Wszystkie tematy dotyczące stolarki. Drzwi zewnętrzne i wewnętrzne, okna fasadowe, okna dachowe, drzwi garażowe. Jakie wybrać? Gdzie kupić?
OKNOPLAST CZY DRUTEX
Napisano: 2019-05-16 14:26:34
Warto zwrócić uwagę na okna Schuco, bo mają bardzo dobrze dopracowaną konstrukcję. Siedmiokomorowe profile i trwałe uszczelki z termozgrzewalnego EPDM sprawiają, że stolarka ta zachowuje swoje parametry przez lata. Np. tu można sprawdzić parametry: http://www.marsel.com.pl/index.php?system_cms=3&s=2&jezyk=pl
Napisano: 2019-06-09 11:26:19
Lepszy chyba drutex. Osobiście wybrałbym schuco, albo veka profile. Koszt profili okiennych możesz obliczyć w kalkulatorze na stronie https://fensterauspolen24.de/
Napisano: 2019-06-09 19:46:10
A ile kosztuje
Napisano: 2019-06-17 11:21:10
Wstawiając energooszczędne okno trzeba koniecznie zadbać o jego ciepły montaż, najlepiej w warstwie ocieplenia. W innym przypadku wokół okna powstaje mostek termiczny, który może być przyczyną nawet większych strat ciepła niż przed wymianą okna. W najgorszym przypadku może dojść do wykraplania się pary wodnej i tworzenia się pleśni. Przykładowy sposób poprawnego osadzenia okna można zobaczyć tu: https://www.knauf-industries.pl/program,showroom,styropiany-zastosowania.html
Napisano: 2019-06-25 12:32:52
W połowie lipca wchodzi nowe okno Oknoplastu PRISMATIC Podobne desiignem do PIXELA ale grubsze z dodatkową uszczelką środkową a tym samym z lepszymi parametrami. Dodatkowo wejdą nowe kolory jak beton, bleck jet, alu titan, turner oak. real wood itp Dostępne są w nim najnowsze nawiewniki z filtrami antysmogowymi i antyalergicznymi ztrzyumącymi 98% pyłków Okno będzie wyposażone w najnowsze okucia TBT "uchyl zanim otworzysz" Jestem pewien, żę te okno to będzie hit tego sezonu. zwłaszcza, żę cena będzie bardzo atrakcyjna.
więcej na: https://www.youtube.com/watch?v=-r64dNL4ol0
więcej na: https://www.youtube.com/watch?v=-r64dNL4ol0
Napisano: 2019-07-31 11:17:34
Okna Pixel z Oknoplastu są szczelne i trochę większe od innych okien przez co więcej światła wpada do mieszkania. Partner z Piaseczna na każdym etapie współpracy przysyłał specjalistów, czy to od pomiarów czy montażu.
Napisano: 2019-08-14 13:29:27
Światło wpadające do domu przez okna jak najbardziej jest bardzo ważne, ale w przypadku okien z PCV ważna jest przede wszystkim ich trwałość. Dlatego poza wyglądem warto zwrócić uwagę na takie aspekty, jak jakość wzmocnień, solidność okuć czy rodzaj uszczelek. Ja osobiście cenię sobie okna Schuco firmy Awilux z Leszna, stosują dobrej jakości zgrzewalne uszczelnienia, które bardzo długo zachowują swoje walory. Zresztą w ofercie mają też okna i drzwi aluminiowe, a taka różnorodność wiele mówi o doświadczeniu producenta.
Napisano: 2019-08-18 21:10:03
My zamówiliśmy adamsa Veka 82 softline z ciepłym montażem w obu stronach złoty dąb i łamane/chowane słupki + klamki z wciskiem aby dzieci nie umiały otworzyć.
Robiliśmy wycene w oknoplaście i za podstawową wersje złoty dąb, środek biały , zwykłe klamki, bez przesuwnego salonu PSK tylko skrzydłowe cena podstawowa 35 tyś.
Drutex bez bajerów około 22 tyś a Adams bez bajerów - złoty dąb z jednej strony i skrzydłowe okna same to kwota 26,5 tysiąca. Adams na wypasie jak pisałem wyżej - 32,5 tyś. czyli brakuje jeszcze do podstawowej wersji Oknoplastu . Oknoplast też bierze na Veka profile a płaci sie u nich jedynie za firmę.
Robiliśmy wycene w oknoplaście i za podstawową wersje złoty dąb, środek biały , zwykłe klamki, bez przesuwnego salonu PSK tylko skrzydłowe cena podstawowa 35 tyś.
Drutex bez bajerów około 22 tyś a Adams bez bajerów - złoty dąb z jednej strony i skrzydłowe okna same to kwota 26,5 tysiąca. Adams na wypasie jak pisałem wyżej - 32,5 tyś. czyli brakuje jeszcze do podstawowej wersji Oknoplastu . Oknoplast też bierze na Veka profile a płaci sie u nich jedynie za firmę.
przemekradomyski11
Wpisy na blogu: 185
Tematy: 0
Wpisy na blogu: 185
Tematy: 0
Napisano: 2019-08-20 08:49:35
Z OknoPlusa może weźmiesz stolarkę? Dobra, jak za taką cenę, od polskiego producenta. Znalazłem takie rozwiązanie w salonie Pekan. Pan Piotr mi podpowiedział. Z wizytówki przepisuję ci numer 792 566 952. Kolorystyka z podstawowej palety, ale można spokojnie dopasować różne wersje okien. Mi się białe znudziły, więc zdecydowałem się na coś bardziej, że tak powiem egzotycznego :)
Napisano: 2020-04-24 17:58:39
Nie jednak oferta tej firmy nas nie skusiła. Postawiliśmy na Oknoplast model okna Prismatic. Ładne, nowoczesne okna energooszczędne, pakiet 4 szyb. Udało nam się zamówić w zimę z rabatem ale Oknoplast obserwuję na Facebooku już ze dwa lata i widzę, że często mają fajne rabaty więc warto czekać na lepszą ofertę cenową.
Napisano: 2021-06-24 15:16:42
Prismatic bardzo fajne. Duże przeszklenie, więc jasno w pomieszczeniu. Parametrami też całkiem nieźle pomyślane. Oknoplast umie w okna. Mi się ich produkty podobają. A parametrami to już górna półka. I rozwiązaniami. Pamietam jak pierwszy raz w Sampre oglądałem ich profile z tymi wkładkami z PUR. To chyba były te okna Passive.
Napisano: 2021-07-19 13:37:45
Edytowano: 2021-08-19 19:49:56
U mnie są okna Oknoplas Prolux. Bardzo fajne okna. Jasne. Mają chyba jedną z największych przeszkleń na rynku. I ta możliwość otwierania bez słupka środkowego. Fajne rozwiązanie które jest wygodne i bardzo praktyczne.
Napisano: 2021-08-19 19:51:39
No rozwiązanie Proluxy bez słupka jest ciekawe. Na pewno przez taka konstrukcję wpada do wnętrza więcej światła. To spora zaleta. Można w prosty sposób doświetlić bardziej dom.
Napisano: 2021-10-04 12:47:00
Oknoplast ma bardzo fajne rozwiązania. Jedne z lepszych moim zdaniem. A najważniejsze to jest to, by porównywać po parametrach. Wygląd ok, ale okna, czy też drzwi zakładamy na wiele lat i to właśnie parametry są bardziej ważne. Moda przecież może się zmienić, a nie będziemy zmieniać okien z tego powodu.
Napisano: 2021-10-28 17:41:27
Tak jak piszesz. Parametry. Od tego się powinno zacząć. Chociaż wielu patrzy bardziej na to, czy dane okno dobrze wygląda :) Chociaż przy Oknoplaście nie ma problemu. W Sampre, jeżeli o parametry, to wszystko wytłumaczą, pokażą.
Napisano: 2021-11-15 23:39:02
Estetyka okna jest bardzo ważna to fakt, ale parametry faktycznie powinny być na pierwszym miejscu, jeżeli chodzi o energooszczędność i wytrzymałość stolarki okiennej. Choć kolor też jest istotny, bo musi pasować do elewacji i domu ogolnie. Dla mnie druex to dobry wybór, standardowe okna pcv są wystarczające, model energy classic warto sprawdzić.
Napisano: 2021-11-19 15:38:12
denison napisał:
Okna niedrogie i dobrze tłumice hałasy z zewnątrz, ja mieszkam praktycznie przy rondzie, więc hałas nie do zniesienia w godzinach szczytu.
Estetyka okna jest bardzo ważna to fakt, ale parametry faktycznie powinny być na pierwszym miejscu, jeżeli chodzi o energooszczędność i wytrzymałość stolarki okiennej. Choć kolor też jest istotny, bo musi pasować do elewacji i domu ogolnie. Dla mnie druex to dobry wybór, standardowe okna pcv są wystarczające, model energy classic warto sprawdzić.
Okna niedrogie i dobrze tłumice hałasy z zewnątrz, ja mieszkam praktycznie przy rondzie, więc hałas nie do zniesienia w godzinach szczytu.
Napisano: 2021-12-02 18:45:43
Oknoplast też ma sporą gamę okien. Od takich zwykłych po pasywne z parametrami z górnej półki. I rozwiązaniami mało spotykanymi w oknach. Przekładki z PUR (czy tam PIR) do tego wykorzystanie aerożelu. Nie spotkałem innej firmy stosującej tą technologie. Oczywiście tu mowa o najcieplejszych oknach z oferty. I tak jak pisałem - parametry. To twarde dane na podstawie których możemy coś porównać. Tak mi to wszystko w Sampre wytłumaczyli i nie sposób się z tym nie zgodzić.
Napisano: 2022-01-02 21:13:17
Oknoplast to firma istniejąca od lat na naszym rynku. Ma więc spore doświadczenie i dba o ich udoskonalanie wdrażając nowe technologie. Dzięki nim z roku na rok ich produkty stają się rozpoznawalnymi produktami o doskonalej jakości, a salon Sampre w Bydgoszczy jest ich salonem premium. To właśnie w tym salonie dobrano mi okna do mego domu stojącego przy dość ruchliwej ulicy. Dzięki nim zyskałem spokój i komfortowe ciepło w jego wnętrzu.
Napisano: 2022-01-24 22:59:27
alinoz napisał:
No fakt. Poza parametrami cieplnymi też warto mówić o ciszy. Chyba że ktoś mieszka poza miastem, wtedy to nie ma znaczenia, ale miasto generuje całkiem niezłe hałasy, głosy itd. Można jeszcze wspomóc się roletami, bo też trochę odgradzają od dźwieków.
Oknoplast to firma istniejąca od lat na naszym rynku. Ma więc spore doświadczenie i dba o ich udoskonalanie wdrażając nowe technologie. Dzięki nim z roku na rok ich produkty stają się rozpoznawalnymi produktami o doskonalej jakości, a salon Sampre w Bydgoszczy jest ich salonem premium. To właśnie w tym salonie dobrano mi okna do mego domu stojącego przy dość ruchliwej ulicy. Dzięki nim zyskałem spokój i komfortowe ciepło w jego wnętrzu.
No fakt. Poza parametrami cieplnymi też warto mówić o ciszy. Chyba że ktoś mieszka poza miastem, wtedy to nie ma znaczenia, ale miasto generuje całkiem niezłe hałasy, głosy itd. Można jeszcze wspomóc się roletami, bo też trochę odgradzają od dźwieków.