Zapraszam osoby chętne do dyskusji.
Ja w większości mam już kable położone w domu, tj niskoprądowe sterowanie światłem. Sterowanie czerpnia/GWC, zbieranie danych z paneli fotowoltaicznych, sterowanie gniazdami, sprawdzanie temperatury w poszczególnych pomieszczeniach.
Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły aby na etapie układania kabli coś gdzieś dołożyć.
Pozdrawiam
Michał
Prąd w Twoim domu. Planowanie gniazdek elektrycznych (potem zawsze ich brakuje). TV: Telewizja satelitarna, anteny, okablowanie. Instalacje wideo - wideodomofon. MONITORING WIDEO - ile kamer? Jaki rejestrator? ALARM: instalacja czujek i systemu monitoringu.
Inteligentna instalacja
0
Napisano: 2014-07-02 14:52:12
Napisano: 2014-12-22 14:01:49
Popytaj lepiej na forum elektroda.
Napisano: 2015-03-22 09:05:49
W obecnych systemach jakimś nieporozumieniem jest konieczność konfiguracji i instalacji przez wykwalifikowanego elektryka, w internecie jest mnóstwo informacji o możliwych konfiguracjach, a w miarę aktywna społeczność jest w stanie wytworzyć dużo więcej rozwiązań niż nawet najlepszy instalator. W tej kategorii na razie niedoścignione jest Fibaro http://www.fibaro.com , ze swoim systemem bezprzewodowym, który można konfigurować każdy użytkownik za pomocą zwykłego interfejsu webowego.
Napisano: 2015-03-24 16:22:05
Bardzo ciekawe rozwiązanie. Ale jeszcze troszkę za drogie na moją kieszeń. Do swojego domu korzystałem z usług elektro-sanit.pl. Wszystko przebiegło szybko i sprawnie. Instalacja elektryczna sprawdza się bardzo dobrze.
Napisano: 2015-12-27 19:19:06
Edytowano: 2015-12-27 19:20:06
Najlepiej na tym etapie o wszystkim pamiętać kiedy ja robiłam sobie instalacje sterowania roletami, musiałam na nowo kuć. Oczywiście nie ja kułam tylko firma która zrobiła mi całą tą instalacje https://www.sabur.com.pl/zastosowania/rozwiazania-dla-branz/automatyka-budynkowa/ bardzo dobrzy fachowce , ale z bałaganem to już sama musiałam sobie poradzić :)
Napisano: 2016-01-28 12:57:16
Edytowano: 2016-01-28 12:57:51
Jesli chodzi o instalacje alarmowe to ja polecam firme Security Systems (http://wloclawek.alarmyinstalacje.pl ). Maja naprawde wiele ciekawych i innowacyjnych rozwiazan, w niewygorowanych cenach.
Napisano: 2016-02-23 09:39:34
Edytowano: 2016-02-23 09:40:24
Na stronie http://www.ligeroo.pl/ mają fajny system inteligentnego domu. Na prawdę super gadżet.
Napisano: 2016-04-14 09:30:05
Edytowano: 2016-04-14 09:31:06
Posiada ktoś system inteligentnego domu? Podobno można sporo zaoszczędzić na energii i koszt instalacji dość szybko się zwraca. Rozważam ofertę espider.com.pl
Napisano: 2016-04-19 08:37:24
System inteligentnego domu jest bardzo dobrym rozwiązaniem - na pewno ma więcej zalet niż wad. W zasadzie jedyna jego wada, to cena. Jednak warto oszczędzać pieniądze na taki system http://budynekinteligentny.eu/ ponieważ kwestie bezpieczeństwa i wygody są przecież kluczowe.
Napisano: 2016-10-31 17:09:18
Edytowano: 2016-10-31 17:09:53
Ale cena w porownaniu do komfortu i bezpieczenstwa - to nie robi przeciez takiej duzej roznicy. Instalacje mamy praktycznie na cale zycie przeciez. Jesli poszukujecie firmy, ktora ma w swojej ofercie alarmy i nie tylko - to moze firma Nice bedzie dobrym pomyslem? Spojrzcie sami: http://www.nice.pl/Sklep - oferte maja naprawde bogata.
Napisano: 2016-11-06 21:53:25
Inteligenty dom bardzo często kojarzy się z drogą inwestycją nie tylko ze względu na koszt samych modułów ale i koszt okablowania często jest wymagany przy tego typu instalacjach.
Nie mniej, aktualnie na rynku jest wiele systemów opartych o np. o sieć Z-Wave co ułatwia i ogranicza koszta związane z okablowaniem.
Kolejny aspekt to centralka, która jest często jednym z największych kosztów całej instalacji.
Jeśli jesteś jeszcze na etapie układania przewodów skup się właśnie na systemach bezprzewodowych.
Pomyśl o automatycznym otwieraniu bramy, garażu, rolet okiennych.
Sterowaniu oświetleniem - przemyśl gdzie będzie wymagana instalacja 12V a gdzie 230V.
Polecam Ci też moduły Blebox (www.incorsklep.pl/blebox). Moduły są stosunkowo tanie, komunikacja jest bezprzewodowa po sieci WiFi - a taką z pewnością będziesz miał!
Nie potrzebujesz pilotów i dodatkowego osprzętu do sterowania - wystarczy Ci telefon z systemem Android/iOs lub po prostu sterujesz z komputera. Instalacja nie wymaga centralki więc koszt znów jest dużo mniejszy.
Na stronie którą podałem jest blog gdzie są opisy systemu a i na naszym blogu na forum pojawią się wpisy dot. systemu Blebox.
Nie mniej, aktualnie na rynku jest wiele systemów opartych o np. o sieć Z-Wave co ułatwia i ogranicza koszta związane z okablowaniem.
Kolejny aspekt to centralka, która jest często jednym z największych kosztów całej instalacji.
Jeśli jesteś jeszcze na etapie układania przewodów skup się właśnie na systemach bezprzewodowych.
Pomyśl o automatycznym otwieraniu bramy, garażu, rolet okiennych.
Sterowaniu oświetleniem - przemyśl gdzie będzie wymagana instalacja 12V a gdzie 230V.
Polecam Ci też moduły Blebox (www.incorsklep.pl/blebox). Moduły są stosunkowo tanie, komunikacja jest bezprzewodowa po sieci WiFi - a taką z pewnością będziesz miał!
Nie potrzebujesz pilotów i dodatkowego osprzętu do sterowania - wystarczy Ci telefon z systemem Android/iOs lub po prostu sterujesz z komputera. Instalacja nie wymaga centralki więc koszt znów jest dużo mniejszy.
Na stronie którą podałem jest blog gdzie są opisy systemu a i na naszym blogu na forum pojawią się wpisy dot. systemu Blebox.
Napisano: 2017-06-14 14:15:57
Edytowano: 2017-06-14 14:18:18
Niby można liczyć na szczęście itd. itp., ale jakoś spokojniej spałbym, gdyby ktoś, lub coś by nade mną i moją rodziną czuwało. Inteligentny dom, „iDom” itd. Można się śmiać, ale jak ktoś miał przygodę z włamaniem to z marszu inaczej patrzy na tę sprawę. A zabranie do ręki rachunku za ogrzewanie czasami przyprawia o palpitację serca. Sam długo sceptycznie patrzyłem na sprawę inteligentnego domu. Do czasu, jak w mojej dzielnicy nie była kumulacja pecha. Z lewej strony spaliło się sąsiadowi poddasze, a naprzeciwko było włamanie. W obu przypadkach nikogo nie było w domu. A tak, czujka by popikała, dała cynk właścicielowi i by było po sprawie. Teraz rozglądam się za jakimś dobry systemem i rozważam Fibaro. Teraz tylko znaleźć czas i zabezpieczyć się przed nieszczęściem. Nie chcę kusić losu.
Napisano: 2017-06-27 18:49:14
Nie sztuka wybudować taki dom, sztuka go utrzymać. I teraz pytanie - czy jeżeli cos się stanie to elektryk typu http://www.elektryk-krakow.net/ sobie z tym poradzi? Czy będzie to bardzo skomplikowane?
Tak dla sprostowania - link jest do najlepszego elektryka w Krakowie - czy taki człowiek sobie z tym wszystkim poradzi?
Tak dla sprostowania - link jest do najlepszego elektryka w Krakowie - czy taki człowiek sobie z tym wszystkim poradzi?
Napisano: 2017-10-04 09:57:58
Ja bym nie ufał internetowi, bo można tam znaleźć sporo mylnych informacji, napisanych przez domorosłych "ekspertów", którzy wprowadzają w błąd swoimi radami. Nie ma też sensu zabierać się za tak skomplikowane instalacje na własną rękę, jeśli nie posiada sie fachowej wiedzy i przygotowania (i nie, dwa artykuły na krzyż tutaj nie wystarczą). Ja zawsze zwracam się do specjalistów z http://solidneinstalacje.pl/ i oni dopiero dokonują oględzin i montażu. To najbezpieczniejsze rozwiązanie.
Napisano: 2018-03-20 13:25:19
Witam,
Jestem studentką marketingu i zarządzania i jednym z zadań zaliczeniowych jakie otrzymałam jest przeprowadzenie ankiety badającej poziom wykorzystania technologii inteligentnych domów wśród konsumentów. Bardzo proszę wszystkich forumowiczów o pomoc w realizacji zadania: http://bit.ly/AnkietaSmartHome
W nagrodę za poświęcone 5 minut na wypełnienie ankiety oferuję kupon rabatowy na zakup sprzętu smart home od zaprzyjaźnionej firmy 😊
Jestem studentką marketingu i zarządzania i jednym z zadań zaliczeniowych jakie otrzymałam jest przeprowadzenie ankiety badającej poziom wykorzystania technologii inteligentnych domów wśród konsumentów. Bardzo proszę wszystkich forumowiczów o pomoc w realizacji zadania: http://bit.ly/AnkietaSmartHome
W nagrodę za poświęcone 5 minut na wypełnienie ankiety oferuję kupon rabatowy na zakup sprzętu smart home od zaprzyjaźnionej firmy 😊
Napisano: 2018-06-01 12:52:11
Witam
Z bardzo niedobrego doświadczenia mogę pisać tylko tyle, że w ogóle nie mogę polecić systemu NEXWELL. Już trzy lata mieszkam w moim domu we Wrocławiu, gdzie zainstalowaliśmy system NEXO z firmy NEXWELL.
Jeżeli budowałbym znowu, wtedy absolutnie wyłącznie bez instalacji inteligentnego domu a tylko w sposób tradycyjny. Dzięki firmie NEXWELL.
Do tej pory system Nexo nie funkcjonuje do końca dobrze i mamy dużo usterek w systemie. Częsciowo musiałem sam szukać przyczyń problemów, bo w ogóle nie ma albo bardzo słabe wsparcie z firmy NEXWELL.
Jeżeli reklamuje coś, wtedy nie ma odpowiedzi z firmy Nexwell i w końcu muszę grozić prawnikiem a to też pomoże tylko częściowo. Mailowo właściciel firmy Nexwell napisał mnie, że będą odpowiedzieć lub reagować na moje e-maile lub reklamacje podczas 3 do 5 dni a to po prostu nieprawda.
Niestety firma Nexwell traktuje klienci bardzo z góry i zostaje kliencie sam z problemami.
Muszę powiedzieć, że instalacja systemu NEXWELL był największą pomyłką i najgorszą moją decyzją podczas budowy tego domu. Żadna firma, która budowała coś w tym domu pokazywała nam taki bardzo niedobry serwis i takie traktowanie klientów z góry jak firma Nexwell.
Przepraszam za możliwe błędy ortograficzne lub gramatyczne, bo jestem opcokrajowcem.
Chętnie piszę więcej o moich dobrych i niedobrych doświadzeniach, jesli są pytania. Proszę wtedy o kontakt przez matthias_grziwa@web.de.
Podsumująco osobiście mogę powiedzieć tylko, że usilnie odradzam instalację systemy z firmy NEXWELL a nawet w ogóle systemy inteligentnego domu. Szkoda pienędzy i nerwów a co będzie za parę lat, jeśli już teraz tak dużo problemów? Proszę uważać, że piszę to według moich doświadczeń i to nie musi mieć powszechnego obowiązywania.
Pozdrawiam.
Z bardzo niedobrego doświadczenia mogę pisać tylko tyle, że w ogóle nie mogę polecić systemu NEXWELL. Już trzy lata mieszkam w moim domu we Wrocławiu, gdzie zainstalowaliśmy system NEXO z firmy NEXWELL.
Jeżeli budowałbym znowu, wtedy absolutnie wyłącznie bez instalacji inteligentnego domu a tylko w sposób tradycyjny. Dzięki firmie NEXWELL.
Do tej pory system Nexo nie funkcjonuje do końca dobrze i mamy dużo usterek w systemie. Częsciowo musiałem sam szukać przyczyń problemów, bo w ogóle nie ma albo bardzo słabe wsparcie z firmy NEXWELL.
Jeżeli reklamuje coś, wtedy nie ma odpowiedzi z firmy Nexwell i w końcu muszę grozić prawnikiem a to też pomoże tylko częściowo. Mailowo właściciel firmy Nexwell napisał mnie, że będą odpowiedzieć lub reagować na moje e-maile lub reklamacje podczas 3 do 5 dni a to po prostu nieprawda.
Niestety firma Nexwell traktuje klienci bardzo z góry i zostaje kliencie sam z problemami.
Muszę powiedzieć, że instalacja systemu NEXWELL był największą pomyłką i najgorszą moją decyzją podczas budowy tego domu. Żadna firma, która budowała coś w tym domu pokazywała nam taki bardzo niedobry serwis i takie traktowanie klientów z góry jak firma Nexwell.
Przepraszam za możliwe błędy ortograficzne lub gramatyczne, bo jestem opcokrajowcem.
Chętnie piszę więcej o moich dobrych i niedobrych doświadzeniach, jesli są pytania. Proszę wtedy o kontakt przez matthias_grziwa@web.de.
Podsumująco osobiście mogę powiedzieć tylko, że usilnie odradzam instalację systemy z firmy NEXWELL a nawet w ogóle systemy inteligentnego domu. Szkoda pienędzy i nerwów a co będzie za parę lat, jeśli już teraz tak dużo problemów? Proszę uważać, że piszę to według moich doświadczeń i to nie musi mieć powszechnego obowiązywania.
Pozdrawiam.
Napisano: 2018-06-02 15:03:22
System inteligentnego domu nigdy się nie zwrócą. Podobnie jak z systemami słonczenym do CWu lub energi elektorycznej. To są spore pieniadze wydane po to, aby być na czasie, dla tych co lubią nowinki technologiczne. Zazwyczaj zwykly uzytkownik nie jest w stanie tego ogarnąć, potrzebuje nieustannego wsparcia firm instalacyjnych za co zazwyczaj musi płacić. Są oczywiście zalety, ale bez szaleństwa. Marketing robi swoje, dlatego warto się zastanowić, aby nie być rozczarowanym...
Napisano: 2019-02-24 13:46:18
A macie u was w domach instalacje fotowoltaiczne? U nas jest od oze biomar i powiem wam, że jesteśmy naprawde zadowoleni :)
Napisano: 2019-08-26 10:39:01
Zapraszam do korzystania z [URL=http://autoskup-szczecin.eu/skup-samochodow-gorzow.php]skup samochodów Gorzów[/URL]
Napisano: 2019-11-22 05:47:50
Edytowano: 2019-11-22 05:48:52
Jeśli ktoś faktycznie czuje się na siłach samemu zrobić taką instalację, to fajnie. My jednak woleliśmy zatrudnić do tego specjalistów, czyli firmę MG System - https://www.montazalarmow.com.pl/ . Dzięki temu praktycznie o nic nie musieliśmy się martwić, bo firma zatrudnia doświadczonych pracowników, z wszystkimi wymaganymi uprawnieniami. Zajęli się montażem systemu domu inteligentnego, a także instalacji alarmowej i monitoringu.