Czyste powietrze w Twoim domu..Instalacja klimatyzacji, montaż wentylacji. Rekuperatory. Oszczędzamy energię: odzysk ciepła z powietrza.
Wentylacja mechaniczna - czy warto?
0
Napisano: 2014-12-15 15:09:04
Witam. Planujemy z mężem założyć w swoim nowym domu wentylację mechaniczną. Zastanawiam się, czy warto inwestować w rekuperator i ewentualnie jaki byłby jej koszt. Instalację planujemy zrobić w istniejącym już domu (SSZ). Niestety nie zdecydowaliśmy się na nią na etapie projektu. Dopiero teraz zaczęliśmy na ten temat dyskusje. Ciekawi mnie ile wynosiłaby taka instalacja. Może ktoś z Was robił taką u siebie i coś mi poradzi?
Napisano: 2014-12-16 14:51:52
Witam. My instalację zaczęliśmy prowadzić również na etapie SSZ. Na etapie projektu zrezygnowaliśmy tylko z wentylacji z łazienki na dole oraz z kuchni.
Cała instalacja wraz z rekuperatorem i sterownikiem to w naszym przypadku 20 000zł. Niestety nie umiem Ci powiedzieć jak się sprawuje, jeszcze reku nie podłączony :)
Cała instalacja wraz z rekuperatorem i sterownikiem to w naszym przypadku 20 000zł. Niestety nie umiem Ci powiedzieć jak się sprawuje, jeszcze reku nie podłączony :)
Napisano: 2015-01-28 09:11:37
Witam. Jeśli planujecie zamontowanie rekuperatora to niestety obliczenia podawane w ofercie przez firmy montujące mówiące o zawrotnych oszczędnościach nie są zbyt miarodajne. Nie wgłębiałem się w temat ale pewnie obliczenia oparte są na wyidealizowanych warunkach i pewnie też dla domów pasywnych. W każdym razie dla domu 140m2 z betonu komórkowego klasy 400 o grubości 24cm oraz 15cm ocieplenia styropianem. Dach 4 spadowy ocieplony w sumie 28cm wełny, okna 2 szybowe oknoplast ich obliczenia związane z oszczędnościami także się nie sprawdzają.
Można powiedzieć że różnica jest nieduża ale jednak.
Decydując się na instalacje warto troszkę dopłacić i zdecydować się na elektroniczny regulator który można odpowiednio programować gdyż zbyt częsta regulacja manualnym jest kłopotliwa. Istotnym zyskiem jest natomiast świeże powietrze i trudno-mierzalny zysk zdrowotny.
Warto zwrócić uwagę na sprawność proponowanego rekuperatora oraz na rozwiązania kanałów. Kalały muszą być gładkie gdyż te karbowane zakładane przez psełdo-firmy powodują zbyt duży hałas.
W każdym razie instalację polecam a myślenie o niej należy zacząć już na etapie adaptacji projektu gdyż wtedy można zrezygnować z budowy kominów i kanałów wentylacyjnych a ogrzewanie kotłem gazowym kondensacyjnym przy dzisiejszych rozwiązaniach odprowadzania spalin przez ścianę także nie sprawi kłopotu.
Można powiedzieć że różnica jest nieduża ale jednak.
Decydując się na instalacje warto troszkę dopłacić i zdecydować się na elektroniczny regulator który można odpowiednio programować gdyż zbyt częsta regulacja manualnym jest kłopotliwa. Istotnym zyskiem jest natomiast świeże powietrze i trudno-mierzalny zysk zdrowotny.
Warto zwrócić uwagę na sprawność proponowanego rekuperatora oraz na rozwiązania kanałów. Kalały muszą być gładkie gdyż te karbowane zakładane przez psełdo-firmy powodują zbyt duży hałas.
W każdym razie instalację polecam a myślenie o niej należy zacząć już na etapie adaptacji projektu gdyż wtedy można zrezygnować z budowy kominów i kanałów wentylacyjnych a ogrzewanie kotłem gazowym kondensacyjnym przy dzisiejszych rozwiązaniach odprowadzania spalin przez ścianę także nie sprawi kłopotu.
Napisano: 2015-02-10 11:42:39
Co do tego czy się opłaca to jak najbardziej tylko musisz tutaj wybrać dobrą markę wentylacji, która jest sama w sobie wydajna ponieważ sporo na rynku jest modeli, które nie tyle co nie są wydajne ale szybko się psują a chyba nikt nie chce wydawać parę tysięcy na coś co pochodzi Tobie tylko parę miesięcy a potem do wymiany lub do serwisu. Koszt montażu ciężko określić, wszystko zależy od fachowca lub fachowców na których się zdecyduje bo jeden może policzyć kilka setek a drugi kilka tysięcy. Ja przy montowaniu wentylacji mechanicznej w swojej łazience zdecydowałem się na ten serwis http://frostchlod.cba.pl/serwis-wentylacji/ Trochę mi wyszło, przyznaję ale warto było bo chodzi mi już drugi rok bez żadnych problemów. Co do wydajności to jest wydajna i polecam taki wybór
Napisano: 2015-11-06 09:59:27
Witam. My zdecydowaliśmy się na rekuperacje, ponieważ mieszkamy bardzo blisko ruchliwej ulicy. Dom będzie ciągle wentylowany, więc będzie mniej kurzu. Nie będziemy musieli ciągle otwierać okien, dzięki czemu będzie ciszej.
Dopiero przekazaliśmy projekt do wyceny kosztów z tym związanych.
Dopiero przekazaliśmy projekt do wyceny kosztów z tym związanych.
Napisano: 2016-05-31 10:02:13
Edytowano: 2016-05-31 10:03:34
Z tego co mi wiadomo, to koszt instalacji będzie zalezny od powierzchni poprowadzonych rur. Nie jestem jednak pewny, więc w razie wątpliwości sprawdź to tutaj: www.rekuperacja-VASCO.pl. Też nie wpadłem na pomysł zainstalowania rekuperatora na poziomie budowy i teraz trochę załuję. Oczywiście można to zrobić już po, ale jednak to większy kłopot. Moi znajomi mają rekuperator i ich rachunku za ogrzewanie są jakieś 30-40 procent niższe przy podobnej powierzchni. Także, jak sama widzisz - opłaca się :)
Napisano: 2016-06-09 07:51:07
Edytowano: 2016-06-09 07:53:28
na pytanie czy warto odpowiadam zdecydowanie tak, sama mieszkam przy ruchliwej trasie i nie tylko hałas dochodzi przez okna, na moich parapetach przy otwartych oknach jest mnóstwo kurzu, pyłu, codziennie trzeba wycierać. A to co na parapecie to i w domu i my co gorsza takie powietrze wdychamy. Też będę robić rekuperację w domu już zamieszkanym, korzystam z usług http://www.rekuperacja.waw.pl/rekuperacja/ całość ma się zamknąć w kwocie 30 tys. zł (mam duży dom plus zależy mi na jakości, dlatego wybrałam jeden z lepszych rekuperatorów).
Napisano: 2016-08-03 13:20:36
Witam wszystkich! Jestem na etapie zakupu domu w stanie surowym zamkniętym bez żadnych instalacji z projektu lawenda lustrzane odbicie. Przewidziana jest tam właśnie wentylacja mechaniczna i broniłem się przed tym jednak ostatecznie chcę wykonać również tę instalację. Póki co w pierwszym roku będą to przewody i przygotowanie wszystkiego pod rekuperator. Zewnętrzny wymiennik chcę zrobić mechaniczny natomiast wewnętrzny to wężownica podpięta do CO. Wiosną czy latem nie będę zapewne chciał dogrzewać powietrza czystego ciepłem z CO więc myślę, że sprawdzi się taki układ doskonale. Ciekawy jestem jak to wpłynie na oszczędność opału i faktycznie jakie będzie powietrze w domu. Mam nadzieję, że to nie będą pieniądze wyrzucone w błoto. Będę wdzięczny jeśli osoby, które posiadają już taka instalację podpowiedzą na co zwrócić uwagę żeby tę instalację wykonać jak należy i żeby spełniła moje oczekiwania.
Napisano: 2016-09-26 13:16:51
Edytowano: 2016-09-27 13:27:43
Wraz z mężem zastosowaliśmy wentyalcję mechaniczną w domu. Jesteśmy mega zadowoleni, ponieważ obniżyło nam to koszty w sezonie grzewczym no i w każdym pokoju świeże powietrze :) Doatkowo jest o wiele bardziej przyjazna dla uzytkowników niż klimatyzacja :) My przy zakładaniu wentylacji korzystaliśmy z usług http://www.wiercenie-slask.pl
Napisano: 2017-02-23 13:15:25
Edytowano: 2017-02-23 13:15:44
Według mnie rekuperatory sa fajne
Napisano: 2017-05-24 08:31:37
Piszę do osób, które mają u siebie rekuperatory http://instaltechnik.pl/oferta/rekuperacja-i-klimatyzacja/rekuperacja/ . Jak się u Was sprawdzają te instalacje jako wentylatory? Czy jesteście zadowoleni i rzeczywiście jest tak jak piszą? Czy może lepiej zainwestować w coś lepszego?
Napisano: 2017-05-26 17:56:31
Moja znajoma pracowała w firmie wentylacyjnej. Zapytałam ją czy mam zrobić u siebie rekuperację? Bo oszczędności itd.
Odpowiedziała mi że z tego co się orientuje to ich szef budując dom dla siebie nie założył jej u siebie i raczej nie wynika to z oszczędności przy budowie. Poza tym jeden z instalatorów tej firmy zrobił u siebie w domu, ale w ogóle nie korzysta z tego. Patrząc dalej centrala to kolejny odbiornik prądu. Nie wiem czy stopień zwrotu dla tej inwestycji jest na tyle duży, że warto zainwestować 20000 lub 30000 zł. Ja chyba u siebie nie założę...
Odpowiedziała mi że z tego co się orientuje to ich szef budując dom dla siebie nie założył jej u siebie i raczej nie wynika to z oszczędności przy budowie. Poza tym jeden z instalatorów tej firmy zrobił u siebie w domu, ale w ogóle nie korzysta z tego. Patrząc dalej centrala to kolejny odbiornik prądu. Nie wiem czy stopień zwrotu dla tej inwestycji jest na tyle duży, że warto zainwestować 20000 lub 30000 zł. Ja chyba u siebie nie założę...
Napisano: 2017-09-26 13:33:18
sama wentylacja mechaniczna nie koniecznie, ale w połączeniu z rekuperacją daje już wymierne korzyści. Jeżli szukacie kompletnych systemów wentylacji mechanicznej z rekuperacją, pompy ciepła i fotowoltaiki to polecam zajrzeć tutaj http://vikersonn.eu/
Napisano: 2017-10-19 14:53:27
My też długo zastanawialiśmy się, czy zainwestować w rekuperację, czy sobie darować. Pokazywano nam różne wyliczenia po ilu latach taka inwestycja się zwróci. Niektóre rozwiązania były jednak tak mega drogie, że chyba zwracałyby się całe lata. Ostatecznie jednak zdecydowaliśmy się na centralę wentylacyjną z Vents24.pl. Wybraliśmy ją, ponieważ nie była aż tak droga, a miała sporo pozytywnych opinii. Jesteśmy zadowoleni, że jednak się zdecydowaliśmy. Rekuperacja chodzi nam już trzeci rok i jest ok. Reasumując: rekuperacja jest okej i inwestycja w nią się zwróci, ale trzeba poszukać produktu w rozsądnych pieniądzach, a nie wydawać fortun na nie wiadomo jakie rozwiązania.
Napisano: 2017-10-19 16:44:45
slyszalem tez, ze tym bardziej do ogzrewania gazowego jest ona potrzebna, bo gdy bedziemy miec zwykłą mechaniczna lub otwierac bedzie sie ciagle okna w celu zaczerpnienia powietrza, to czujnik od temperatury piecyka gazowego bedzie szaleć i jak poczuje nieodzyskane a prosto powiettrze nawiewane z zimnego dworu to na piecu da znac zeby natychmiastowo podnosic moc zeby wydolic na ogrzanie domu i wtedy leci zarowno gaz, prąd jak i niepotrzebna nadwyzka grzania niskotemperaturową podłogówką...
Firma Rekuperatory . pl przygotowuje mi oferte oni bazują na gholenderskich reku firmy Zehnder i Aeris... nie znam sie , zobacze jakie ceny dla domu 150mkw zrobią,
Firma Rekuperatory . pl przygotowuje mi oferte oni bazują na gholenderskich reku firmy Zehnder i Aeris... nie znam sie , zobacze jakie ceny dla domu 150mkw zrobią,
Napisano: 2017-10-20 06:37:12
Rekuperacja zdecydowanie Tak!!! Lecz podejmując decyzję czy robić czy nie, porzućcie parametr zwrotu kosztów ogrzewania. Nie tędy droga albowiem po pierwsze trudno zrobić miarodajne analizy polegające na stratach i zyskach ciepłe,po drugie koszty ogrzewania przy takich analizach zwykło się przyjmować z dnia analizy lecz ile będzie kosztował gaz lub węgiel za 10 lat? Rekuperacja to wygoda i jeszcze raz wygoda! Masz pełną kontrolę nad obiegiem powietrza, masz możliwość szybkuego przewietrzenia domu unikając efektu "bigosu" czyli wszyscy wiedzą w domu co mama gotuje oraz śpisz przy świerzym powietrzu
Napisano: 2017-10-26 16:46:01
bardzo dobre zestawy rekuperacji z wentylacją mechaniczną i chłodzeniem, wprowadził do swojej oferty Vikersonn
Napisano: 2017-11-15 14:53:47
Ja generalnie mogę polecić wam bardzo fajną stronę, gdzie zajmują się tylko i wyłącznie wentylatorami. Znajdziecie tu także wentylatory przemysłowe. Korzystałem z ich usług i jestem zadowolony! Wklejam link, gdyby ktoś chciał sobie przejrzeć - http://www.wentylatory-online.pl/
Napisano: 2017-11-15 16:58:28
Sama wentylacja mechaniczna z rekuperacją nie daje korzyści energetycznych wbrew powszechnie panującej opinii. Wentylacja mechaniczne wymusza dużo większe straty energii niż klasyczna wentylacja grawitacyjna. Moduł rekuperacji stosuje się, aby pokryć straty wynikające z zastosowania bardzo energochłonnej wentylacji mechanicznej. Takie rozwiązanie najlepiej sprawdza się w sytuacji, kiedy chcemy z jakiś względów uciec od warunków zewnętrznych i zamknąć się w szczelnym domu. Jeżeli mamy pod samym domem głośną ulicę lub jakiś nieprzyjemny zapach w okolicy (ulica, oczyszczalnia, fabryka, sąsiad z hodowlą,...) to wentylacja mechaniczna może być dobrym rozwiązaniem.
Napisano: 2018-01-08 11:16:39
Ja szczerze powiedziawszy o rekuperacji i systemach wentylacji dowiedziałem się dzięki szwagrowi i od wiosny tamtego roku posiadam w domu rekuperator ze sklepu domiwoda.pl i przyznam Wam szczerze, ze odkad dziala w mieszkaniu widac znaczna roznice w wentylacji, a malo tego... ten rekuperator ma jeszcze w sobie system odzyskiwania ciepla czyli u mnie sprawdzilo sie to podwojnie ;)