejscach), że kropki to bardziej marketing niż lepsze parametry. Trzeba po prostu porównać parametry: lambdę czy gęstość.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Napisano: 2014-06-20 12:39:33
no to jest wydatek i z tym się trzeba liczyć
Napisano: 2014-06-23 12:09:55
no i wszystko jasne...
Napisano: 2014-06-26 12:57:06
Edytowano: 2014-06-26 13:04:51
Odnośnie ceny 70 ze strukturą lub 50 z klejem to ceny są ok ale wszystko zależy od szczegółów takich jak jakość materiałów użytych do tych prac.
Styropian 12 cm ma niestety różne współczynniki od 0,033 grafitowy do 0,044 biały.
Styropian w kropki nic nie mówi bo jego współczynniki mogą się nadal wahać od 0,039 do 0,042
Kropki początkowo stosowała tylko Organika ale teraz robią to prawie wszyscy.
20 zł różnicy za materiał i robociznę wraz ze strukturą to też jest trochę za tanio.
Struktura akrylowa za m2 wychodzi na pewno więcej niż 10 - 12zł.
Do tego robocizna ok 15zł za m2
Tak więc wychodzi że materiał będzie niskiej jakości .......
Zyskujemy natomiast na podatku VAT gdyż fachowcy wezmą materiał na siebie i my zapłacimy tylko 8% a nie 23%
Przy takim rozliczeniu należy domówić się konkretnie odnośnie materiału jaki ma być używany do prac i dopiero wtedy negocjować cenę.
Radzę kontrolować etykiety na każdej paczce styropianu oraz datę produkcji tynku strukturalnego.
Styropian 12 cm ma niestety różne współczynniki od 0,033 grafitowy do 0,044 biały.
Styropian w kropki nic nie mówi bo jego współczynniki mogą się nadal wahać od 0,039 do 0,042
Kropki początkowo stosowała tylko Organika ale teraz robią to prawie wszyscy.
20 zł różnicy za materiał i robociznę wraz ze strukturą to też jest trochę za tanio.
Struktura akrylowa za m2 wychodzi na pewno więcej niż 10 - 12zł.
Do tego robocizna ok 15zł za m2
Tak więc wychodzi że materiał będzie niskiej jakości .......
Zyskujemy natomiast na podatku VAT gdyż fachowcy wezmą materiał na siebie i my zapłacimy tylko 8% a nie 23%
Przy takim rozliczeniu należy domówić się konkretnie odnośnie materiału jaki ma być używany do prac i dopiero wtedy negocjować cenę.
Radzę kontrolować etykiety na każdej paczce styropianu oraz datę produkcji tynku strukturalnego.
Napisano: 2014-11-17 09:10:30
nie którzy twierdzą że kropki nic nie daja ponieważ jest to poprostu przerobiony przemial ze starego pognnitego brudnego styropianu.Mój kolega pracował w warszawie na produkcji to tłumaczył mi że dużo jest styropianów z kropkami czarnymi które są poprostu przemiałem.
Napisano: 2015-01-06 11:35:54
Malinka1989 .... kropki według mnie nie są efektem przemiału ale przejścia lini technologicznej z produkcji styropianu grafitowego na normalny biały. Resztki i pozostałości po styropianie grafitowym w maszynach dawały taki efekt i aby nie marnować części produkcji lub tracić czas na gruntowne czyszczenia producenci z czasem wytworzyli swój charakterystyczny produkt.
Napisano: 2015-11-13 14:50:24
Koszt ocieplenia domu pod Warszawą 200 mkw.
Ile dobra ekipa bierze za metr?Ile czasu potrzebuję by przykleić i zaszpachlować styro
Ile dobra ekipa bierze za metr?Ile czasu potrzebuję by przykleić i zaszpachlować styro
Napisano: 2016-01-26 10:30:40
Nie pamiętam już ile wyszło łącznie za ocieplenie w całości, ale pamiętam, że sami załatwialiśmy materiały, bo znaleźliśmy tanią hurtownię w Krakowie (http://www.heban.net/) i dzięki temu sporo kasy zaoszczędziliśmy. A jeszcze mieli i chyba nadal mają centrum dociepleń, gdzie nam wszystko ładnie oszacowali i zaplanowali, także super obsługa.
Napisano: 2016-05-31 10:04:37
Nie sądziłem, że to takie kosztowne.
Napisano: 2016-05-31 13:58:24
Ocieplenie domu to dość duży wydatek, jednak zachęcam do kupowania materiałów dobrej jakości w systemie, co daje dużą gwarancje. Rekomendowanymi produktami na rynku może pochwalić się tylko Termo organika :)
Napisano: 2016-06-13 19:17:55
Wszystko zależy od firmy i mkw jakie posiadacie, ale ogólnie najlepsze produkty, materiały budowlane do dociepleń posiada firmy Bolix, [url=www.bolix.pl/]docieplenia[/url] które oni stosują są niesamowicie skuteczne, sami zobaczcie na ich ofertę i ciekawe rozwiązania w systemach dociepleń.
Napisano: 2016-07-01 14:55:55
Edytowano: 2016-07-01 14:56:51
to zależy głównie od metrażu i producenta. Wg mnie, przy wyborze materiałów dociepleniowych najmniej ważne są ceny, a to jakiej jakości jest produkt. My się zdecydowaliśmy na polską firmę i jesteśmy bardzo zadowoleni z efektu.
Napisano: 2016-07-19 15:24:45
No polska firma wydaje się być najlepszym wyborem więc myślę, że warto jest mieć to na uwadze.
Napisano: 2016-10-13 09:49:06
Myśmy z żoną u siebie na poddaszu postawili na izolację matą termoizolacyjną i jest okej. Dobrze się sprawdza jako ochrona przed nagrzewaniem się dachu. Do tej pory to mieliśmy latem po prostu Saharę w pokojach na górze, teraz w końcu da się tam normalnie funkcjonować. Tania i skuteczna izolacja. Zamawialiśmy przez serwis alufox.pl. Tu na pewno mają oryginalną.
Napisano: 2016-10-24 11:24:05
Polecałbym rozważyć technologię ocieplenia domu. Moim zdaniem najlepiej wypada izolacja natryskowa pianą poliuretanową. Wystarczy spojrzeć na parametry: http://izolacje-denex.pl/dlaczego-pur
Z pewnością gdy już zdecyduję się na ocieplenie domu to z wykorzystaniem właśnie takiej technologii.
Z pewnością gdy już zdecyduję się na ocieplenie domu to z wykorzystaniem właśnie takiej technologii.
Napisano: 2016-11-01 00:52:03
Proponuję skorzystać ze sprawdzonych styropianów Knauf Therm, które doskonale nadaja się na wykonanie izolacji wszystkich elementów budowlanych domu (fundamenty, ściany, stropy itp). Wsp. lambda dla styropianu Knauf Therm Ekspert Fasada wynosi już 0,031 W/mK, a więc jest jednym z najniższych z osiąganych przez jakiekolwiek inne materiały izolacyjne.