Jakie okna są przez Was obecnie preferowane ? Systemów jest cała masa oto podstawowe .
aluminiowe ?
drewniane ?
drewniano-aluminiowe ?
PCV ?
hybrydowe czyli pcv z nakładką aluminiową ?
Zachęcam do wypowiedzi i wymiany zdań oraz rzeczowych argumentów .
Wszystkie tematy dotyczące stolarki. Drzwi zewnętrzne i wewnętrzne, okna fasadowe, okna dachowe, drzwi garażowe. Jakie wybrać? Gdzie kupić?
Jakie okna wybrać ?
0
Napisano: 2014-07-29 15:52:25
Edytowano: 2014-07-29 15:55:09
Napisano: 2014-08-25 21:30:59
Zacznij od znalezienia dobrego dostawcy bo to jest kluczowe, nawet nie jesteśmy w stanie przewidzieć jak łatwo można stać się ofiarą oszustów: http://www.roleks.mojabudowa.pl/?id=156681 zaczynamy z mężem kampanie w internecie aby podobne historie nie zdarzały się w przyszłości innym.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Napisano: 2014-09-28 22:20:01
Witam serdecznie!
Przede mną kolejny etap budowy- OKNA.
Już myślałam , że będzie łatwiej..., przecież rozmiar i kolor mam wybrany.
A tu proszę na tym się nie kończy...trzeba jeszcze wybrać- profil, pakiet szybowy, producenta, sposób montażu i montażystów, a do tego jeszcze cena.
Aż głowa boli... Czy to nie za wiele dla kobiety inwestora ?!
Nie ukrywam strasznie się boję tego kroku, ale ile można prowadzić budowę bez okien.
Na zimę będą jak znalazł :)
Dom budowany jest w technologii energooszczędnej .
Zastanawiam się nad profilem bluEvolution 82 w pakiecie 3szybowym od peteckiego,
gdyż planuję montaż producenta(wtedy gwarantem na produkt i montaż będzie jedne firma).
Co sądzicie o takim pomyśle?
Piszcie
Nie mam wiele czasu:-)Pogoda się psujeeeeeee...!!!
Przede mną kolejny etap budowy- OKNA.
Już myślałam , że będzie łatwiej..., przecież rozmiar i kolor mam wybrany.
A tu proszę na tym się nie kończy...trzeba jeszcze wybrać- profil, pakiet szybowy, producenta, sposób montażu i montażystów, a do tego jeszcze cena.
Aż głowa boli... Czy to nie za wiele dla kobiety inwestora ?!
Nie ukrywam strasznie się boję tego kroku, ale ile można prowadzić budowę bez okien.
Na zimę będą jak znalazł :)
Dom budowany jest w technologii energooszczędnej .
Zastanawiam się nad profilem bluEvolution 82 w pakiecie 3szybowym od peteckiego,
gdyż planuję montaż producenta(wtedy gwarantem na produkt i montaż będzie jedne firma).
Co sądzicie o takim pomyśle?
Piszcie
Nie mam wiele czasu:-)Pogoda się psujeeeeeee...!!!
Napisano: 2014-09-30 21:22:03
Kolejność jest taka :
1 rodzaj okien (pasywne ,energooszczędne czy tradycyjne aby tylko nie wiało )
2 system ( aluminiowe, drewniano-aluminiowe , drewniane ,pcv ,a może nowoczesne hybrydowe z pcv plus osłona aluminiowa od zewnątrz)
3 następnie producent ( jego marka, a tym samym pewność zakupu okien naprawdę wysokiej jakości i o dobrej reputacji lub mało znany producent ale tani niestety zakup dużego ryzyka)
4 Estetyka wykonania
( jak okna są nieestetycznie wykonane to już lepiej dać sobie spokój z ich niby to dobrymi parametrami )
5 Profil ( moim zdaniem ważny ,ale niedecydujący ponieważ to tylko część z której zrobić można dobre lub skrajnie złe okna
)
w drewnie masz do wyboru profile z wielu gatunków drewna (sosna meranti matoa dąb majau mahoń itp. ) o grubości 68 88 92 mm itd. z jedną dwiema lub trzema uszczelkami
w pcv 5komorowe 6 ścio 7 mio a nawet 8 komorowe
w aluminium również szeroki wybór od zimnego do ciepłego i izolacyjności nie gorszej od profili drewnianych
w hybrydowych 6 7 8 komorowe plis osłony aluminiowe podobne jak w oknach drewniano-aluminiowych .
6 Montaż bardzo ważny i tu firmy czym starsze tym większe doświadczenie ( oczywiście nie reguła )ale warto wiedzieć ,że duzi więcej od swoich ekip wymagają i mają większy wpływ na ich pracę niż mała firma co jest zmuszona zatrudniać ludzi z łapanki bo nie jest wstanie normalnym fachowcom zapewnić ciągłości montaży .i tzw dobrych ze sobą związać na stałe .
7 Gwarancja na produkt ( również ważne )
8 Cena ( niestety niema nic tanio i dobrze zawsze jest haczyk ) Za dobry towar trzeba zapłacić tak samo jak za dobry samochód ,dobą porcelanę czy też za dobrą kiełbasę i wódkę
Wybór jest dla laika trudny bo firmy opowiadają cuda o swoich produktach typu :
Tekst słabej firmy niemającej się czy wyróżnić bo ma to samo co wielu innych pospolitych dostawców przeciętnej jakości okien .
" mamy to samo na tym samym profilu a nawet na lepszym okuciu tylko taniej bo nie jesteśmy ,aż tak pazerni jak konkurencja i nie płaci pan za reklamę "
Tekst firmy bez doświadczenia i marki nie wierzącej w swój produkt czyli okno :
"Używamy najlepszych profili Nr 1 w Niemczech itp. " ( dobry producent mówi o swoich oknach, a nie o częściach jak kształtowniki czyli profile z naciskiem na ich pochodzenie i markę )
Inny tekst sprzedawców taniochy o najpodlejszej jakości .
"Panie okno to okno zamyka się otwiera itd. po co przepłacać ? Przecież są normy i wytyczne których wszelkie firmy w Unii Europejskej muszą się trzymać więc okna są podobne i różnią się tylko ceną, a my ją mam bardzo atrakcyjną bo pana polubiliśmy "
Tekst upadających desperatów :
"Zrobimy Panu taką cenę jak nikt inny dodamy to i owo gratis i za darmo coś jeszcze no i serwis dozgonny gratis ,a na montaż udzielimy 40% rabatu ." (takie firmy szybko znikają z rynku i z zaliczkami i wszelkie gratisy nie mają już znaczenia )
Dobra firma omawia swoje atuty, swoje autorskie rozwiązania , posiada własne autorskie profile na wyłączność w swojej sieci handlowej , nigdy się nie porównuje do bardziej znanych i renomowanych producentów, dyskutuje o lepszych rozwiązaniach ,a nie o kilka złotych niższych cenach czyli z czego to zrezygnować aby zaoszczędzić kolejny 1 tys zł . .
Następnie certyfikaty ( bardzo ważne jednak należy je umieć czytać bo deklaracja CE często zamieszczana w folderach i na stronach internetowych to dobrowolna deklaracja producenta nie certyfikat )
należy poprosić o certyfikat poświadczający deklarowane parametry np. Certyfikar IFT Rosenheim lub Darmstad Ewentualnie Polskie ITB .
Czeskie i Słowackie certyfikaty co potwierdzają jedynie prawidłowość arytmetyczną obliczeń danego producenta moim zdaniem należy traktować ze sporym dystansem .
Oczywiście to co napisałem to nie reguła i może są firmy co oferują i proponują to co sobie wymarzymy o najwyższej jakości z kosmosu za tanie pieniądze z dobrym serwisem i wieloletnią gwarancją itd. Jednak ja takiej po kilkunastu latach pracy w tej branży nie znam Jak Ktoś mi taką wskaże to zostanę ich dealerem .
1 rodzaj okien (pasywne ,energooszczędne czy tradycyjne aby tylko nie wiało )
2 system ( aluminiowe, drewniano-aluminiowe , drewniane ,pcv ,a może nowoczesne hybrydowe z pcv plus osłona aluminiowa od zewnątrz)
3 następnie producent ( jego marka, a tym samym pewność zakupu okien naprawdę wysokiej jakości i o dobrej reputacji lub mało znany producent ale tani niestety zakup dużego ryzyka)
4 Estetyka wykonania
( jak okna są nieestetycznie wykonane to już lepiej dać sobie spokój z ich niby to dobrymi parametrami )
5 Profil ( moim zdaniem ważny ,ale niedecydujący ponieważ to tylko część z której zrobić można dobre lub skrajnie złe okna
)
w drewnie masz do wyboru profile z wielu gatunków drewna (sosna meranti matoa dąb majau mahoń itp. ) o grubości 68 88 92 mm itd. z jedną dwiema lub trzema uszczelkami
w pcv 5komorowe 6 ścio 7 mio a nawet 8 komorowe
w aluminium również szeroki wybór od zimnego do ciepłego i izolacyjności nie gorszej od profili drewnianych
w hybrydowych 6 7 8 komorowe plis osłony aluminiowe podobne jak w oknach drewniano-aluminiowych .
6 Montaż bardzo ważny i tu firmy czym starsze tym większe doświadczenie ( oczywiście nie reguła )ale warto wiedzieć ,że duzi więcej od swoich ekip wymagają i mają większy wpływ na ich pracę niż mała firma co jest zmuszona zatrudniać ludzi z łapanki bo nie jest wstanie normalnym fachowcom zapewnić ciągłości montaży .i tzw dobrych ze sobą związać na stałe .
7 Gwarancja na produkt ( również ważne )
8 Cena ( niestety niema nic tanio i dobrze zawsze jest haczyk ) Za dobry towar trzeba zapłacić tak samo jak za dobry samochód ,dobą porcelanę czy też za dobrą kiełbasę i wódkę
Wybór jest dla laika trudny bo firmy opowiadają cuda o swoich produktach typu :
Tekst słabej firmy niemającej się czy wyróżnić bo ma to samo co wielu innych pospolitych dostawców przeciętnej jakości okien .
" mamy to samo na tym samym profilu a nawet na lepszym okuciu tylko taniej bo nie jesteśmy ,aż tak pazerni jak konkurencja i nie płaci pan za reklamę "
Tekst firmy bez doświadczenia i marki nie wierzącej w swój produkt czyli okno :
"Używamy najlepszych profili Nr 1 w Niemczech itp. " ( dobry producent mówi o swoich oknach, a nie o częściach jak kształtowniki czyli profile z naciskiem na ich pochodzenie i markę )
Inny tekst sprzedawców taniochy o najpodlejszej jakości .
"Panie okno to okno zamyka się otwiera itd. po co przepłacać ? Przecież są normy i wytyczne których wszelkie firmy w Unii Europejskej muszą się trzymać więc okna są podobne i różnią się tylko ceną, a my ją mam bardzo atrakcyjną bo pana polubiliśmy "
Tekst upadających desperatów :
"Zrobimy Panu taką cenę jak nikt inny dodamy to i owo gratis i za darmo coś jeszcze no i serwis dozgonny gratis ,a na montaż udzielimy 40% rabatu ." (takie firmy szybko znikają z rynku i z zaliczkami i wszelkie gratisy nie mają już znaczenia )
Dobra firma omawia swoje atuty, swoje autorskie rozwiązania , posiada własne autorskie profile na wyłączność w swojej sieci handlowej , nigdy się nie porównuje do bardziej znanych i renomowanych producentów, dyskutuje o lepszych rozwiązaniach ,a nie o kilka złotych niższych cenach czyli z czego to zrezygnować aby zaoszczędzić kolejny 1 tys zł . .
Następnie certyfikaty ( bardzo ważne jednak należy je umieć czytać bo deklaracja CE często zamieszczana w folderach i na stronach internetowych to dobrowolna deklaracja producenta nie certyfikat )
należy poprosić o certyfikat poświadczający deklarowane parametry np. Certyfikar IFT Rosenheim lub Darmstad Ewentualnie Polskie ITB .
Czeskie i Słowackie certyfikaty co potwierdzają jedynie prawidłowość arytmetyczną obliczeń danego producenta moim zdaniem należy traktować ze sporym dystansem .
Oczywiście to co napisałem to nie reguła i może są firmy co oferują i proponują to co sobie wymarzymy o najwyższej jakości z kosmosu za tanie pieniądze z dobrym serwisem i wieloletnią gwarancją itd. Jednak ja takiej po kilkunastu latach pracy w tej branży nie znam Jak Ktoś mi taką wskaże to zostanę ich dealerem .
Napisano: 2015-03-31 02:30:09
roleks napisał:
Ano właśnie... Sprawdzone okna najlepiej z salonem w łodzi? Bez spamu z linkami poproszę. Plus opinie na plus albo na minus. I jak ktoś może zapodać ceny to też poproszę.
Zacznij od znalezienia dobrego dostawcy bo to jest kluczowe, nawet nie jesteśmy w stanie przewidzieć jak łatwo można stać się ofiarą oszustów
Ano właśnie... Sprawdzone okna najlepiej z salonem w łodzi? Bez spamu z linkami poproszę. Plus opinie na plus albo na minus. I jak ktoś może zapodać ceny to też poproszę.
Napisano: 2015-03-31 20:33:05
Z Łodzi masz Izoplast. Dobre i solidne okna chwalone w internecie. Firma jest porządna, parę osób z mojego otoczenia ma okna właśnie od nich i nie narzekają. Natomiast co do cen to się nie drożą. Jak to lokalni producenci raczej są skorzy do rabatów i nadskakiwania klientom.
Napisano: 2015-04-01 20:22:12
Zanotowane w kajeciku, dzięki piękne, sprawdze to.
Napisano: 2015-04-04 03:49:30
- System okienny DPQ 82 - Veka 7-komorowy (3 uszczelkowy)
- Grubość zabudowy 82 mm
- Kolor okien dwustronny orzech
- Rdzeń profilu w kolorze brązowym
- Uszczelki przyszybowe i przylgowe czarne
- Ramka termoizolacyjna międzyszybowa SwisSpacer w kolorze ciemno brązowym 18 mm
- Pakiet szybowy 4/18/4/18/4 o współczynniku przenikalności cieplnej 0,5 i grubości 48 mm
- Klamki secustic oraz osłonki na zawiasy w kolorze brązowym
- Okucia Activ Pilot firmy Winkhaus
- Na skrzydłach rozwieralno-uchylnych blokada obrotu klamki, mikrowentylacja, 4-stopniowy uchył
- Każde okno wyposażone w profil pod parapetowy (przymurowy)
Najlepiej wyslij do wszystkich znanych Ci firm okiennych zapytanie ofertowe i poproś o wycenę. Pozdrawiam i powodzenia.
- Grubość zabudowy 82 mm
- Ramka termoizolacyjna międzyszybowa SwisSpacer w kolorze ciemno brązowym 18 mm
- Pakiet szybowy 4/18/4/18/4 o współczynniku przenikalności cieplnej 0,5 i grubości 48 mm
- Na skrzydłach rozwieralno-uchylnych blokada obrotu klamki, mikrowentylacja, 4-stopniowy uchył
Najlepiej wyslij do wszystkich znanych Ci firm okiennych zapytanie ofertowe i poproś o wycenę. Pozdrawiam i powodzenia.
Napisano: 2015-04-04 03:49:31
- System okienny DPQ 82 - Veka 7-komorowy (3 uszczelkowy)
- Grubość zabudowy 82 mm
- Grubość zabudowy 82 mm
Napisano: 2015-04-14 08:55:51
Witam,
powoli rozglądam się za stolarką okienną i chciałem zapytać o opinie na temat firmy aluplast ?
Jakieś 2km od mojej budowy jest ich producent czyli teoretycznie kupując okna bezpośrednio z fabryki powinny być najtańsze bo pomijam wszelkiego rodzaju pośredników.
Nie wiem tylko czy świadczą montaż czy też mają firmę zewnętrzną .
Pytanie następujące czy ktoś korzysta z ich produktu i jakie są wasze opinie na ten temat.
Warto czy lepiej dopłacić i kupić coś innego ?
powoli rozglądam się za stolarką okienną i chciałem zapytać o opinie na temat firmy aluplast ?
Jakieś 2km od mojej budowy jest ich producent czyli teoretycznie kupując okna bezpośrednio z fabryki powinny być najtańsze bo pomijam wszelkiego rodzaju pośredników.
Nie wiem tylko czy świadczą montaż czy też mają firmę zewnętrzną .
Pytanie następujące czy ktoś korzysta z ich produktu i jakie są wasze opinie na ten temat.
Warto czy lepiej dopłacić i kupić coś innego ?
Napisano: 2015-04-27 12:58:39
Ja mam dokładnie te okna http://www.omnicorp.pl/pcvthermoluksus/ (tutaj są wypisane ich wszystkie parametry itd.) i jestem bardzo zadowolona ;) zanim kupiłam pytałam oczywiście znajomych o radę i generalnie doszłam do takiego wniosku, że nie ważne jak wypasione okna się zakupiło, jesli monter źle je wstawił, to nici z ich super zalet. Nie będą po prostu spełniać swojej funkcji. Także zanim się na coś zdecydujecie dowiedzcie się wcześniej czy fachowcy, których zatrudniają są dobrzy w tym co robią ;)
Napisano: 2015-04-30 21:54:58
Nawet najlepsze okna , gdy są zamontowane nieprawidłowo, będą przyczyną dużych start energii w budynku. Dlatego też najlepszym sposobem montażu okien jest ich instalacja w warstwie izolacji budynku. Knauf Therm przygotował schemat takiego montażu. Załączam go poniżej.
Napisano: 2015-05-22 12:28:13
No niestety w dzisiejszych czasach dużym wyznacznikiem jest cena !!!!!!!!!!!!!!
Napisano: 2015-06-13 11:28:52
Tak to prawda Lecz coraz częściej Ludzie rozumieją, że dobry towar musi kosztować więcej .
Napisano: 2015-06-13 13:14:45
Zauważyłam, że wiele osób budując dom chce to zrobić "najtaniej"... nie zastanawiają się co idzie za tymi "najtańszymi" materiałam.. Rozumiem, kupowac z głową ale nie kupować tandedę..
Wiadomo, nie jest powiedziane że najtańsze jest najgorsze... na cenę liczy się wszystko, nie tylko materiał czy jakość wykonania ale również logo producenta.. uważam, że należy czytać, szukać a ceną zainteresować się przy ostateczej decyzji..
Wiadomo, nie jest powiedziane że najtańsze jest najgorsze... na cenę liczy się wszystko, nie tylko materiał czy jakość wykonania ale również logo producenta.. uważam, że należy czytać, szukać a ceną zainteresować się przy ostateczej decyzji..
Napisano: 2015-09-07 16:57:33
też to zauważyłem, każdy chce najtaniej, można trochę zaoszczędzić na materiałach i na robociźnie jeżeli niektóre rzeczy robi się samemu, ale na oknach lepiej nie oszczędzać, bo jak się kupi dobre, porządne to później przez dobre 20 lat nie trzeba wymieniać, tak jak ja mam pvc z DMD na profilu kommerlinga
Napisano: 2015-09-30 17:43:21
A ja mam od 15 lat drewniane okna w całym domu jakiegoś producenta z południa polski i póki co nic sie nie dzieje. Jesteśmy z nich zadowoleni. Choć pewnie okna produkowane teraz są lepsze.
Napisano: 2016-06-07 14:05:57
Ja bardzo poważnie zastanawiam się nad kupnem takich okien pcv: http://skladokien.pl/oferta/okna/pcv/avantgarde - opinie o tej marce raczej są negatywne, ale na pewno za plus można wziąć cenę. Czy naprawdę avantgarde ten model lepiej sobie odpuścić?