Witam, chciałbym poznać wasza opinię na temat odzyskiwania energii ze słońca w domu. Liczę się z tym że taka inwestycja nie jest tania, ale chciałbym się dowiedzieć czy ona mi się szybko zwróci i zobaczę znaczącą różnicę w rachunkach. Widziałem też dachówkę która pochłania energię elektryczną (chyba tutaj link
) . Wydaje się to dość futurystyczne aczkolwiek może być bardzo użyteczne. Chciałbym poznać waszą opinię na temat instalacji fotowoltaiki w domu. Pozdrawiam
Prąd w Twoim domu. Planowanie gniazdek elektrycznych (potem zawsze ich brakuje). TV: Telewizja satelitarna, anteny, okablowanie. Instalacje wideo - wideodomofon. MONITORING WIDEO - ile kamer? Jaki rejestrator? ALARM: instalacja czujek i systemu monitoringu.
Fotowoltaika dla domu
0
Napisano: 2015-12-07 10:50:51
Edytowano: 2015-12-07 10:53:34
Napisano: 2015-12-07 11:11:10
Witam!
jestem goraca zwolenniczka fotowoltaiki, bo stwaza ona wiele mozliwosci.
niestety ludzie czesto myla fotowoltaike z kolektorami solarnymi do podgrzewania wody.
fotowoltaika produkuje prad. tych modulów jest na dachu zazwyczaj znacznie wiecej niz kolektorów na wode (wystaczy 2-4 sztuki).
dachówki z fotowoltaika sa mniej wydajne i czesto duzo drozsze od typowych modulów.
prad z fotowoltaiki mozna zuzyc na wlasne cele, jak i sprzedawac do elektrowni. najbardziej oplaca sie wlasne zuzycie. mozna nim np. grzac wode w zbiorniku buforowym.
jesli mamy taka instalacje bez akumulatorów, to wlasne zuzycie osiaga zwykle 30 procent produkcji.
trzeba pamietac, ze produkcja jest wtedy, gdy jest slonce. czyli glównie latem i glównie w poludnie.
zima zyski sa duzo mniejsze.
fotowoltaiki powinny byc zamontowane w absolutnie niezacienionym miejscu! to bardzo wazne. nawet kabel od instalacji, który gdzies sie poluzowal i rzuca ostry cien na moduly w pelnym sloncu jest w stanie uszkodzic moduly.
jesli nie dyponujemy takim miejscem, nalezy montowac moduly cienkowarstwowe, które lepiej znosza zacienienie.
w przyszlosci, dzieki szybko taniejacym akumulatorom, bedzie mozna korzystac z wlasnego pradu takze w nocy, a nawet tankowac samochód elektryczny :)
jestem goraca zwolenniczka fotowoltaiki, bo stwaza ona wiele mozliwosci.
niestety ludzie czesto myla fotowoltaike z kolektorami solarnymi do podgrzewania wody.
fotowoltaika produkuje prad. tych modulów jest na dachu zazwyczaj znacznie wiecej niz kolektorów na wode (wystaczy 2-4 sztuki).
dachówki z fotowoltaika sa mniej wydajne i czesto duzo drozsze od typowych modulów.
prad z fotowoltaiki mozna zuzyc na wlasne cele, jak i sprzedawac do elektrowni. najbardziej oplaca sie wlasne zuzycie. mozna nim np. grzac wode w zbiorniku buforowym.
jesli mamy taka instalacje bez akumulatorów, to wlasne zuzycie osiaga zwykle 30 procent produkcji.
trzeba pamietac, ze produkcja jest wtedy, gdy jest slonce. czyli glównie latem i glównie w poludnie.
zima zyski sa duzo mniejsze.
fotowoltaiki powinny byc zamontowane w absolutnie niezacienionym miejscu! to bardzo wazne. nawet kabel od instalacji, który gdzies sie poluzowal i rzuca ostry cien na moduly w pelnym sloncu jest w stanie uszkodzic moduly.
jesli nie dyponujemy takim miejscem, nalezy montowac moduly cienkowarstwowe, które lepiej znosza zacienienie.
w przyszlosci, dzieki szybko taniejacym akumulatorom, bedzie mozna korzystac z wlasnego pradu takze w nocy, a nawet tankowac samochód elektryczny :)
Napisano: 2015-12-07 15:26:39
Domekpasywny widać, ze juz znasz się na rzeczy. też czytałem dużo o tym, że zima mamy słabe pozyskanie prądu, ale warto to wykorzystać tak, że latem do elektrowni odsprzedajemy nadwyżke pradu a zimą dokupujemy. Zawsze najbardziej będzie się dogadać z elektrownia na rozliczenia 1 lub 2 razy w roku. Co do kosztów to zależy od potrzeb zużycia pradu, jak topiszą tutaj http://www.agropolska.pl/czytelnicy-nadeslali/artykuly/panele-sloneczne-nowe-mozliwosci-oszczedzania,13.html . Teraz jestem w trakcie umawiania spotkań z instalatorem zobaczymy co z tego wyjdzie.
Napisano: 2015-12-08 03:39:38
Edytowano: 2015-12-08 03:45:48
Net-metering czyli rozliczenia półroczne to fajna sprawa. Jest tylko jeden haczyk. Elektrownia oddaje nam prąd "netto". Za przesyły i tak trzeba płacić. Proszę sprawdzić rachunki za prąd. Można się zdziwić. Za sam prąd płacimy może połowę rachunku. Reszta to przyłącza, opłaty i głównie przesyły. Dlatego jestem zwolennikiem zużycia na własne potrzeby oraz akumulatorów, które to ułatwiają. Dodatkowo w razie awarii elektrowni, akumulatory zapewnią nam prąd na kilka godzin.
Obecnie jest wiele możliwości otrzymania dofinansowania instalacji. W ramach programu Prosument dotacja wynosi nawet 40 procent. Można zapytać w Banku ochrony Środowiska lub w Gminie i wojewódzkim urzędzie ochrony środowiska. Polecam!
Obecnie jest wiele możliwości otrzymania dofinansowania instalacji. W ramach programu Prosument dotacja wynosi nawet 40 procent. Można zapytać w Banku ochrony Środowiska lub w Gminie i wojewódzkim urzędzie ochrony środowiska. Polecam!
Napisano: 2015-12-13 22:30:39
Widzimy, że świadomość rośnie i pojawia się na forum coraz więcej wątków dotyczących fotowoltaiki. :) Jak trafnie zauważył "domekpasywny" najkorzystniej jest planować instalację pod własne zużycie, wówczas nie przepłacą Państwo za instalację, a nadwyżki będą mogli rozliczyć w net-meterignu, który zgodnie z ustawą ma obowiązywać od 1 stycznia 2016. Dokładne zasady rozliczeń net-meteringu nie są jeszcze znane, ale rzeczywiście opłat przesyłowych ze strony operatorów sieci nie unikniemy.
Gdyby mieli Państwo więcej pytań to zapraszamy na naszego bloga eksperckiego, a także zachęcamy do kontaktu. Postaramy się pomóc. Program Prosument z NFOŚiGW obecnie nie funkcjonuje, w przygotowaniu są nowe zasady i rynek czeka na wznowienie, ale inwestycje jak najbardziej można już planować. Warto pamiętać, że w fotowoltaice istotny jest dokładny projekt i unikanie zacienienia, na rynku jest wiele firm, które nie podchodzą do tematu z odpowiednią starannością i potem uzyski z instalacji nie spełniają oczekiwań. Proszę zadawać dużo pytań i pamiętać, że pełna i kompleksowa oferta powinna zawierać takie elementy, jak:
- dokładny audyt, ocenę możliwości technicznych i oczekiwań,
- indywidualny projekt z symulacją zacienienia,
- dobór odpowiednich podzespołów,
- pomoc przy pozyskaniu dotacji,
- dostawę i montaż (warto poszukać instalatorów z Certyfikatem Urzędu Dozoru Technicznego),
- kompletną dokumentację,
- pomoc i koordynację przy procesie przyłączenia instalacji do sieci,
- gwarancję na montaż i podzespoły,
- serwis i opiekę pogwarancyjną.
Gdyby mieli Państwo więcej pytań to zapraszamy na naszego bloga eksperckiego, a także zachęcamy do kontaktu. Postaramy się pomóc. Program Prosument z NFOŚiGW obecnie nie funkcjonuje, w przygotowaniu są nowe zasady i rynek czeka na wznowienie, ale inwestycje jak najbardziej można już planować. Warto pamiętać, że w fotowoltaice istotny jest dokładny projekt i unikanie zacienienia, na rynku jest wiele firm, które nie podchodzą do tematu z odpowiednią starannością i potem uzyski z instalacji nie spełniają oczekiwań. Proszę zadawać dużo pytań i pamiętać, że pełna i kompleksowa oferta powinna zawierać takie elementy, jak:
- dokładny audyt, ocenę możliwości technicznych i oczekiwań,
- indywidualny projekt z symulacją zacienienia,
- dobór odpowiednich podzespołów,
- pomoc przy pozyskaniu dotacji,
- dostawę i montaż (warto poszukać instalatorów z Certyfikatem Urzędu Dozoru Technicznego),
- kompletną dokumentację,
- pomoc i koordynację przy procesie przyłączenia instalacji do sieci,
- gwarancję na montaż i podzespoły,
- serwis i opiekę pogwarancyjną.
Napisano: 2015-12-14 18:24:53
W jednej z hurtowni elektrycznej w Gdańsku widziałem ofertę na zestaw paneli 3 KW z inwerterem i zabezpieczeniami w cenie 9900 netto, Koszt instalacji ,kabli i dokumentacji to ok 2-2,5 tyś zł. 12 paneli po 250W. Chyba się opłaca.
Napisano: 2015-12-14 23:09:47
@jarkogd - trudno powiedzieć, czy to korzystna oferta - zależy jakie to są podzespoły. Warto również pamiętać, że kupując sprzęt osobno należy zapłacić 23% podatku VAT, a gdy osoba fizyczna zakupuje taki zestaw wraz z montażem, wówczas firma instalacyjna może do całości doliczyć jedynie 8% podatku VAT. Wielu dostawców oszczędza również na zabezpieczeniach - dobrze sprawdzić, co dokładnie jest w takim zestawie.
Napisano: 2016-02-02 15:46:27
Hmm, troszke przereklamowane pierwsza z brzegu oferta na 3kW circa 17 kpln koszt kwh 0.3 pln, zakladajac 12 h pracy dziennie (co nie jest prawda), zakladajac brak awarii i stalosc parametrow pracy (co tez nie jest prawda) 17000/0.3/12/24/365 = 12.9 lat na zwrot inwestycji...
Raczej sztuka dla sztuki bo produkcja jest kiedy zapotrzebowanie male a odsprzedaz jeszcze bardziej zmniejsza rentownosc.
Raczej sztuka dla sztuki bo produkcja jest kiedy zapotrzebowanie male a odsprzedaz jeszcze bardziej zmniejsza rentownosc.
Napisano: 2016-10-28 14:43:29
Naturalnie, że ta inwestycja nie jest tania jednak bardzo się opłaca. Ja zdecydowanie popieram ekologiczne rozwiązania, szczególnie jeśli chodzi o fotowoltaikę. W razie posiadanych nadwyżek można je sprzedać, chociaż to jest uregulowane prawnie. Ja dużo wiedzy brałam z http://wlasnyprad.eu Są tam osoby, które fajnie wytłumaczą i pomogą. Popieram jednak przedmówce, że wart sprawdzić jak duże masz zapotrzebowanie na prąd i ile pobierają wszelkie sprzęty.
Napisano: 2016-11-21 09:37:58
Zastanawiam się na zakupem zestawu fotowoltaicznego http://ozeshop.pl/zestawy-fotowoltaiczne/87-zestaw-fotowoltaiczny-3-kw.html zastanawiam się jednak czy nie taniej wyjdzie mnie taki zestaw dobrać samemu? czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto posiada już fotowoltaikę na użytek domowy?
Napisano: 2017-01-31 09:49:12
bielunr napisał:
Witaj
Jeżeli nadal szukasz odpowiedzi napisz - mail roman1953@onet.pl
Zastanawiam się na zakupem zestawu fotowoltaicznego http://ozeshop.pl/zestawy-fotowoltaiczne/87-zestaw-fotowoltaiczny-3-kw.html zastanawiam się jednak czy nie taniej wyjdzie mnie taki zestaw dobrać samemu? czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto posiada już fotowoltaikę na użytek domowy?
Witaj
Jeżeli nadal szukasz odpowiedzi napisz - mail roman1953@onet.pl
Napisano: 2017-11-15 17:01:48
Edytowano: 2018-04-18 19:25:48
.....
Napisano: 2018-04-18 19:26:41
bielunr napisał:
może i taniej, ale kto pamiętaj, że potem dochodzą koszty serwisu, czy chociażby taka rzecz jak gwarancja producenta, której tutaj mieć nie będziesz, a są tacy, którzy dają nawet 10 lat gwarancji.
może i taniej, ale kto pamiętaj, że potem dochodzą koszty serwisu, czy chociażby taka rzecz jak gwarancja producenta, której tutaj mieć nie będziesz, a są tacy, którzy dają nawet 10 lat gwarancji.
Napisano: 2018-07-27 11:56:33
domekpasywny napisał:
Niestety są często mylone, a kolektory słoneczne w domku jednorodzinnym, gdzie nie występuje duże zużycie ciepłej wody nie opłacają się ze względów ekonomicznych. Tym bardziej, jeżeli stosujemy pompę ciepła, która zasila także układ CWU. Wyprodukowanie ciepłej wody przez pompę ciepła jest na tyle tanie, że instalacja kolektorów w takim przypadku zwraca się w ok.
Witam!jestem goraca zwolenniczka fotowoltaiki, bo stwaza ona wiele mozliwosci.niestety ludzie czesto myla fotowoltaike z kolektorami solarnymi do podgrzewania wody.
Niestety są często mylone, a kolektory słoneczne w domku jednorodzinnym, gdzie nie występuje duże zużycie ciepłej wody nie opłacają się ze względów ekonomicznych. Tym bardziej, jeżeli stosujemy pompę ciepła, która zasila także układ CWU. Wyprodukowanie ciepłej wody przez pompę ciepła jest na tyle tanie, że instalacja kolektorów w takim przypadku zwraca się w ok.
Napisano: 2018-09-24 13:38:22
Może nie jest tania, ale inwestycja zwróci się. Co prawda po kilku latach, ale jednak :) Ja mam w domku jednorodzinnym zamontowane kolektory przez pvprojekt.com. I ta firma oszacowała, że po około 10 lat inwestycja na pewno się zwróci. Zobaczymy :)
Napisano: 2018-09-26 13:23:54
Należy sobie uświadomić, że kolektory słoneczne podgrzewają tylko i wyłącznie ciepłą wodę użytkową - co stanowi ok. 10% energii potrzebnej do ogrzania budynku. Do tego należy wziąć także pod uwagę, że działają tylko latem (pół roku). Wynika z tego, że kolektory słoneczne są w stanie zabezpieczyć ok. 5% energii potrzebnej do ogrzania budynku oraz ciepłej wody użytkowej – co jest wartością znikomą.
Napisano: 2018-12-10 11:24:32
Fotowoltaika jak najbardziej na plus. Ja jestem zadowolony, u nas mamy panele od https://www.oze-biomar.pl/
Napisano: 2019-08-30 21:34:47
Hej.
Jestem na progu zdecydowania się instalacji PV na moim domku. I już przyglądam się do wykonawców. Co myślicie o firmie FESTE ?: https://feste.pl/
Jestem na progu zdecydowania się instalacji PV na moim domku. I już przyglądam się do wykonawców. Co myślicie o firmie FESTE ?: https://feste.pl/
Napisano: 2019-11-22 06:17:08
Jeśli chodzi o firmę godną polecenia, to na pewno jest nią Eco Voltaika - http://ecovoltaika.eu/ . Ma 10 letnie doświadczenie, zatrudnia profesjonalistów, mają sprawdzonych dostawców. Poza tym zajmują się nie tylko samym montażem, ale także wykonaniem projektu, przygotowaniem potrzebnej dokumentacji, pomagają skorzystać z dotacji (jeśli w danym momencie jest taka możliwość), a także serwisują instalację i dostarczają programy do monitorowania jej pracy.
Napisano: 2020-02-28 15:53:07
Panele mam już około dwa lata i jest wszystko OK. Firma PV Projekt zaproponowała monitoring i to był dobry wybór - na bieżąco wiem, jak działa mój system. Póki co, wszystko zgodnie z założonym na początku planem, a są miesiące że produkcja jest wyższa niż przewidywaliśmy