Wszystkie tematy dotyczące stolarki. Drzwi zewnętrzne i wewnętrzne, okna fasadowe, okna dachowe, drzwi garażowe. Jakie wybrać? Gdzie kupić?
OKNOPLAST CZY DRUTEX
1
Napisano: 2016-12-29 21:26:47
Bardzo proszę o opinie na temat okien z tych firm. oferuja nam trzyszybowe czyli takie same okna -wycen jeszcze nie mamy ale jestesmy ciekawi opini
Napisano: 2016-12-30 13:27:33
Nie wystraszcie się wycen bo z Oknoplastu na pewno będzie dużo drożej :) ale okna warte swojej ceny. my zamówiliśmy Oknoplast pod koniec listopada, czekamy na okna. to że te i te drugie mają 3 szyby nie znaczy że są takie same, różnią się wieloma szczegółami, dodatkami,współczynniki się różnią w różnych oknach. Oknoplast bardziej mi się podoba wizualnie.
domwrododendronach6wn
Wpisy na blogu: 55
Tematy: 0
Napisano: 2016-12-30 16:07:17
ok dzięki a czy jest ktoś jeszcze kto by coś podpowiedział? mogą być propozycje innych firm na pagen honer itp nie chcemu kupowac dziadostwa ale te nie chcemy przepłacać
Napisano: 2017-01-04 21:26:05
Okazuje się, że te oknoplasty nie są chyba takie drogie jak wszędzie piszą .Właśnie czytałem wpis gdzie koleżanka z blogana MB zapłaciła za ich najnowsze okna trzyszybowe, kolorowe jakieś 600 zł za m2 z montażem i vatem .To ja mam drożej wycenione od firmy co uchodziła za super konkurencję cenową .
Napisano: 2017-01-06 21:05:16
My zdecydowaliśmy sie na vetrex. Podobno bardzo dobre, porównywalne z oknoplastem.
Napisano: 2017-01-08 20:40:10
Z polecenia rodziny, która pracowała w branży okiennej, wybraliśmy okna Petecki. Cenowo dużo lepiej jak Oknoplast, porównywalnie do Drutexu i Vetrexu. Mamy już zamontowane, jesteśmy bardzo zadowoleni.
Napisano: 2017-01-10 17:34:29
Polecam okna firmy MS,oczywiście wszystko zależy przede wszystkim od szerokości profilu i z jakiej firmy pochodzi.Bo to nie jest tak że drutex czy oknoplast produkuje sobie profile,oni poprostu je zamawiają i tylko składają te okna.Przy oknach trzyszybowych trzeba zacząć brać pod uwagę szerokość profila zaczynającą się od 92 mm,no i wybrac jakis normalny profil np.Salamander,veka,brugmann.Trzeba tez zwrócić uwage na współczynnik przenikalności ciepła który w dzisiejszym czasie powinien być na poziomie 0,5W/m2K. Radzę też zwrócić uwagę na okucia(Maco,Roto-to jedne z lepszych firm) Nie radze eksperymentować z tańszymi oknami posiadającymi profile nieznanego pochodzenia(są one oczywiście tańsze).Okna kupujemy na dłuższy czas,więc nie oszukujmy się za coś dobrego trzeba zapłacić tak jest zresztą ze wszystkim.Okien z Drutexu ja osobiście bym nie polecał,słyszałem wiele negatywnych opinii na ich temat i to z wiarygodnych źródeł a ceny mają bardzo wygórowane w ogóle nie adekwatne w stosunku do jakości.Radzę sobie troszkę pochodzić po kilku firmach i wycenić okna u różnych przedstawicieli,na różnych profilach,okuciach,i tp.porównać parametry a zobaczycie państwo że okna Firmy Drutex bardzo kiepsko wypadają w stosunku cena do jakości.Oknoplast jak najbardziej,też myślałem o tej firmie lecz decyzja padła na okna MS.
Napisano: 2017-01-10 23:10:48
Zgadzam się w 100% też zamówiliśmy w Ms. Dobre parametry współczynniki przy profilu 6 komór. 3 szybowe Wytrzymały profil ważne przy dużych oknach. Drutex cena podobna ale certyfikowane w Czechach,ponąć parametry pokręcone. Pozdrawiam
Napisano: 2017-01-11 07:44:49
Fakt, Drutex ma bardzo wygórowane ceny w stosunku do jakości. miałam wyceny różnych okien w różnych firmach i Drutex miał malo co odbiegające ceny od cen okien w lepszych firmach i na lepszych profilach i okucach. Co śmieszniejsze Drutex nawet sobie doliczył do wyceny 200 zł na dojazdy do nas gdyż nasz dom jest 30 km od placówki :))
domwrododendronach6wn
Napisano: 2017-01-11 09:22:41
Też stałem przed podobnym dylematem ale stwierdziliśmy koniec konców że lepiej wydać trochę więcej kasy ale mieć okna na dłużej i w końcu wzięliśmy Oknoplast chociaż nie była to też taka szybka decyzja. Cena była wyższa niż Drutexu ale parametry znacznie lepsze.
No i najważniejsze: to było 1,5 roku temu więc już drugą zimę je "testujemy" i na razie nie ma się do czego przyczepić. A przy takich mrozach jak teraz to bardzo ważne, chociaż wiadomo, że 1,5 roku to jeszcze nie wiek, żeby się coś psuło nawet przy kiepskich oknach.
No i najważniejsze: to było 1,5 roku temu więc już drugą zimę je "testujemy" i na razie nie ma się do czego przyczepić. A przy takich mrozach jak teraz to bardzo ważne, chociaż wiadomo, że 1,5 roku to jeszcze nie wiek, żeby się coś psuło nawet przy kiepskich oknach.
Napisano: 2017-01-16 10:52:46
Ja jestem zdania że jak coś jest tańsze to niekoniecznie musi być gorsze, ale nie ta opinia nie ma zastosowania w produktach "okołobudowlanych". To nie znaczy że co droższe to lepsze, ale bałbym sie brać najtańsze dostępne opcje.
Napisano: 2017-01-16 13:32:10
Witam. Jestem montażystą na Podkarpaciu i między innymi zajmuję się montażem okien. I powiem tak ciężko stwierdzić jaka firma produkuje najlepsze okna aczkolwiek na pewno mogę odradzić okna Drutexa. Przy montażu całej stolarki w domu z drutexa zawsze jest jakiś problem. Uznanie reklamacji u nich to jest rzadkość nawet jak jest wyraźna wina z ich strony. Mało tego, drutex nie daje gwarancji na szyby. Spotkałem się z sytuacją gdzie pękła środkowa szyba w pakiecie trzy szybowym, więc nie było ingerencji człowieka w to, że się rozbiła a jak przyjechali fachowcy z drutexa w sprawie reklamacji to powiedzieli, że nic nie mogą poradzić bo firma nie udziela gwarancji na szyby..
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam :)
Napisano: 2017-01-18 12:21:52
WItam. Wlasnie jestemy na etapie wyobru okien, drzwi i bramy garazowej i to jednak Drutex dal nam najlepsza oferte. Za 12 okien do naszego domu ( w tym 6 okien z ruchomym slupkiem wymiar 150x240) , w kolorze zloty dab, trzyszybowy system zaplacilismy z montazem niecale 12 tysiecy. Natomiast Oknoplast wyliczyl nam za same okna 21 tysiecy.
Napisano: 2017-01-18 16:19:46
Poza tymi dwoma najlepszymi firmami jest jeszcze Monstal jedna z lepszych w Polsce firm od systemów okiennych i drzwiowych, mozna poczytac na stronce montal.com.pl o roznych profilach zalezy do czego to jest potrzebne
Napisano: 2017-01-20 12:41:34
My wybieraliśmy pomiędzy Vetrex a Oknoplast. Wygrał Vetrex bo miał lepsze parametry i co dla nas było bardzo ważne - mistrzów montażu. Nawet najlepsze okna bez dobrego montażu są nic nie warte. Wejdź na stronę www.oknotest.pl - kopalnia wiedzy jeśli chodzi o okna. I poczytaj fora. Druty wszyscy nam odradzali, tutaj hasło reklama dźwignią handlu robi robotę. Jakościowo Druty a Oknoplast to przepaść.
Napisano: 2017-01-20 16:26:05
To wszystko też zależy jakie modele masz do porównania. Czego właściwie oczekujesz od okien bo jak ocieplenia (patrząc za okno to by sie przydało :D) to oknoplast wygrywa. Przenikalność mają niższą zwłaszcza w oknach winergetic premium. Ale drutex też robi nienajgorsze okna tylko że to segment ekonomiczny więc cudow się nie spodziewaj
Napisano: 2017-01-23 16:05:36
A jeśli chodzi o "mistrzów montażu" to nie jeste to taka prosta sprawa bo to zazwyfczaj nie producenci okien oferują montażystów tylko poszczególne salony. A tu to już loteria no i właściwie niezale żnie od okien
Napisano: 2017-01-24 15:06:12
Producenci też nie są święci. Miałem taką sytuację, że okna przyjeżdżają prosto z fabryki do klienta no i przyjeżdżam na montaż i standardowo sprawdzam jeszcze przed montażem czy wszystkie okna przyszły takie jakie były zamawiane no i czy wszystko z nimi okej żeby potem ktoś mi nie mówił, że ja uszkodziłem przy montażu. I tak jedna rama po przyłożeniu łaty jest krzywa o jakieś ~4mm co będzie powodować, że będzie szczelina między oknem a ramą, będzie ciągło, zbierała się wilgoć itp. A więc dzwonie do producenta i mówię jaka sytuacja a producent z tekstem , że to nie podlega reklamacji bo jakaś tam norma pozwala im na odchył do 6mm...
Napisano: 2017-01-24 17:02:52
ja mam oknoplast winergetick premium jestem mega zadowolony jedna rama przyszla uszkodzona oknoplast szypoko zareagował krótko mają dobre okna i dobry serwis i do tego podejscie do klijeta a same okna sa piękne
bodzio6662
Wpisy na blogu: 70
Wpisy na blogu: 70
Napisano: 2017-01-30 10:14:59
Ani na oknach, ani na ich montażu nie ma sensu oszczędzać. Ale jeśli dla kogoś najważniejsza jest niska cena, to niech nie pyta, które okna lepsze, tylko, które tańsze, a to łatwo sprawdzić. Ja tam na oknach nie oszczędzałem i oczywiście montowano mi je na dobrych listwach izolujących (http://klinar.pl) i teraz mam odczuwalnie niższe rachunki za ogrzewanie.