Prąd w Twoim domu. Planowanie gniazdek elektrycznych (potem zawsze ich brakuje). TV: Telewizja satelitarna, anteny, okablowanie. Instalacje wideo - wideodomofon. MONITORING WIDEO - ile kamer? Jaki rejestrator? ALARM: instalacja czujek i systemu monitoringu.
Inteligentne instalacje - warto?
0
Napisano: 2015-03-26 10:20:07
Chciałabym podpytać nieco osoby, które zdecydowały się na położenie systemów inteligentnej instalacji w swoim domu. Obecnie jestem na etapie budowy swojego domu i rozważam opcję położenia takiego systemu u siebie. Zastanawiam się jednak czy rzeczywiście inteligentne instalacje pozwalają zaoszczędzić energię? Co z bezpieczeństwem takiego domu? Czy zdarzają się awarie? Wasze opinie oraz doświadczenia z nimi związane będą dla mnie bardzo pomocne.
Napisano: 2015-04-21 08:14:25
Inteligentny dom daje przede wszystkim niesamowite poczucie bezpieczeństwa. Poza tym można sporo zaoszczędzić dzięki temu, że każde pomieszczenie może mieć zaprogramowaną swoją indywidualną temperaturę. Rachunki w ciągu sezonu spadły o prawie 30%. Awaryjność systemu praktycznie nie występuje (ja mam w standardzie KNX i przez kilka lat jeden raz coś tam się zawiesiło), zmiany funkcji są programowane zdalnie przez inżyniera firmy Inteligentny Budynek, która mi instalowała praktycznie od ręki. Jeśli zabraknie prądu, system działa podtrzymywany przez baterie UPS a po powrocie zasilania wraca do swoich ustawień. Poza tym taka instalacja jest niezwykle komfortowa w obsłudze. Polecam
Napisano: 2015-05-10 11:10:31
Zeby informacja byla pelna Elizo, musialabys podac ile to jest w kwocie to 30% vs. koszt inwestycji, co wiecej nie trzeba tego, zeby wysterowac osobno pokoje, a i oszczednosci zaleza od zastosowanego zrodla ogrzewania i to baardzo.
Sam instaluje sobie elementy "ynteligentnego domu" (swoja droga jak to bywa rozbuchana nazwa - bardziej pasuje zautomatyzowany dom) na bazie Wago PLC.
1) Koszt materialu mozesz sprawdzic na moim blogu (nie kupilem jeszce wszystkiego ale wiekszosc juz jest)
2) Podniesiony koszt okablowania/przewodow (najmniej tu znaczacy)
W sumie po krotkiej inwestygacji moge powiedziec, ze dla srednich i srednio duzych inwestycji ceny o jakich sie dowiedzialem to od 50 do 100 000 PLN za calosc z robocizna - ale te instalacje byly mniejsze od tej jaka planuje.
W znaczna oszczednosc (po zbilansowaniu z kosztem inwestycji) nie wierze - tak jak z pompami ciepla i rekuperacja
ja tu widze glowy zysk w komforcie zycia, a zwrot to przy 10-20 latach jesli nie bedzie wiekszych (kossztownych) awarii.
Sam instaluje sobie elementy "ynteligentnego domu" (swoja droga jak to bywa rozbuchana nazwa - bardziej pasuje zautomatyzowany dom) na bazie Wago PLC.
1) Koszt materialu mozesz sprawdzic na moim blogu (nie kupilem jeszce wszystkiego ale wiekszosc juz jest)
2) Podniesiony koszt okablowania/przewodow (najmniej tu znaczacy)
W sumie po krotkiej inwestygacji moge powiedziec, ze dla srednich i srednio duzych inwestycji ceny o jakich sie dowiedzialem to od 50 do 100 000 PLN za calosc z robocizna - ale te instalacje byly mniejsze od tej jaka planuje.
W znaczna oszczednosc (po zbilansowaniu z kosztem inwestycji) nie wierze - tak jak z pompami ciepla i rekuperacja
ja tu widze glowy zysk w komforcie zycia, a zwrot to przy 10-20 latach jesli nie bedzie wiekszych (kossztownych) awarii.
Napisano: 2015-07-15 14:46:35
Edytowano: 2015-07-15 14:47:14
Fotowoltaika jak najbardziej się opłaca. Warto w nią inwestować, bo koszty fajnie się zwracają. Na stronie Emiter są fajnie opisane takie instalacje i kolektory słoneczne rożnych firm.
Napisano: 2015-08-26 16:02:05
Ja mam jedynie inteligentne rolety Bubendorff, których wspomniany wyżej Inteligentny Budynek z Warszawy jest wyłącznym dystrybutorem w Polsce. Chciałem zamówić u nich cały system KNX, ale wówczas musiałbym kuć w ścianach, żeby położyć wszystkie kable. Rolety solarne na szczęście nie potrzebują żadnych przewodów, a na dodatek mogę nimi sterować z telefonu, bo zastosowałem bezprzewodowy system inteligentnego domu Fibaro, który również nie wymaga żadnego, dodatkowego okablowania.
Napisano: 2015-11-04 10:04:07
Niektóre rzeczy są naprawdę bardzo przydatne. Zajrzyj np. tutaj http://dom-inteligentny.pl Można tam kupić moduły sterujące, czujniki ruchu czy kamery mocno poprawiające bezpieczeństwo. Coraz więcej osób korzysta z tego typu rozwiązań, bo nie są już tak drogie jak kiedyś, a znacząco podnoszą komfort życia i bezpieczeństwo.
Napisano: 2015-11-26 23:56:22
Jakiś czas temu zainwestowałem w inteligentny system w domu. Mam zintegrowane funkcje bram garażowych, rolet, oświetlenia, ogrzewania i alarmu. Bardzo poprawia to komfort, ale też muszę przyznać, jest ekonomiczne - rachunki znacząco się zmniejszyły. Cały system nie zrujnował mnie finansowo, a dzięki niemu żyje mi się znacznie wygodniej. Polecam stronę majca.technology, bardzo profesjonalnie się zajmują tematem.
Napisano: 2016-01-12 09:03:00
Tez posiadam inteligentny system w swoim domu od firmy Vigaldo. Mogę z jednego miejsca sterować zasłonami, temperaturą i alarmem. To znacznie ułatwia życie.
Napisano: 2016-02-23 09:49:58
Dobry jest system FIBARO dostępny na stronie http://www.ligeroo.pl/. Inteligentne rozwiązania rozwijają się bardzo szybko i co raz bardziej ułatwiają życie mieszkańcom. Warto zainwestować w taki system.
Napisano: 2016-02-24 22:50:02
Katsil11 fajnie to sie dzieci bawia... Sorry ale nawet proste wyliczenia pokazuja ze daleko temu do rentownosci. Jesli koszty produkji spqdna to moze wtedy...
Napisano: 2016-02-28 21:38:19
Jeśli w dzisiejszych czasach budując czy remontując nie decydujemy się na inteligentne rozwiązania, to popełniamy błąd. Inteligencja jest standardem, pomocna dla funkcjonowania, oszczędna, po prostu korzystna. Istotą jest aby tworzyć proste systemy, nieskomplikowane.
Obecnie na rynku różne dostępne systemy inteligentne w zasięgu naszego portfela (nie mam na myśli drogiego systemu KNX) polecam zainteresować się systemem ABB free@home i zdecydować. System ma innowacyjne rozwiązania oparte o tradycyjną instalację, system w pewien sposób jest hybrydą. Wykonujemy standardową instalację, prostą i nie rozbudowaną, jak najprostrzą - nie wykonujemy układów krzyżowych czy schodowych, nie zastanawiamy się nad rozplanowaniem - jak będziemy zapalać czy gasić światło - jest to kompletnie nie istotne! Dlaczego? Mając inteligentną instalację całą funkcję tworzy się, kiedy uruchamia się system i zmienia się dowolnie ustawienia pod preferencje użytkowników, kiedy te potrzeby mają miejsce (kiedy mieszkamy) a nie kiedy ustalamy na budowie z elektrykiem czy z projektantem. Inteligencja systemu ABB free@home pozwala nam na stworzenie układu schodowego dla każdego dowolnego obwodu. Dodatkowo możemy tworzyć sceny świetlne (kilka obwodów), funkcje ściemniaczy lamp, zarządzanie roletami, ogrzewaniem itd. a przy tym wszystkim minimalizujemy ilość przełączników na ścianie. A wszystko jest stabilne, działa po kablu a nie po WiFi, które w wielu przypadkach ma pewne ograniczenia lub komplikacje z działaniem...
Działający system można zobaczyć w Warszawie w salonie Perffecto przy Karolkowej 30.
http://www.perffecto.pl/
Obecnie na rynku różne dostępne systemy inteligentne w zasięgu naszego portfela (nie mam na myśli drogiego systemu KNX) polecam zainteresować się systemem ABB free@home i zdecydować. System ma innowacyjne rozwiązania oparte o tradycyjną instalację, system w pewien sposób jest hybrydą. Wykonujemy standardową instalację, prostą i nie rozbudowaną, jak najprostrzą - nie wykonujemy układów krzyżowych czy schodowych, nie zastanawiamy się nad rozplanowaniem - jak będziemy zapalać czy gasić światło - jest to kompletnie nie istotne! Dlaczego? Mając inteligentną instalację całą funkcję tworzy się, kiedy uruchamia się system i zmienia się dowolnie ustawienia pod preferencje użytkowników, kiedy te potrzeby mają miejsce (kiedy mieszkamy) a nie kiedy ustalamy na budowie z elektrykiem czy z projektantem. Inteligencja systemu ABB free@home pozwala nam na stworzenie układu schodowego dla każdego dowolnego obwodu. Dodatkowo możemy tworzyć sceny świetlne (kilka obwodów), funkcje ściemniaczy lamp, zarządzanie roletami, ogrzewaniem itd. a przy tym wszystkim minimalizujemy ilość przełączników na ścianie. A wszystko jest stabilne, działa po kablu a nie po WiFi, które w wielu przypadkach ma pewne ograniczenia lub komplikacje z działaniem...
Działający system można zobaczyć w Warszawie w salonie Perffecto przy Karolkowej 30.
http://www.perffecto.pl/
Napisano: 2016-03-28 20:18:15
Mówi się że zaoszczędzić można, ja do tego podchodzę inaczej,
od strony wygody, mam kilka rzeczy w domu zautomatyzowanych rolety, ogrzewanie, światła. Wszystko robiła mi jedna firma http://velvethertz.pl/ i jeśli chodzi o wygodę to jest mocno na plus. Jeśli chodzi o oszczędność w to nigdy nie wnikałem.
od strony wygody, mam kilka rzeczy w domu zautomatyzowanych rolety, ogrzewanie, światła. Wszystko robiła mi jedna firma http://velvethertz.pl/ i jeśli chodzi o wygodę to jest mocno na plus. Jeśli chodzi o oszczędność w to nigdy nie wnikałem.
Napisano: 2016-03-31 12:41:24
Według mnie jest to bardzo dobry system. I nie chodzi tylko o wygodę (chociaż wiadomo, fajnie w drodze do domu już uruchamiać pralkę, ekspres itp.) ale też o bezpieczeństwo. Możemy zabezpieczyć nasz dobytek przed złodziejami (monitoringi, alarmy, symulacje, że ktoś jest w domu). Fajne jest też to, że możemy np. doglądać bawiące się dzieci :) ja mój system mam od firmy Majca i jestem zadowolony, polecam zerknąć na ich ofertę http://www.majca.technology/
Napisano: 2016-04-07 12:18:43
Inteligentne domu opłaca się budować z racji dalszych oszczędności. To bardzo ekonomiczne domu. CO prawda cała instalacja jest dużo droższa od zwyczajnej, ale z biegiem lat zdecydowanie bardziej opłacalna ;)
Napisano: 2016-05-05 14:00:36
Dzisiaj już powstają tylko inteligentne domy. Ja sam zamierzam wyremontować swój własny... Ale jeszcze wiele informacji mi potrzeba. Znalazłem taki portal http://branzaelektryczna.pl/ w których jest wiele ciekawych, dobrych porad co i jak odnośnie takich domów. Nie długo i mój będzie nowoczesny.
Napisano: 2016-05-14 23:14:04
Inteligentne domy czy mieszkania robi się raczej dla wygody niż oszczędności.
Decydując się na inteligentne systemy dokładamy do kosztu budowy domu kilkadziesiąt tysięcy...
Ile prądu można zaoszczędzić montując inteligentne rozwiązania, które dajmy na to wyłączą światło po wyjściu z pomieszczenia ?
Decydując się na inteligentne systemy dokładamy do kosztu budowy domu kilkadziesiąt tysięcy...
Ile prądu można zaoszczędzić montując inteligentne rozwiązania, które dajmy na to wyłączą światło po wyjściu z pomieszczenia ?
Napisano: 2016-08-03 11:14:01
Na dzień dzisiejszy zautomatyzowanie domu do stopnia, żeby nazywał się "inteligentny" to raczej inwestycja w wygodę i "bajer" niż oszczędności. Oczywiście, sprytne wykorzystanie systemów monitorujących to co się dzieje w domu może bezpośrednio obniżyć rachunki, ale instalacja i konserwacja takich systemów będzie swoje kosztowała. Taka inwestycja raczej nie zwróci się w czasie kiedy będzie eksploatowana. Dodatkowo, jeśli samodzielnie nie poradzisz sobie z podstawowymi naprawami, i regulowaniem elementów będzie trzeba ściągać fachowca co wiąże się z dodatkowymi kosztami...
Napisano: 2016-09-16 09:46:32
Ja mam inteligentny dom, ponieważ stwierdziliśmy razem z mężem, że można na tym zaoszczędzić. Do sterowania tym bezprzewodowym systemem xComfort: [url=http://www.xcomfort.pl/]http://www.xcomfort.pl/[/url] wystarcza, np. aplikacja na telefonie. Już nie martwię się o niewyłączone światło, a poza tym można też sterować roletami, ogrzewaniem i innymi urządzeniami. Naprawdę podoba mi się tai dom.
Napisano: 2016-10-31 15:09:28
Jest nowy Inteligentny Dom- Paigo Smart Home Center. System oparty jest na protokole Z-Wave, więc jest bezprzewodowy i nie trzeba kłuć ścian. W ofercie jest automatyka domowa, bezpieczeństwo i dodatkowo (w przypadku Z-Liva) rozrywka- przeglądarka internetowa, przechowalnia danych i sporo więcej. Paigo ma jeszcze Z-Simple, które jest nieco skromniejszą wersją, a jeśli chodzi tylko o automatykę, to jest też Z-Usb, mały i wygodny USB Stick. Do wszystkich kontrolerów Paigo można dołączyć Paigo Air Remote. Pilot wielofunkcyjny- jak dla mnie genialne rozwiązanie, bo funkcji ma wiele, w tym m.in. słuchawka telefonu! Wszystkie kontrolery bazują na Paigo Z-Soft- moim zdaniem aplikacji stworzonej wreszcie z myślą o wszystkich użytkownikach- nie tylko informatykach!
Napisano: 2016-11-29 13:51:47
Edytowano: 2016-11-30 14:05:51
Tak jak już wiele osób zauważyło rozwiązania inteligentnego domu to nie tylko wygoda i bezpieczeństwo, ale też oszczędności związane z wyjkorzstywaniem inteligentych modułów! Czytałem, że można w przypadku systemu Fibaro można zaoszczędzić nawet 30% energii elektrycznej i 23% cieplnej. Jeśli ktoś jest zainteresowany tą tematyką to więcej można doczytać np. tutaj http://instalaton.pl/16-system-fibaro