Temat rzeka. Jakie tynki? Cementowo wapienne czy gipsowe? Gładź czy bez gładzi? Podłogi: panele czy deski? A może deski na legarach? Jakie płytki? Zalety i wady różnych parapetów - drewnianych, kamiennych, z tworzyw sztucznych.
Blaty w kuchni
0
Napisano: 2015-09-28 15:55:28
Edytowano: 2015-09-28 15:59:05
Pewnie wielu z was ma w kuchni takie tradycyjne, drewniane blaty. A kto ma (i jakie) blaty niecodzienne? Beton? Kamień? Mi ostatnio wpadł w oko inny, ciekawy materiał. Spieki kwarcowe NEOLITH ( http://www.artcorestudio.pl/39-spieki-kwarcowe ) - to jakiś nowy materiał odporny na chemie, zimno, gorąco. Jest odporny na zarysowania. Wydaje się idealny do kuchni. Co o nim myślicie? No i pochwalcie się swoimi blatami :)
Napisano: 2015-10-01 08:45:10
Wolę blaty drewniane, bo jakoś cieplej jest w kuchni. Natomiast rzeczywiście blat kamienny jest super wytrzymały.
Napisano: 2015-11-30 18:48:43
Szukając blatu też wpadłam na temat spieków kwarcowych, ale nie mam doświadczenia. W kuchni mojej mamy od 7 lat pracuje się na blacie z kamienia, jestem zachwycona. U mnie już wkrótce też zagości granitowy blat. Największego plusy to fakt, że możesz na nim kroić, jest odporny na uszkodzenia, działanie wody i ciepła. Nie odkładam tylko na niego gorących garnków bo matowieje.
Napisano: 2016-01-20 16:50:00
Nie słyszałam o czymś takim.
Napisano: 2016-03-24 16:17:37
Dużo osób zachwala sobie blaty z kamienia, ale też coraz więcej osób decyduje się na blat z betonu architektonicznego, który jest teraz modny.
http://www.miastokobiet.pl/design-jutra-beton-architektoniczny-morgan-moller/
Nadaje się zarówno do nowych industrialnych wnętrz loftów jak i nowoczesnych mieszkań.
http://www.miastokobiet.pl/design-jutra-beton-architektoniczny-morgan-moller/
Nadaje się zarówno do nowych industrialnych wnętrz loftów jak i nowoczesnych mieszkań.
Napisano: 2016-03-25 13:25:52
Bardzo mi się podobają drewniane, ale żona bała sie takiego i mamy w końcu jakiś konglomerat. Z chęcią wymienię kiedyś na drewno :)
Napisano: 2016-04-07 15:12:05
drewno jest zdecydowanie lepszą opcją :)
Napisano: 2016-05-10 09:29:35
Drewno zawsze było eleganckie i funkcjonalne. Jedyna wada to jego trwałość. Co zaś się tyczy betonu architektonicznego, to wciąż jestem sceptyczny jednak przykładowe realizacje są mocno przekonywujące. W ogóle fajne rzeczy robią z betonu ci z morgan & moller. Dzięki za podpowiedź.
Napisano: 2016-08-22 10:19:50
Blaty z betonu dekoracyjnego to jak najbardziej dobry wybór. Niezależnie od stylistyki wnętrza, beton jest doskonałym wyborem. Możliwości projektowe dla podłóg, blatów, zlewozmywaków, a nawet mebli są ogromne.Pozwala na odpowiedni do projektu dobór kolorów, tekstur i form. To trwałość i niepowtarzalny wygląd dzięki odpowiednio dobranym produktom do dekoracji i zabezpieczania betonu. Inspiracje na www.posadzki.us
Napisano: 2016-10-11 17:12:55
Jeżeli faktycznie ma być to niecodzienny blat do kuchni, to polecam zastanowić się nad kamieniem naturalnym lub marmurem, które optycznie na pewno zrobią zdecydowanie największe wrażenie na każdym z gości jak i samych domownikach. Jedyny minus, to dosyć wysoka cena takich blatów.
Napisano: 2016-10-25 20:09:13
Wybór zależy od preferencji i zasobności portfela inwestora. Beton, marmury to materiały ciężkie i nie tylko w znaczeniu wagowym, ale swojej charakterystyki. Nie nadają się do każdej kuchni. Mimo, że marmur jest materiałem wytrzymałym. Beton jest cięższy w utrzymaniu. Drewno jest materiałem najbardziej uniwersalnym, ciepłym, subtelnym. Dobrze zabezpieczone, wy-sezonowane drewno przetrwa wiele lat.
Napisano: 2016-11-02 10:07:16
Też chciałam spieki kwarcowe, ale w ostateczności zdecydowałam się na bardziej dostępny produkt. Mam blat z granitu - IMPALA. Jest SUPER polecam!
Napisano: 2016-11-04 10:46:35
u nas się małżowina uparła na drewniany, szczerze powiem że się trochę obawiałem uszkodzeń i zarysowań, ale póki co daje radę. my mieliśmy na zamówienie od stolarza i pomalowaliśmy olejem vidaron w kolorze - fajnie wygląda, bo słoje widać a podobno bezpieczniejszy niż lakier (w końcu blat ma styczność z jedzeniem)
Napisano: 2016-12-03 09:45:33
Witajcie Drodzy Forumowicze, czy ktoś z Was posiada blat kuchenny z granitu szczotkowanego? Jestem już prawie zdecydowana na ten typ blatu, lecz byłabym niezmiernie wdzięczna za Waszą opinię co do funkcjonalności i utrzymania takiego blatu ze strukturą.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano: 2016-12-08 10:22:30
ja u siebie mam zwykły blat z płyty wiórowej i jest w porządku. nic sie nie rysuje, ale trzeba uważać i nie kroić na nim oczywiście. Wszystko jest wytrzymałe jeśli zachowujemy odpowiednią ostrożność
Napisano: 2016-12-08 13:26:16
Ja mam blat z granite. Granit , szczegolnie ciemny jest materialem bardzo trwalym, twardym, latwym w kontakcie z woda, latwy w czyszczeniu.
Granit szczotkowany mam moja siostra I bardzo chwali sobie jego uzytkowanie. Mysle ,ze roznica jest wyglad.
Ja lubie wyglad , naturalnie wypolerowanego kamienia I moim zdaniem, granit szczotkowany trac na atrakcyjnosc poprzez matowosc. W obsludze jest na pewno genialny
Granit szczotkowany mam moja siostra I bardzo chwali sobie jego uzytkowanie. Mysle ,ze roznica jest wyglad.
Ja lubie wyglad , naturalnie wypolerowanego kamienia I moim zdaniem, granit szczotkowany trac na atrakcyjnosc poprzez matowosc. W obsludze jest na pewno genialny
Napisano: 2016-12-08 13:30:38
Edytowano: 2016-12-08 13:31:37
Chcialam zdjecie wstawic ale chyba nie wiem jak
Napisano: 2019-12-27 10:30:56
tak to wygląda od strony projektowej www.kdmax.pl/projektowanie-blatu-kuchennego-w-kd-max/