Projekty domów od "a" do "z". Jak wybrać projekt? Na co zwracać uwagę? Projekt typowy czy indywidualny? Przepisy, warunki zabudowy, plan zagospodarowania działki. Jakie zmiany w projektach wykonujecie?
Jaki projekt domu?
Napisano: 2017-01-17 14:43:31
Edytowano: 2017-01-17 14:45:24
Tutaj [url]http://projektyprestige.pl/[/url] sobie poprzeglądajcie projekty. Mają od reki z kilkanaście różnych projektów domów jednorodzinnych. Ja kupiłem projekt Wiliam II, dom mam moim zdaniem przepiękny :)
Napisano: 2017-01-25 21:30:58
bardzo ladne sa domu HANLO widialem kilka zdjec na stronce firmy z budów. podoba mi sie ten ktory budowali w skandynawii nietypowe miejsce, trudna realizacja, dom nieforemny, nietypowy i bardzo duzy, rozlegly wyglada pieknie
Napisano: 2017-04-07 14:20:06
Ja znalazłam i w zasadzie już jesteśmy w trakcie pozwolenia na budowę projekt domu KAMASJA www.aleksandrakl.mojabudowa.pl Zależało nam na domu nowoczesnym, ale tez bez przesady właśnie ze względu na to, żeby nie był zbyt surowy. Ten ma prostą bryłę, ale jednak ten frontowy wykusz daje jakieś urozmaicenie. Wygląda dość nowocześnie, ale nie surowo. Najważniejsze, że ma ścianę boczną bez okien - bardzo nam na tym zależało. Powierzchniowo też rozsądnie - okolice 165m- na 3 osobową rodzinę spokojnie wystarczy;-)
Napisano: 2017-04-07 14:27:23
Z mężem braliśmy pod uwagę projekt https://www.kbprojekt.pl/1524/mieczykowice?home=1 Ma kotłownię tak umiejscowioną, ze spokojnie można zmienić wejście do niej i zrobić z tyłu (zamiana okna na drzwi) i zlikwidować na bocznej elewacji okno. Zgoda na zmianę w projekcie od razu jest i to w zasadzie jest kosmetyka. Zastanów się więc...
Napisano: 2017-04-23 21:01:20
Projekt taki, który będzie odpowiadał wszystkim domownikom, proste
Napisano: 2017-07-31 15:46:15
Edytowano: 2017-08-01 15:22:40
W pierwszej kolejności należy ocenić działkę , jej zalety i wady, następnie określić swoje potrzeby i budżet , później sprawdzić czy nie ma przeciwwskazań ze strony urzędu dotyczące tego co chcemy zbudować , zrobić podsumowanie i wybrać ten jedynie słuszny projekt :)Jeżeli chodzi o wygląd i estetykę to powinno się kierować własnym samopoczuciem i odczuciem . Bo to my tam mieszkamy i spędzamy najwięcej czasu. Niektórzy przekładają wygląd ponad funkcję inni wręcz odwrotnie. W każdym wypadku jest to indywidualne podejście
https://projektymodo.pl/co-warto-wiedzie%C4%87-zanim-wybierzesz-projekt
https://projektymodo.pl/co-warto-wiedzie%C4%87-zanim-wybierzesz-projekt
Napisano: 2017-08-24 11:12:11
Oprócz kwestii estetycznych projekt warto ocenić pod kątem możliwości oszczędzania energii. Bryła powinna być jak najmniej skomplikowana, co ograniczy już na wstępie starty ciepła i ilość mostków termicznych. Taki dom o prostym, klasycznym kształcie jest łatwiejszy w ocieplaniu. Projekt warto dostosować z projektantem również pod kątem kierunków świata. Na zachodzie i południu warto umiejscowić duże przeszklenia, a od wschodu i północy okna o jak najmniejszej powierzchni.
Napisano: 2017-08-24 18:46:20
Jeśli kupujesz buty, to wiesz, czy masz w nich przede wszystkim pięknie wygladąć, czy będziesz w nich dużo chodzić na długich dystansach i czy mają wytrzymać jeden sezon, czy dłużej.
Pomyśl o domu w podobny sposób, dodając, że dom jest dla Ciebie i innych członków Twojej rodziny, a jego utrzymanie sporo kosztuje.
Dlatego polecam, to co napisał erzecznikknauftherm i koniecznie sprawdź w projekcie zapotrzebowanie na energię pierwotną, bo od tego będzie zależało, ile pieniędzy zostanie Ci w kieszeni po opłaceniu kosztów utrzymania domu. Zapotrzebowanie na EP, to nowość która obowiązuje od 2017r i warto pod tym wzgledem porównywać projekty.
Pomyśl o domu w podobny sposób, dodając, że dom jest dla Ciebie i innych członków Twojej rodziny, a jego utrzymanie sporo kosztuje.
Dlatego polecam, to co napisał erzecznikknauftherm i koniecznie sprawdź w projekcie zapotrzebowanie na energię pierwotną, bo od tego będzie zależało, ile pieniędzy zostanie Ci w kieszeni po opłaceniu kosztów utrzymania domu. Zapotrzebowanie na EP, to nowość która obowiązuje od 2017r i warto pod tym wzgledem porównywać projekty.
Napisano: 2017-09-07 13:29:37
Faktycznie, podczas budowy warto mieć już na uwadze jakiś styl, a przynajmniej na tyle, by rzeczy wstawiane już podczas budowy i wykańczania były już pod kątem późniejszego dekorowania. Z takich ważnych rzeczy są to według mnie schody, okna, wspomniane kominki no i oczywiście podłogi, chociaż te akurat można zostawić na później. Najważniejszy jest projekt samego domu. Tutaj polecę jak na razie lekturę blogów albo artykułów: http://hs-projekt.pl/jak-wybrac-projekt-domu-jednorodzinnego
Napisano: 2017-09-14 09:37:09
Ja najbardziej lubię szukać przez internet, bo mam swoje określone wymagania, a filtrowanie wyników na stronach projektów bardzo ułatwia znalezienie tego "idealnego" domku, w którym przyjdzie nam mieszkać. Moimi kryteriami była mała powierzchnia do 100m2 i podpiwniczenie.
Napisano: 2017-09-14 09:43:47
Dom nowoczesny też może byc przytulny, bez przesady. Wszystko zależy od konkretnego projektu i od wnętrz.
Napisano: 2018-10-05 12:28:07
Nowoczesny dom nie musi oznaczać od razu mało przytulnego czy zimnego. Wręcz przeciwnie, nowoczesny design może być równie ciepły i rodzinny, wszystko zależy od tego, jak urządzimy nasze wnętrza. Zobacz sobie na te projekty domów w stylu nowoczesnej stodoły https://domato.pl/. Masz tam od razu wizualizacje przykładowych aranżacji. Jak dla mnie są bardzo nowoczesne i przytulne zarazem.
Napisano: 2018-10-12 10:06:36
Najkorzystniejszym rozwiązaniem długofalowo jest dla mnie dom pasywny. Trzeba więcej zainwestować na początku, ale późniejsze zużycie energii totalnie rekompensuje włożone w budowę pieniądze. Do tego uwielbiam mieć ciepłą podłogę w zimie :)
Napisano: 2018-10-23 11:44:13
Zgadzam się w pełni, takie projekty mają przyszłość i nie są kwestią mody czy ekologicznych upodobań. Decyzja o budowie domu pasywnego czy o niskim zużyciu energii ma uzasadnienie przede wszystkim ekonomiczne. Ceny tradycyjnych nośników energii będą rosnąć, a też nie do przecenienia jest komfort mieszkania w takich budynkach. Dobrze ocieplone domy z niskotemperaturowym ogrzewaniem są przyjazne dla zdrowia – nie ma problemu z suchym powietrzem czy nadmiernym przegrzewaniem się pomieszczeń.