Analizuję ceny. Jeżeli chodzi o okna Vetrex V82 (7komór) i Oknoplast (7komór) to ceny za cały zestaw bez montażu są bardzo zbliżone bardzo zbliżone (różnica ok 2 tys na korzyść Winergetic).
Parametry Uw dla okien Vetrex oscylują w przedziale 0,76-0,91. Parametry Uw dla okien Winergetic Premium oscylują w przedziale 0,89-1,10.
Do porównania ostatnio dodałem okna Drutex Igloo5 na profilu 70mm, 5komorowe, 3szybowe. Parametr Uw to 1,04-1,20. Różnica w cenie jest ogromna wynosi ok 10 000zł!!
Chciałem też przekonać się jak parametr Uw wpływa na straty ciepła. Na podstawie jednego z artykułu w sieci przeliczyłem straty ciepła dla tych okien z uwzględnieniem powierzchni każdego okna. Link to strony ze wzorem http://oknotest.pl/poradnik-okienny-2009/wspolczynnik_przenikania_ciepla_w_praktyce
Wnioski są bardzo ciekawe.
Dla okien winergetic straty ciepła dla okresu 7,5 miesiąca grzania to ok 1831zł .Dla okien V82 Vetrex to 1600zł. Natomiast dla okien Drutex Igloo5 (1,04-1,20)to wydatek rzędu 2160zł.
Różnica to ok 550zł za sezon. Różnica w cenie zakupu okien jest bardzo duża. Zwrot z inwestycji to około 18 LAT.
Dodatkowo na okna będą częściowo zamontowane rolety co zmniejszy straty ciepła w mroźne zimy.
Wniosek jest jeden. Nie warto do końca patrzeć na sam parametr. Jedynie na co jestem nastawiony to montaż szczelny z uwzględnieniem taśm izolacyjnych, tak aby okno nie osiadało po latach i nie traciło szczelności na połączeniu z murem. Zastanawiam się jeszcze nad parapetem XPS.
Według mnie większość okien jest podobna i tutaj akurat chyba najważniejsze jest odpowiedni montaż. Różnice tak jak widać z wyliczeń nie są aż tak duże na jakie moglibyśmy liczyć. Jak dla mnie poszukać polecaną ekipę w okolicy swojego miejsca zamieszkania i potem wybrać u nich okna, które mają w ofercie. W większości przypadków będzie dobrze:)
Wszystkie tematy dotyczące stolarki. Drzwi zewnętrzne i wewnętrzne, okna fasadowe, okna dachowe, drzwi garażowe. Jakie wybrać? Gdzie kupić?
OKNOPLAST CZY DRUTEX
Napisano: 2018-01-29 15:56:11
Napisano: 2018-01-29 22:59:16
Mogę prosić o arytmetykę Pana obliczeń i dane źródłowe ? Pozostanę zobowiązany .:)
Napisano: 2018-01-30 14:07:31
deftone napisał:
Tu się nie zgodzę. Jest mnóstwo opcji, w któreych można znaleźć nieco oszczędności, ale nie zaliczyłbym do nich okien. Wręcz przeciwnie. Okna, drzwi, ocieplenie domu - tutaj oszczędzać nie wolno. Nie mówię o kupowaniu najdroższych możliwych opcji, ale na przykład przyzwoite okna jak Pixel / Prolux Oknoplastu.
Ale to niekoniecznie oznacza od razu, żeby kupować najdroższe jakie istnieją. Wielu inwestorów za punkt honoru stawia sobie zbudowanie domu i chcą to zrobić jak najtańszym kosztem, a nie ma dobrej rzeczy, na której można oszczędzić przy budowie domu.
Tu się nie zgodzę. Jest mnóstwo opcji, w któreych można znaleźć nieco oszczędności, ale nie zaliczyłbym do nich okien. Wręcz przeciwnie. Okna, drzwi, ocieplenie domu - tutaj oszczędzać nie wolno. Nie mówię o kupowaniu najdroższych możliwych opcji, ale na przykład przyzwoite okna jak Pixel / Prolux Oknoplastu.
Napisano: 2018-02-19 14:20:37
Są gdzieś dostępne wyliczenia ile mniej więcej można zaoszczędzić na montażu cieplejszych okien?
Napisano: 2018-02-21 14:28:24
Nie wiem, prawdę mówiąc. To zależy od wielu czynników, nie tylko ramy okna, ale pakietu szybowego, sposobu montażu, dodatkowych elementów, które mogą być zastosowane w oknie... Dużo tego jest.
Napisano: 2018-02-23 10:02:33
Przy czym uważam że jeśli kogoś stać na Winergetic Premium, to będą lepszym wyborem, chociaż sporo droższym. Ale przyszłościowym, bo pozwala zaoszczędzić sporo pieniędzy.
Napisano: 2018-06-20 14:49:10
Winergetic Premium jest jeszcze w wersji Passive. Oglądałem je na żywo w salonie Sampre w Bydgoszczy. W wersji z pakietem 3 szyb. Z katalogu kojarzę że jest jeszcze wersja cieplejsza z pakietem chyba 4 szyb. Parametry wręcz zabójcze dla konkurencji moim zdaniem ;)
Napisano: 2018-07-19 09:42:22
Jeśli popatrzysz na oferowane przez nich okna, to można by powiedzieć, że ogólne Oknoplast jest bardzo konkurencyjny w stosunku do pozostałych firm.
Napisano: 2018-07-26 11:58:45
Jestem bardzo zadowolona z okien i drzwi Okno Plus, stolarka bardzo ładnie zrobiona, dopracowana i jednocześnie trwała solidna z lepszego gatunku materiału i tworzywa. W Krakowie mają swój salon sprzedaży przy Zgodnej (na stronie oknoplus.com.pl jest pełna prezentacja firmy).
Napisano: 2018-07-27 10:25:49
Winergetic premium zarówno te normalne, jak i wersji pasywnej, faktycznie całkiem nieźle się prezentują zwłaszcza pod względem parametrów. Ale jeśli chodzi o sam wygląd, to do gustu przypadły mi Pixele. Według mnie mają ciekawszy design.
Napisano: 2018-08-20 11:41:51
Ogólnie jeśli popatrzymy na rynek producentów okien, to Oknaplast jest jedną z najstarszych. Działają już od ponad 24 lat i to doświadczenie widać, w każdym ich produkcie. Tak jak pisałeś, Pixele mają całkiem niezłe parametry. Warto też zwrócić uwagę też na to, że wpuszczają do mieszkania więcej światła.
Napisano: 2018-08-20 13:30:12
Jeśli chodzi o wygląd okna, to duże znaczenie ma kształt profilu od wewnątrz pomieszczenia. Fajnie wyglądają ramy z podciętym profilem, co nadaje im bardzo subtelnego wyglądu. Chodzi mi o coś takiego jak tu: http://oknostyl.eu/oferta/pcv Inna sprawa, że smukłość profilu można dodatkowo podkreślić okleiną w ciemnym kolorze, np. szarym, dzięki czemu ramy wydają się cieńsze.
Napisano: 2018-08-30 19:00:11
Stav, Chyba czegoś tutaj nie rozumiem. Jak okno może wpuszczać do mieszkania jeszcze więcej światła? Na czym to polega?
Napisano: 2018-08-30 23:12:50
Edytowano: 2018-08-30 23:14:52
Chodzi o większą powierzchnię szklenia, niż w standardowych modelach dostępnych na rynku. Okna iglo light z Drutexu na przykład ją mają. Niby nic, ale jednak nieco więcej światła dziennego wpada do pomieszczeń.
Napisano: 2018-12-09 14:40:02
Teraz w oddziale Oknoplastu w Piasecznie widziałem, że mają nowe okna Pixel całkiem ciekawe. Pomiary robią za darmo i na zimę lepsze ceny więc może jeszcze zdążę przed świętami :)
Napisano: 2018-12-10 11:12:45
Przed promocją dawali do 35 % rabatu a teraz do 46 % Czyli realnie jest taniej o jakieś 10%
Napisano: 2018-12-20 12:13:09
Czyli ile Cie ostatecznie wyszła realizacja?
Napisano: 2018-12-31 09:23:40
Trzeba porównać oferty. Jeżeli pytacie o to, jak uniknąć smogu to właśnie polecam od razu w komplecie sobie zamówić ramki filtrujące antysmogowe CleanAir. Dzięki nim unikniemy nieczystego powietrza wewnątrz domu
Napisano: 2019-01-07 12:18:21
My długo szukaliśmy z mężem, zanim dokonaliśmy wyboru. Czytaliśmy w internecie, rozmawialiśmy ze znajomymi i porównywaliśmy ceny. Ostatecznie padło na Drutex. Okna szczelne, dobrze wykonane i moim zdaniem w dobrej cenie. Przynajmniej nam udało się taką złapać.
Napisano: 2019-04-28 21:51:27
Drutexu nie znam. Kupiłam za to okna PCV z oknoplastu i nie mogę powiedzieć o nich nic złego.