O Oknoplaście i Drutexie jest cała masa informacji w necie .Jednak jest trzecia alternatywa .
Okna z nowego zakładu grupy Oknoplast w Rąbieniu .Czyli WnD .Produkują okna energooszczędne sześciokomorowe klasy Premium w bardzo dobrej cenie z wieloletnią gwarancją i są montowane przez grupy montażowe Oknoplastu .Jest to dobra alternatywa dla osób wyceniający np Drutexy bo praktycznie w tej cenie można kupić moim zdaniem o wiele lepsze okna z WnD Oknoplast Group o grubym profilu np 85 mm.
Pisałem o nich na:
http://ekodom.mojabudowa.pl/?id=221367
a pełne informacje są na stronie producenta :
http://www.wnd.com.pl
lub na facebooku :
https://www.facebook.com/WnD-Okna-i-Drzwi-Szczecin--1242446709162302/
Mam nadzieję, że się przydadzą te informacje a przynajmniej warto wycenić te okna ponieważ to nic nie kosztuje .
Wszystkie tematy dotyczące stolarki. Drzwi zewnętrzne i wewnętrzne, okna fasadowe, okna dachowe, drzwi garażowe. Jakie wybrać? Gdzie kupić?
OKNOPLAST CZY DRUTEX
Napisano: 2017-02-01 11:11:44
Napisano: 2017-02-01 21:48:59
U mnie zamontowane są okna firmy OKNOHIT z Chełma Śląskiego stworzone na 6-komorowych profilach Aluplast Ideal 8000, trzyszybowe pakiety firmy Effect Glass i okucia Roto. Jak na razie jestem zadowolony.
Napisano: 2017-02-07 10:49:42
Generalnie jest na rynku sporo opcji okiennych. Nawet jesli ograniczasz się do okien PCV to jest w czym wybierać. Warto się zainteresować pasywnymi na przykład - mają najwyższe właściwości cieplne. Ale to do domów pasywnych, w starym budownictwie nie ma co ich stosować. A jeszcze słówko a propos pakietów szybowych - powiedziałeś że obie firmy oferują trzyszybowe czyli takie same. Pakiet pakietowi nierówny i taka sama ilość szyb nie oznacza, że masz takie same okna. Ważna jest ich grubość, to czy na przykład są klejone, przepuszczalność światła, no i Ug które nie jest takie samo dla każdej szyby.
Napisano: 2017-02-10 12:31:05
Edytowano: 2017-02-27 11:02:32
Dobrą opcją są pasywne okna Winergetic Premium albo MS Evolution. Podobne rozwiązania, nie jestem teraz na bieżąco jak stoją z cenami, ale to i tak zależy od salonu, w którym kupujesz. http://www.ms.pl/produkty/okna_ms_evolution_pasywne lub te: http://www.ms.pl/produkty/okna_ms_evolution_pasywne
Oczywiście chodziło o te okna https://oknoplast.com.pl/okna/winergetic-premium-passive/ warto pomyśleć też o pakiecie z szybą P4 z foliami antywłamaniowymi. Nie wiem ile uwagi zwracasz na bezpieczeństwo, ale warto.
Oczywiście chodziło o te okna https://oknoplast.com.pl/okna/winergetic-premium-passive/ warto pomyśleć też o pakiecie z szybą P4 z foliami antywłamaniowymi. Nie wiem ile uwagi zwracasz na bezpieczeństwo, ale warto.
Napisano: 2017-02-28 10:24:14
Powiem szczerze,ze ja zdecydowałam się na okna Oknoplastu. Po długich rozwazaniach to ich oferta zdaje sie być najbardziej konkurencyjna
Napisano: 2017-02-28 13:36:00
Nie jestem biegły z dziedziny okien, a drzwi zewnętrznych. Jednak te kwestie łączy jedna rzecz - termoizolacyjność. Opowiadacie o oknach pasywnych, czyli takich które mają izolacyjność termiczną na poziomie mniejszym niż U 0.8, dla zamontowanego okna 0.85. Obecne normy dla okien, normy które muszą okna spełniać to U 1.1. Takie normy są spowodowane przede wszystkim kosztami i stopą zwrotu inwestycji. Nie wspominacie o tym, że zakup okien pasywnych wiąże się z bardzo długim czasem w którym ta inwestycja będzie się zwracała. Także rozsądniej jest kupić okna energooszczędne, a nie pasywne. Podobnie z drzwiami. Są drzwi mające Ud na poziomie 0.57, ale ich koszt jest niewspółmierny do przyszłych zysków z ogrzewania. W drzwiach rozsądnym wyborem jest Ud na poziomie 1 - 1.1. Oczywiście są produkty jak Prestige z Wikędu mająca 0.85, Stolpaw Stolterm z 0.57 które są solidne, ale ich zakup nie jest niezbędny. Podobnie z oknami, nie musimy uderzać od razu w pasywne, produkty energooszczędne, lub trochę mniej też będą w porządku. Należy pamiętać, że izolacyjność termiczna domu to również wentylacja, ocieplenie dachu, fundamentów itd, a nie tylko okien.
Napisano: 2017-03-14 14:28:01
I tu się zgodzę. Mam wrazenie że ludzie oszaleli na punkcie tych wszystkich parametrów, z których i tak większości nie zrozumieją. Okno koniecznie na profilu 90, szyb najlepiej pięć i Uw=0,01. Później się dziwią, że płacą kosmiczne pieniądze, a różnicy między tymi a "zwykłymi" energooszczędnymi oknami prawie nie ma, a już w ogóle nie da się jej odczuć. Ja tam wolę zostać przy moich "zwykłych" oknach, 70-tkach z ledwie trzema szybami. Przynajmniej nie trzeba się było zadłużać,żeby je kupić
Napisano: 2017-03-20 11:04:38
Dobrą alternatywą są okna WnD z grupy Oknoplastu a zwłaszcza okno ID 7000 o grubości aż 85 mm Cenową kosztują niewiele drożej niż Drutexy ale pochodzą od uznanej marki i posiadają pełną gwarancję oraz autoryzowany montaż .
Może kogoś zaintresuje ta oferta więcej na stronie : www.wnd-okna.szczecin.pl
Może kogoś zaintresuje ta oferta więcej na stronie : www.wnd-okna.szczecin.pl
Napisano: 2017-03-27 13:46:58
moim zdaniem problem w tym ze ludzie ciągle mysla że co droższe to lepsze. z drugiej strony mnóstwo ludzi bierze najtańsze zeby oszczędzić, a kupowanie najtańszego z oszczedzaniem nie ma wiele spółnego. najlepiej być gdzieś pośrodku i nie wydawać za dużo ale tez nie dusić grosza zwłaszcza że okna to ważna sprawa wpływająca i na ogrzewanie i na komfort mieszkańców
Napisano: 2017-03-28 13:36:36
Ale energooszczędne okna tez sporo kosztują. Nie tyle co pasywne oczywiście (ale to już jest ogromna kasa) ale wciąż sporo. A tu trzeba myśleć tez o innych rzeczach nie tylko oknach. A teraz mam pytanie - oknoplast winergetic to okna energooszczedne? jak sie plasują na tle konkurencji na przykład drutexu?
Napisano: 2017-03-28 14:20:21
krawol22 napisał:
Racja Kolego - do racji zakupu czegoś co kosztuje po prostu średnio, często trzeba ludzi przekonywać, żeby byli zadowoleni już przed zakupem. Na oknach tak bardzo się nie znam, ale biorąc pod uwagę drzwi zewnętrzne. Część ludzi wybiera najtańsze - licząc na długowieczność. Inni szykują grube tysiące na drewniane, lub aluminiowe - mając w głowie stan rynku sprzed paru lat. A wiele się zmieniło i dysponując kwotą 2.5-4.5 tys można kupić doskonałe drzwi stalowe, które pod kątem parametrów, jakości, trwałości będą przewyższały większość drzwi drewnianych w podobnej półce cenowej, Zapewne podobnie jest z oknami, może nie stalówkami, ale odpowiednio ułożonymi technologicznie.
moim zdaniem problem w tym ze ludzie ciągle mysla że co droższe to lepsze. z drugiej strony mnóstwo ludzi bierze najtańsze zeby oszczędzić, a kupowanie najtańszego z oszczedzaniem nie ma wiele spółnego. najlepiej być gdzieś pośrodku i nie wydawać za dużo ale tez nie dusić grosza zwłaszcza że okna to ważna sprawa wpływająca i na ogrzewanie i na komfort mieszkańców
Racja Kolego - do racji zakupu czegoś co kosztuje po prostu średnio, często trzeba ludzi przekonywać, żeby byli zadowoleni już przed zakupem. Na oknach tak bardzo się nie znam, ale biorąc pod uwagę drzwi zewnętrzne. Część ludzi wybiera najtańsze - licząc na długowieczność. Inni szykują grube tysiące na drewniane, lub aluminiowe - mając w głowie stan rynku sprzed paru lat. A wiele się zmieniło i dysponując kwotą 2.5-4.5 tys można kupić doskonałe drzwi stalowe, które pod kątem parametrów, jakości, trwałości będą przewyższały większość drzwi drewnianych w podobnej półce cenowej, Zapewne podobnie jest z oknami, może nie stalówkami, ale odpowiednio ułożonymi technologicznie.
Napisano: 2017-03-28 22:24:11
te same okna różne odpowiedzi ofertowe
profil / szerokosc / współczynnik przenikania Uw srednia arytmetyczna / cena
Dako / 70 / 13,73 / 16115 pLn
Drutex / 70 / 11,38 / 16900 pln
Schuco / 82 / 10,78 / 21928 pln
Krispol / 76 / 12,22 / 22630 pln
Veka 82 / 11,23 / 23096 pln
Salamander 82 / 10,02 / 25022 pln
Krispol 96 / 10,26 / 26690 pln
Veka (oknoplast) 70 / 11,68 / 26711 pln
Veka (oknoplast) 82 / 9,86 / 28900 pln
Bertrand 83 / 10,33 / 34456 pln
profil / szerokosc / współczynnik przenikania Uw srednia arytmetyczna / cena
Dako / 70 / 13,73 / 16115 pLn
Drutex / 70 / 11,38 / 16900 pln
Schuco / 82 / 10,78 / 21928 pln
Krispol / 76 / 12,22 / 22630 pln
Veka 82 / 11,23 / 23096 pln
Salamander 82 / 10,02 / 25022 pln
Krispol 96 / 10,26 / 26690 pln
Veka (oknoplast) 70 / 11,68 / 26711 pln
Veka (oknoplast) 82 / 9,86 / 28900 pln
Bertrand 83 / 10,33 / 34456 pln
Napisano: 2017-03-30 13:52:51
Jeżeli ktoś już posiada okna to może warto zwrócić uwagę na rolety zewnętrzne? (nie wiem czy tutaj był już taki temat) Ja ze swojego doświadczenia polecam http://victoria-rolety.pl. Wysokiej klasy materiały, miła obsługa, wszystko na najwyższym poziomie. ;)
Napisano: 2017-03-30 17:39:26
my wycenialiśmy Veka SL 82 i Drutex, wybór padł na Vekę :)
Napisano: 2017-03-30 20:40:16
Drutex to marka okien,a Veka tylko profilu z którego robi się dopiero dobre lub złe okna Jak ktoś się wstydzi marki okien to zazwyczaj podaje bardziej znany profil
Napisano: 2017-04-25 21:39:52
Obecnie od marca 2017 fajną ofertę zaprezentowała firma WnD z grupy Oknoplastów ( nowy zakład grupy) Oferują energooszczędne okna klasy PREMIUM o nazwie ID 7000 o grubych profilach aż 85 mm z szybami 0,5 w doskonałej cenie .Dużo taniej niż popularna veka softline 82 z tą różnicą, żę WnD mają lepsze parametry i są jakieś 15% tańsze i posiadają dłuższą gwarancję.No i sama marka powszechnie znana z wysokiej jakości jest pewnym gwarantem.
Generalnie warto te okna wycenić.
Generalnie warto te okna wycenić.
Napisano: 2017-04-27 16:10:54
O oknach Oknoplast słyszałem, ale nie wiedziałem, że mają nowy zakład i że WnD należy tej grupy. Trzeba się będzie zainteresować tematem. Sprawdzić wycene na pewno warto. Chociaż nadal skłaniam się raczej ku winergetic, przyznam że już byłem prawie zdecydowany :P
Napisano: 2017-04-27 21:33:49
Winergetic to sztandarowe okno Oknoplastu .Jednak niekażdy udźwignie je finansowo choć uważam prywatnie, że zdecydowanie z nawiązką warte jest swojej ceny. Okno WnD Oknoplast Group ID 7000 to konkurencja dla okien na standardowych profilach Veka softline 82 lub Brugman bluevo 82mm .
Więcej o oknach WnD na mojej stronie :
www.wnd-okna.szczecin.pl
Więcej o oknach WnD na mojej stronie :
www.wnd-okna.szczecin.pl
Napisano: 2017-05-08 14:52:48
Edytowano: 2017-05-08 14:54:41
k
Napisano: 2017-06-23 13:15:57
Faktycznie nie jest to tania rzecz, ale założenie jest takie, że okna wymienia się raz na naprawdę długi czas, więc zainwestowanie większych pieniędzy wydaje się sensownym rozwiązaniem. Myślę, że koniec końców wybierzemy jednak Winergetic, chociaż i te WnD są ciekawą opcją. Słyszeliśmy jednak o nieco słabszych materiałach, z których wykonuje się te okna (skądś musi się brać ta różnica w cenie).