Temat rzeka. Jakie tynki? Cementowo wapienne czy gipsowe? Gładź czy bez gładzi? Podłogi: panele czy deski? A może deski na legarach? Jakie płytki? Zalety i wady różnych parapetów - drewnianych, kamiennych, z tworzyw sztucznych.
Ogrzwanie podłogowe a płytki? odpalenie ogrzewania.
0
Napisano: 2018-06-19 10:48:56
Witam mam pytanie. Mam ogrzewanie podłogowe, i posadzki które mają ok 9mc. Pytanie czy można kłaść płytki a później odpalić ogrzewanie? Jakie macie doświadczenia.
Napisano: 2018-06-19 22:19:01
W moim przypadku dopiero po kilku dniach grzania posadzek przy 40 stopniach, posadzka (9-10cm) oddzieliła się od ścian, poszerzyła swoją dylatację na przecięciach i w niektórych miejscach powstały drobne rysy. Pomijam kwestie pozbycia się resztek wilgoci z dolnych części posadzek, ale płytki wg majstra mogłyby popękać
Napisano: 2018-09-26 22:11:04
A jaką najlepiej zastosować fugę do podłogi ogrzewanej w łazience, by też nic nie poodchodziło i nie popękało?
Napisano: 2018-09-27 11:51:41
trewq napisał:
Wybór fugi to niestety duże wyzwanie, jest tyle producentów, że nie wiadomo na kim się skupić, a dodatkowo w różnych sklepach każdy doradza coś innego..
A jaką najlepiej zastosować fugę do podłogi ogrzewanej w łazience, by też nic nie poodchodziło i nie popękało?
Wybór fugi to niestety duże wyzwanie, jest tyle producentów, że nie wiadomo na kim się skupić, a dodatkowo w różnych sklepach każdy doradza coś innego..
Napisano: 2018-09-27 14:06:20
trewq napisał:
Witaj,
Fuga to podłogi podgrzewanej musi być przystosowana do warunków jakie tworzy taki system. Najlepszym wyborem są fugi spełniające założenie CG2. Planujesz ogrzewanie podłogowe?
Pozdrawiam
Maciek
Doradca online Sopro Polska
Witaj,
Fuga to podłogi podgrzewanej musi być przystosowana do warunków jakie tworzy taki system. Najlepszym wyborem są fugi spełniające założenie CG2. Planujesz ogrzewanie podłogowe?
Pozdrawiam
Maciek
Napisano: 2018-09-27 21:56:21
Nie planuję, gdyż mam ogrzewaną podłogę. Opisałem w sumie sytuację, która nastąpiła kilka tygodni po wymianie płytek (kilka popękało z powodu upadku ciężkiego przedmiotu). Miałem wrażenie, że część fugi jakby..wystrzeliła? Chyba była źle zaaplikowana chociaż nie wiem. Wiem natomiast, że pan który u nas robił już więcej nic nie zrobi.
Napisano: 2018-09-28 22:04:29
trewq napisał:
Jeżeli w grę wchodziły uszkodzenia mechaniczne i upadek znacznego ciężaru na płytki to mogło dojść do wykruszenia się fugi. Są to niestety sytuacje niezależne od sposoby położenia spoiny. Najważniejsze jest to aby ewentualna nowa fuga była odpowiednio przygotowana, a spoiny dokładnie oczyszczone z pozostałości starego materiału.
Pozdrawiam
Maciek
Nie planuję, gdyż mam ogrzewaną podłogę. Opisałem w sumie sytuację, która nastąpiła kilka tygodni po wymianie płytek (kilka popękało z powodu upadku ciężkiego przedmiotu). Miałem wrażenie, że część fugi jakby..wystrzeliła? Chyba była źle zaaplikowana chociaż nie wiem. Wiem natomiast, że pan który u nas robił już więcej nic nie zrobi.
Jeżeli w grę wchodziły uszkodzenia mechaniczne i upadek znacznego ciężaru na płytki to mogło dojść do wykruszenia się fugi. Są to niestety sytuacje niezależne od sposoby położenia spoiny. Najważniejsze jest to aby ewentualna nowa fuga była odpowiednio przygotowana, a spoiny dokładnie oczyszczone z pozostałości starego materiału.
Pozdrawiam
Maciek
Napisano: 2018-09-30 20:34:40
Maćku, sytuacja inaczej wyglądała, może mało zrozumiale opisałem. Upadł ciężki przedmiot i popękały płytki i była cała wymiana płytek na podłodze. I przy nowo położonych płytkach fuga poodpryskiwała w większości miejscach. Dlatego tutaj się zastanawiałem czy to kwestia fugi czy fugo-majstra.
Napisano: 2018-09-30 22:36:26
trewq napisał:
Rozumiem, w takim razie może być to kwestia źle rozrobionej fugi, ponieważ sposób spoinowania nie powinien wpłynąć na tak znaczący ubytek fugi.
Pozdarawiam
Maciek
Maćku, sytuacja inaczej wyglądała, może mało zrozumiale opisałem. Upadł ciężki przedmiot i popękały płytki i była cała wymiana płytek na podłodze. I przy nowo położonych płytkach fuga poodpryskiwała w większości miejscach. Dlatego tutaj się zastanawiałem czy to kwestia fugi czy fugo-majstra.
Rozumiem, w takim razie może być to kwestia źle rozrobionej fugi, ponieważ sposób spoinowania nie powinien wpłynąć na tak znaczący ubytek fugi.
Pozdarawiam
Maciek
Napisano: 2018-10-01 14:36:48
Skoro jest tu doradca to może i ja się o coś zapytam. Będę remontował mieszkanie córce no i w pierwszej kolejności idzie łazienka i kuchnia. Może Pan mi coś polecić jaką fugę wybrać ? Nie wiem czy 1 rodzaj fugi sprawdzi się w obu pomieszczeniach.